Nieuws

Beginnen aan een eigen website: wat heb je nodig?

10-10-2019 - Om te beginnen aan je eigen website, heb je drie zaken nodig: een domeinnaam, webhosting en de inhoud van de website. Hier leggen we uit hoe je meteen aan de slag kan.

Wil je beginnen aan een eigen website? Daarvoor heb je een domeinnaam, webhosting en de eigenlijke website nodig. Klinkt nog steeds vaag in de oren? Wij leggen je glashelder uit wat webhosting precies betekent en wat je écht nodig hebt om het wereldwijde web te veroveren met jouw business.

De drie bouwstenen van je website

1. Een domeinnaam - het adres

Een website kan je vergelijken met een huis. Net zoals een huis, heeft een website ook grond nodig waarop hij gebouwd wordt. Die grond is webhosting. Het adres ervan is je domeinnaam. Dankzij je domeinnaam weten mensen hoe ze jou kunnen bereiken op het internet.

Een domeinnaam bestaat op zijn beurt uit twee delen: de eigenlijke naam en de domeinnaamextensie. Dat laatste is het stukje na de punt. Een extensie kan een landencode zijn (zoals .be voor België), een generieke extensie (zoals .com) of een van de vele nieuwe extensies (zoals .expert, .online of .club).

Je domeinnaam is dus een unieke combinatie van de naam en extensie. De naam kan bijvoorbeeld een productnaam, je eigen naam of je activiteit bevatten. De extensie kan dan weer aangeven in welke regio je actief bent of de branche waarin jij koploper wil worden.

Heb je al een goede domeinnaam in gedachten? Je kan hem hier registreren. Ben je op zoek naar extra informatie, dan kan je alvast onze tips voor een goede domeinnaam nalezen.

2. Webhosting - de bouwgrond

Je website is een verzameling van allerlei bestanden, zoals tekst of foto's. Die worden opgeslagen op een server en biedt de pagina's aan die bezoekers willen bekijken. Het stukje grond waarop jij bestanden plaatst, is de webhosting.

3. Een website - het huis

Nu je je adres en bouwgrond hebt, ben je toe aan het bouwen van je huis of beter: je website. Vooraleer je stilstaat bij de specifieke inrichting, is het goed om even stil te staan bij wat je precies nodig hebt. Wordt het een dynamische website? Of toch eerder statisch? Heb je bijzondere wensen, of werk je liever in een kant-en-klaar systeem? En ten slotte: wil je zelf aan de slag, of heb je nood aan extra hulp?

Op die vragen geven we hieronder uitgebreid antwoord.

Een statische of dynamische website?

Een statische website

Keren we even terug naar onze vergelijking met een huis, dan kan je vooraf kiezen voor een vaststaande structuur. Elke kamer krijgt z'n specifieke functie, die doorheen de jaren vrijwel onveranderd blijft.

Voor een statische website geldt hetzelfde. De tekst, afbeeldingen en indeling staan vooraf vast. Meestal bestaat een statische website uit een beperkt aantal pagina's, die informatie bevatten over jouw bedrijf, hoe mensen jou kunnen bereiken en wanneer je zaak geopend is.

Natuurlijk kan je die informatie wel aanpassen. Verhuis je naar een nieuw kantoor? Dan wijzig je het adres in de contactgegevens. Een nieuw telefoonnummer of andere openingsuren heb je aangepast in een handomdraai.

Wil je aan de slag met een statische website? Dan kan je de nomeo webbuilder gebruiken. Via simpele klik- en sleepbewegingen geef je jouw website een unieke invulling. Je start met een van de vele moderne sjablonen en voegt zelf tekst, afbeeldingen en functionaliteiten toe naar keuze. Is je website klaar voor het grote publiek, dan lanceer je hem met één klik. En dan nog het beste nieuws: je hebt helemaal geen programmeerkennis nodig!

Een dynamische website

We starten opnieuw met onze vergelijking. Je houdt van verandering, dus je bewaart flexibiliteit in je huis. De muren staan, maar kamers kunnen wel eens een nieuwe functie krijgen.

Zo gaat het ook bij een dynamische website. Je kan de inhoud ervan voortdurend wijzigen. Het kader ligt vast - de lay-out van je website - maar de tekst, afbeeldingen en functies wijzigen naargelang de bezoeker.

Webshops zijn bijvoorbeeld bijzonder dynamisch. Een website die laptops verkoopt, biedt de mogelijkheid om op merk, werkgeheugen, opslagcapaciteit en meer te zoeken. Zodra je die keuze maakt, krijg je de resultaten te zien die voldoen aan jouw eisen.

