Nieuws

De juiste hosting kiezen: ontdek het hostingpakket dat het best bij jou past

20-09-2021 - Een website heeft ruimte nodig op het internet. Dat is precies wat je krijgt wanneer je hosting koopt. Welk hostingpakket je het best kiest, kom je hier te weten.

Wil je een website, dan heb je 3 zaken nodig: een domeinnaam, het design en de content van je website en hosting. Met hosting (of webruimte) krijg je een stukje op het internet waarop je je website kan plaatsen. Een domeinnaam zorgt ervoor dat die website bereikbaar is via het adres dat je zelf kiest.

Wat houdt hosting nu precies in? En welk hostingpakket is geschikt voor de website die jij wil lanceren? Hier kom je er alles over te weten.

Wat is hosting?

Een domeinnaam registreren betekent niet dat je meteen ook een website hebt. Je hebt, zoals we hierboven vertelden, ook hosting nodig waarop je je website kan zetten.

Om dat te verduidelijken, gebruiken we een populaire vergelijking. Je kan webhosting zien als de bouwgrond waarop je een huis zet. Alleen is dat huis in dit geval je website en de domeinnaam je unieke adres.

Een website bestaat uit foto's, teksten, allerlei functionaliteiten en meer. Zaken die allemaal opslagruimte nodig hebben. Maar om die website voor iedereen ter wereld bereikbaar te maken, bewaar je die gegevens niet op een lokale computer, maar op een server die beheerd wordt door een hostingprovider.

Hoe werkt hosting precies?

Hostingproviders zoals nomeo bieden dus ruimte op een server aan, waarop jij je website kan zetten. Zo'n server is eigenlijk een krachtige computer die automatisch draait. Het zit een beetje in de term 'server': een apparaat dat vragen beantwoordt en alles draaiende houdt.

Servers zijn allemaal verbonden met een computernetwerk. Dat kan lokaal zijn, maar ook het internet is een netwerk waarop servers zijn aangesloten. Computers die wij thuis of op het werk gebruiken, heten 'clients'. Die clients vragen, vaak onder commando van jij en ik, informatie aan servers.

Hoewel servers voor verschillende zaken gebruikt kunnen worden, focussen we verder op servers die websites hosten.

Wat houdt een hostingpakket in?

Wanneer het gaat over webhosting, spreken we meestal over hostingpakketten. Je krijgt namelijk meer dan alleen ruimte op het web. De belangrijkste ingrediënten van een hostingpakket zijn deze:

  • Webruimte: de teksten, foto's, filmpjes en andere gegevens waaruit je website bestaat, plaats je op de webruimte bij een hostingprovider.

  • Dataverkeer: mensen die je website bezoeken, downloaden telkens informatie van de server waarop je website staat. Hoe meer bezoekers je krijgt, hoe meer data wordt opgevraagd. Het dataverkeer is niet altijd onbeperkt, maar bij onze hostingpakketten krijg je meer dan voldoende dataverkeer per maand om nooit in de problemen te geraken.

  • Databanken: alle informatie van je website wordt bewaard in tabellen in databanken (of databases). In de hostingpakketten van nomeo is de grootte van zo'n databank niet absoluut. In plaats daarvan werken we volgens het fair use-principe.

  • Back-ups: je gegevens en code worden regelmatig gekopieerd. Verlies of wis je per ongeluk data, dan kunnen we dat snel rechtzetten dankzij een back-up.

  • Mailboxen: professioneel e-mailen is voor iedere ondernemer, dienstverlener of blogger belangrijk. In onze hostingpakketten zitten 50 mailboxen inbegrepen, zodat je kan mailen met e-mailadressen die eindigen op je eigen domeinnaam (zoals welkom@jouwbedrijf.be).

  • Ondersteuning: we zijn er om je dag en nacht te helpen wanneer je vragen hebt, via live chat, e-mail of ons gratis telefoonnummer.

Welke hostingmogelijkheden biedt nomeo aan?

Een grote onderneming heeft andere behoeften dan een foodblogger. Daarom bieden we verschillende hostingpakketten en formules aan.

