Nieuws - 30 juni 2012

Protest tegen nieuwe extensies

new TLD

ICANN krijgt heel wat kritiek op het programma voor nieuwe domeinnaam extensies. Nu is er protest tegen heel wat aanvragen die onrechtmatig zouden zijn. Vooral tegen extensies van regio's en generieke extensies zijn er bezwaren.

 

Enkele weken geleden maakte ICANN de lijst van 1930 aanvragen voor nieuwe domeinnaam extensies bekend. De bedoeling hiervan was om feedback te krijgen uit de wereldwijde community. ICANN vroeg feedback en dus kreeg het feedback. Al blijkt die vooral negatief. Er blijkt vooral vanuit verschillende overheden heel wat kritiek te zijn op de nieuwe domeinnaam extensies.

 

Onduidelijkheden

Het schoentje knelt vooral bij het gebrek aan transparantie en regels rond de nieuwe domeinnaam extensies. Omdat de extensies in handen komen van (meestal) commerciële bedrijven, kunnen die zelf bepalen hoe de domeinnamen worden toegekend worden, wat de regels voor registratie zijn en het gebruik van de domeinnaam. Zo zouden die bedrijven een grote machtspositie krijgen. Mogelijk worden sommige extensies zelfs volledig gemonopoliseerd door de aanvrager.

 

Islam domeinnamen

Vanuit verschillende Arabische landen is er bezwaar tegen de aanvragen van een Turks bedrijf, omdat die verschillende extensies heeft geclaimd over Islmatische onderwerpen (oa. .halal en .islam). Ook vanuit andere religieuze kampen kan zijn er verschillende TLD's aangevraagd zoals .church, .catholic, .kosher en .mormon.

 

Patagonië

Ook vanuit Argentinië zijn er bezwaren gemaakt. .patagonia werd aangevraagd door een kledingmerk met dezelfde naam als de streek in het zuiden van Argentinië en Chili. Die zaak werd intussen al opgestart bij ICANN.

 

Generieke termen

Voor generieke extensies is de vrees dat er te veel geconcentreerd zitten bij enkele partijen. oa. Google en Amazon strijden samen om generieke namen als .shop, .music, search en vele anderen. Eén startup, Donuts, heeft 307 generieke namen geclaimd.

 

ICANN onder vuur

ICANN krijgt het al enkele jaren hard te verduren voor het new gTLD programma. Zo zou er onvoldoende rekening zijn gehouden met de wensen van overheden, mogelijke conflicten rond merknamen en de vage grens tussen registry en registrant. Daarbovenop kreeg ICANN tijdens de laatste maanden af te rekenen met heel wat technische mankementen.

Vast staat dat ICANN het hele project niet meer kan terugdraaien. Wat de organisatie zal doen met de wereldwijde kritiek zal de komende maanden duidelijk worden.

 

Volledige lijst

Bekijk hier de volledige lijst van de aangevraagde 1930 domeinnaam extensies.

 

 

Gerelateerde berichten


Tags : new gTLD, ICANN

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief