Nieuws

Pas een domeinnaam geregistreerd? Dit kan je ermee doen

11-09-2019 - Heb je net een nieuwe domeinnaam geregistreerd? Hier kom je te weten wat een domeinnaam eigenlijk is en wat je ermee kan doen.

Heb je pas een klinkende naam bedacht voor je nieuwe zaak? Dan is het een goed idee om zo snel mogelijk je eigen domeinnaam te registreren. Zo stel je die naam online meteen veilig. Maar wat is de volgende stap? En wat kan je eigenlijk doen met je eigen domeinnaam?

Wat is een domeinnaam?

Laten we beginnen bij het begin: wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is het unieke adres van jouw plaats op het internet. Elke computer is verbonden met het internet via een IP-adres (62.213.218.64). Zo'n IP-adres is natuurlijk vervelend om te onthouden. Door een domeinnaam aan een IP-adres te koppelen, kunnen mensen veel gemakkelijker een website terugvinden.

Een domeinnaam registreren

Gelukkig is het niet moeilijk om zelf een domeinnaam te registreren. Je bedenkt een unieke naam, controleert of-ie nog beschikbaar is en legt hem uiteindelijk vast. Klaar is Kees. Toch zijn er enkele zaken waarmee je rekening moet houden bij de registratie van een domeinnaam.

Een domeinnaam moet namelijk écht uniek zijn. Blijkt dat je favoriete naam al door iemand anders geregistreerd is? Dan moet je op zoek naar een alternatief. Je kan een kleine aanpassing van de naam bedenken, maar bijvoorbeeld ook voor een andere domeinnaamextensie kiezen.

Een domeinnaamextensie is het stukje na de punt. Er bestaan honderden verschillende extensies waaruit je kan kiezen, van landenextensies (zoals .be voor België) over generieke extensies (zoals .com of .net), tot een van de vele nieuwe extensies (.shop of .blog).

Verder bestaan er ook een aantal beperkingen op de tekens die je mag gebruiken in een domeinnaam. Letters en cijfers zijn uiteraard toegestaan, maar je mag ook een liggend streepje (-) gebruiken. Andere karakters zijn niet mogelijk.

Tot slot moet je domeinnaam minstens 2 karakters lang zijn en mag die niet meer dan 63 tekens tellen.

Klaar om over te gaan tot actie? Registreer hieronder je eigen domeinnaam en ontdek wat je er allemaal mee kan doen.

Wat kan je doen met een domeinnaam?

Een domeinnaam is de eerste stap naar een online identiteit. Heb je al een domeinnaam geregistreerd? Dan is het tijd om hem aan het werk te zetten. Wij geven je de populairste mogelijkheden.

Maak je eigen e-mailadressen

Start je je eigen business, dan wil je een professionele indruk maken. Een goede manier om dat te doen is door gepersonaliseerde e-mailadressen te gebruiken voor alle communicatie. Zeg nu zelf: is 'jeroen@bakkersmets.be' niet leuker dan 'jeroenbakkersmets_4@hotmail.com'?

Dat gepersonaliseerde e-mailadres kan je ook op visitekaartjes plaatsen of op je wagen stickeren om je naamsbekendheid extra te vergroten.

Het maken van een e-mailadres op je domeinnaam beperkt zich trouwens niet tot één. Je kan zoveel e-mailadressen maken als je wil. Zo kan je alle medewerkers en afdelingen van je organisatie vertegenwoordigen. Van sales tot support, van An tot Zoë.

Een eigen website op je domeinnaam

Je hoort en leest het veelvuldig: een website voor je onderneming is een must. En daar zijn wij ook van overtuigd. Met een eigen website in het achterhoofd heb je misschien ook zonet een domeinnaam geregistreerd.

Een website is het digitale hart van je zaak. Je verkoopt er jouw producten, geeft er contactinformatie en toont waarvoor je bedrijf staat. Bovendien is een website dé manier om een nieuw publiek te bereiken.

De voordelen van je eigen website onbeperkt. Maar zelf een website maken is een ander paar mouwen. Hoe begin je daar aan?

Doe het zelf met webhosting

Een domeinnaam en website worden weleens als elkaars synoniemen gebruikt. Eigenlijk zijn het twee verschillende dingen.

Een website neemt een plaats in op het internet. Om die in te nemen, heb je webruimte ofte webhosting nodig. Die kan je vervolgens koppelen aan je domeinnaam, zodat je website bereikbaar is via je unieke domeinnaam.

Wil je graag beginnen met een carte blanche en zelf in de code duiken? Dan kan je gebruik maken van onze bliksemsnelle en betrouwbare webhosting.

Kies je liever voor een Content Management Systeem (CMS), zoals WordPress, dan kan je dat gratis installeren op jouw hostingpakket. Je bent gelanceerd met één klik.

Bouw een website met de webbuilder

Ontbreek je wat ervaring in het bouwen van een website, dan hebben we het ideale alternatief voor je klaar. Met de nomeo webbuilder kan je direct aan de slag. Op basis van professionele sjablonen maak je zelf een website via eenvoudige klik- een sleepbewegingen.

Je kan eindeloos customizen en plug-ins toevoegen, zoals een contactformulier of winkelmandje. Ideaal voor een eigen webshop. Eens je klaar bent, hoef je alleen nog op 'publiceren' te klikken en je website is bereikbaar voor iedereen.

Doorverwijzen naar een andere website

Het kan dat je bijvoorbeeld al een eigen blog hebt. De bezoekersaantallen dikken week na week aan, dus je wil het net dat tikkeltje professioneler aanpakken.

Ook dan is je eigen domeinnaam een prima idee. Zodra je je favoriete domeinnaam hebt geregistreerd, kan je die eenvoudig koppelen aan je blog met URL-forwarding. Mensen die je domeinnaam intypen, worden automatisch doorgestuurd naar je blogpagina.

Je kan dat principe ook toepassen op je Facebook- of LinkedIn-profiel. Heb je meerdere domeinnamen die moeten verwijzen naar één website? Met URL-forwarding doe je het allemaal.

Controle over je naam

Dat je met een domeinnaam aardig wat kan doen, is duidelijk. Dat betekent niet dat je meteen verplicht bent iets te doen met je domeinnaam. Je kan hem registreren om je (merk)naam te beschermen of om te voorkomen dat iemand anders je gloednieuwe idee registreert als domeinnaam. Zodra je de naam vastlegt, is hij helemaal van jou.

Startersgids

Zin om aan de slag te gaan met je domeinnaam en website? De nomeo startersgids helpt je helemaal op weg in 10 eenvoudige stappen, van het registreren van een goede domeinnaam tot hoog scoren in de zoekresultaten van Google. Lees 'm nu en boek digitaal succes!

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X