Shared hosting

Shared hosting is een van de meest gebruikelijke hostingpakketten. Wanneer we spreken over een (standaard) webhostingpakket, gaat dat vrijwel altijd over shared hosting.

Het concept ervan is eenvoudig: op één server worden verschillende websites gehost, waaronder die van jou. Een principe dat je kan vergelijken met een appartementsgebouw. Je hebt zelf een eigen appartement, maar je deelt ook een hal, tuin of parkeergarage met andere bewoners. Voor shared hosting geldt dat je je eigen webruimte claimt, maar de infrastructuur deelt met andere websites.

De shared performance hosting van nomeo is geschikt voor alle projecten die gebaseerd zijn op PHP. Bekende programma's om je website mee te bouwen, zoals WordPress, Drupal en Magento, maken gebruik van PHP.

De voordelen van shared hosting

  • Lage kost: een shared hostingpakket is een van de goedkoopste oplossingen wanneer je zelf een website wil hosten.

  • Eenvoudig beheer: zodra je een domeinnaam hebt geregistreerd en de hosting actief is, is één druk op de knop genoeg om ze aan elkaar te koppelen. Dankzij ons krachtig controlepaneel heb je helemaal geen technische kennis nodig om je website online te houden.

  • Geen onderhoudswerk: je hoeft je niets aan te trekken van het onderhoud van de server waarop je website staat. De infrastructuur wordt door ons beheerd. Onze vakmannen zorgen ervoor dat de servers veilig en vlot draaien met de laatste (beveiligings)updates.

Heeft shared hosting nadelen?

Of shared hosting nadelen heeft, is afhankelijk van jouw wensen. Een nadeel kan zijn dat je gebonden bent aan de instellingen van de webservers. Dat betekent dat je beperkt bent in de mate waarin je een hostingpakket configureert.

Ook de resources (zoals de webruimte en het dataverkeer) van je hostingpakket liggen vast. Al kan je wel probleemloos upgraden van een regulier shared hostingpakket naar een XL-hostingpakket, wanneer je tegen de limieten van je webruimte aanloopt.

WordPress hosting

Heb je op voorhand beslist dat je je website wil bouwen in WordPress, dan kan je ook specifiek voor WordPress hosting kiezen. Concreet wil dat zeggen dat je WordPress installeert op je webhosting met één muisklik. Meteen daarna kan je aan de slag met het design en de content van je website.

Naast de gewone WordPress hosting kan je bij nomeo ook kiezen voor managed WordPress hosting. Bij zo'n hostingpakket zorgt ons supportteam ervoor dat je website up-to-date blijft. Dankzij de performance tuning zorgen we er ook voor dat je website bij allersnelste hoort. Ondertussen kan jij je concentreren op de content van je website.

Windows hosting

Ook Windows hosting is een type van shared hosting. Het verschil tussen performance hosting en Windows hosting zit hem in de onderliggende technologie. In het geval van Windows hosting maken servers gebruik van Microsofttechnologie.

Met een Windows hostingpakket kan je een website of toepassing hosten op basis van ASP.NET en MSSQL. Programma's die daarop gebaseerd zijn, zijn onder andere Umbraco, nopCommerce en DotNetNuke.

De voordelen van Windows hosting

  • Technologie: wie een website, webshop of applicatie wil hosten die gebaseerd is op ASP.NET, vindt in Windows hosting de juiste oplossing.

  • Stabiliteit: Microsoft levert de onderliggende technologie voor Windows hosting aan. Je kan rekenen op constante verbeteringen aan serversoftware en geniet van een stabiele hostingomgeving.

  • Support: ook als je kiest voor Windows hosting, staan onze experts voor je klaar. Wij zorgen voor de beveiliging en updates van de servers. Heb je vragen? Dan helpen we je graag verder.

Heeft Windows hosting nadelen?

Het antwoord daarop is ook hier afhankelijk van jouw noden. Heel wat software is gebaseerd op PHP. Beoog je je website te bouwen met zo'n software, dan moet je voor performance hosting kiezen. Wil je aan de slag met ASP.NET, dan is Windows hosting wel een goede keuze.