Die dynamische samenstelling van een pagina is mogelijk omdat je, naast de webhosting, ook gebruik maakt van zogenaamde databases. Daarin zit alle informatie, zoals producten, de specificaties en kostprijs.

Bij nomeo krijg je een database bij elk webhostingpakket. Wist je trouwens al dat je één jaar gratis webhosting krijgt bij je domeinnaam?

Kant-en-klaar systeem

Tijdens de opbouw van je huis, kan je kiezen voor pasklare elementen. Voor het bouwen van een website bestaan er ook zulke systemen: een Content Management System (CMS).

Zo'n CMS houdt in dat de structuur van je website klaarstaat. In de aankleding van je website ben je volledig vrij. Het meest gebruikte systeem is WordPress, maar je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld Drupal of Joomla.

Een Content Management System dien je te installeren op je webhosting. Onze webhosting is geoptimaliseerd voor WordPress, Drupal, Joomla, Magento en veel meer.

Een specialist inschakelen?

Next up: ga je zelf aan de slag of kies je toch voor een samenwerking met een specialist? Zorg ervoor dat je vooraf duidelijk weet aan welke behoeften je website moet voldoen. Ook wanneer je kiest voor bijvoorbeeld een Content Management System.

Afhankelijk van die behoeften, kan je vervolgens de juiste partner inschakelen. Zij kunnen een CMS aanpassen aan jouw noden of je website van A tot Z uitbouwen.

Dit mag je verwachten van nomeo webhosting

Elke hostingprovider biedt verschillende pakketten tegen verschillende prijzen aan. De specificaties van zo'n hostingpakket kunnen heel uiteenlopend zijn. Daarom staan we even stil bij de specificaties van onze webhosting performance.

  • Webruimte: je krijgt 2 GB webruimte, waarop je alle bestanden van je website kan je opslaan. Voor de meeste websites en applicaties is dat ruim voldoende.

  • Dataverkeer: is je website een waar succes? Met 100 GB aan dataverkeer per maand kom je nooit in de problemen.

  • Database: bij elk hostingpakket krijg je een MySQL-database volgens het fair use-principe. Alleen bij bijzonder intensief gebruik contacteren we jou om samen tot een nieuwe oplossing te komen.

  • Caching: dankzij deze techniek wordt jouw (dynamische) website pijlsnel geladen. Daarvoor werken we met Varnish Cache en Redis.

Extra's bij je webhosting

Naast veel webruimte en dataverkeer, bieden we nog verschillende extra's aan die je website sneller én veiliger maken.

  • SSL-certificaat: zo'n certificaat zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jouw website en de bezoeker. Dat is belangrijk voor een website waarop je je moet aanmelden of betaalgegevens invoert. Een beveiligde verbinding kan je herkennen aan de https in de adresbalk.

    Extra tip: je kan gratis een Let's Encrypt-certificaat installeren voor een https-verbinding.

  • Mailboxen: op basis van je domeinnaam kan je zelf e-mailadressen maken. Maar die e-mails moeten natuurlijk in een postvak terechtkunnen. Daarom geven we je 30 mailboxen bij je hostingpakket.

  • Beveiliging: door dagelijkse back-ups, malware scans en zeer regelmatige patching zorgen we ervoor dat jouw website en gegevens veilig zijn en blijven.

  • Controlepaneel: eenvoudig beheer is ook belangrijk. Via het controlepaneel van nomeo krijg je de volledige controle over jouw webhosting. Alle aanpassingen gebeuren in real time.

  • Support: we bieden 24/7 ondersteuning via ons gratis telefoonnummer, e-mail en live chat. Elke vraag beantwoorden we met persoonlijke zorg, in mensentaal.

Aan de slag met onze startersgids

Goesting om te beginnen? We hebben een startersgids voor jou klaar die je op weg zet in 10 eenvoudige stappen, van een goede domeinnaam tot een topresultaat in Google. Maak van je website een waar succes!

Information overload? Contacteer ons voor advies op maat!

Heb je even last van een overdaad aan informatie? Dat begrijpen we. We vinden het belangrijk dat je weet wat je precies nodig hebt, zodat je geen onnodige kosten maakt.

Het juiste hostingpakket, samen met een fantastische domeinnaam, vormt de basis voor online succes. Ben je op zoek naar bliksemsnelle hosting bij een betrouwbare partner? Laat ons jou overtuigen en probeer onze webhosting het eerste jaar volledig gratis.

Zit je met vragen over welke hosting de geschikte is? Of heb je graag extra advies bij de registratie van je nieuwe domeinnaam? Onze experten staan voor jou klaar met een antwoord op alle vragen. Contacteer ons via ons gratis 0800-nummer, support@nomeo.be of live chat!

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X