Cloud hosting

Cloud hosting houdt in dat er verschillende virtuele servers (of cloud servers) worden gecreëerd die hun kracht halen uit één fysieke machine. Cloud servers gedragen zich hetzelfde als fysieke servers, maar zijn dankzij die virtualisatie niet afhankelijk van hardware.

De voordelen van een cloud server

  • Continuïteit: een virtuele cloud server rekent op verschillende fysieke machines. Die onafhankelijkheid betekent dat de server altijd blijft draaien, ook wanneer een bepaalde fysieke server op onderhoud moet of uitvalt.

  • Schaalbaar: je kan op elk moment zelf de capaciteit van een cloud server aanpassen, afhankelijk van jouw noden. Verwacht je een piek? Dan kan je meer rekenkracht toekennen. Na die piek kan je net zo eenvoudig weer terug.

  • Betaal wat je verbruikt: de flexibiliteit waarmee je de capaciteiten van een cloud server kan aanpassen, betekent ook dat we alleen aanrekenen wat je effectief verbruikt hebt.

  • Flexibiliteit: in tegenstelling tot shared hosting, heb je ook de volledige controle over een cloud server. Je hebt de configuratie helemaal zelf in handen.

Wat zijn de nadelen van een cloud server?

  • Hogere kost: een cloud server heeft meer mogelijkheden, maar is ook duurder dan shared hosting of WordPress hosting.

  • Onderhoud: wanneer je voor cloud hosting kiest, ben je zelf verantwoordelijk voor het installeren van updates en patches. Al kan je bij ons ook kiezen voor managed cloud hosting. Onze experts nemen het onderhoudswerk dan van je over.

Reseller hosting

Bij nomeo kan je ook voor reseller hosting kiezen. Dat is een flexibel hostingpakket dat je zelf kan opdelen om door te verkopen aan klanten. Je kiest zelf hoe elk pakket eruitziet en wat jij aanrekent.

Reseller hosting is de beste keuze voor webbedrijven die websites bouwen en/of beheren voor hun klanten. Je biedt zelf hosting aan, zonder daarvoor een server te moeten aankopen en onderhouden.

Welke hosting is nu de goede keuze?

Nu je een volledig beeld hebt van onze hostingmogelijkheden en wat ze inhouden, kan je zelf de juiste keuze maken voor jouw website. We vatten nog even samen voor wie welk hostingpakket geschikt is.

  • Shared hosting: de beste keuze voor kleinere websites of bloggers die niet meteen gigantische bezoekersaantallen verwachten. Start je met het gewone hostingpakket en groeit je publiek? Dan kan je zonder problemen upgraden naar het grotere XL shared hostingpakket.

  • WordPress hosting: heb je vooraf al beslist een website te gaan maken in WordPress? Dan kan je voor een WordPress hostingpakket kiezen om meteen aan de slag te gaan.

  • Windows hosting: de juiste keuze voor wie specifiek met ASP.NET en MSSQL wil werken voor een website of webshop.

  • Cloud hosting: grote ondernemingen die veel flexibiliteit willen, kiezen best voor een cloud server. Je betaalt alleen wat je verbruikt hebt én krijgt een maandelijks overzicht, zodat de kost voorspelbaar is.

  • Reseller hosting: wil je zelf webhosting aanbieden aan klanten? Dan zijn reseller hostingpakketten wat je zoekt. Flexibel en voordelig.

  • Managed hosting: zowel WordPress hosting als cloud hosting bieden we ook 'managed' aan. Dat betekent dat het nomeo-team de prestatie en beveiliging van jouw website of server bewaakt, terwijl jij je toelegt op het succes van je business.

Heb je nog vragen over hosting?

Kunnen we je verder helpen kiezen welk hostingpakket geschikt is voor jouw project? Of je meer vertellen over de specificaties ervan? We staan je met plezier te woord via ons gratis 0800-nummer, live chat of e-mail.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X