Nieuws

12 januari 2012

Nieuwe internetextensies starten vandaag

ICANN start met nieuwe TLD'sVanaf vandaag kunnen organisaties, bedrijven, steden en regio's hun eigen domeinnaamextensie aanvragen bij ICANN. Het belooft de grootste revolutie te worden op het internet sinds de introductie van de domeinnaam in 1985.

Vorige jaar besliste ICANN, de organisatie die de instaat voor de reglementering van het functioneren van het internet, voor een grootschalige uitbreiding van het aantal domeinnaam extensies. Ieder bedrijf of organisatie kan naar ICANN toe een eigen domeinnaam extensie voorstellen. Dit resulteerde al in voorstellen voor een .vlaanderen en een .gent domeinnaam extensie.

dotBrand

Niet alleen overheden zullen hun eigen top level domain aanvragen, ook bedrijven kunnen hun merknaam als internetextensie gaan promoten. Zo wil Pepsi bijvoorbeeld voor .pepsi gaan, zodat het bedrijf meteen een website kan lanceren met als domeinnaam drink.pepsi. Naast Pepsi zullen ook Hitachi, Deloitte en Canon voor een suffix gaan, en daar zal het hoegenaamd niet bij blijven. Verwacht wordt dat er vijfhonderd tot duizend aanvragen voor nieuwe extensies zulln zijn.

Naar goedkeuring

Tegen uiterlijk 29 maart 2012 moeten de aanvragen voor nieuwe domeinnaamextensies ingediend zijn bij ICANN. Tegen november 2012 zullen de eerste resultaten van de voorstellen gepubliceerd worden. Het kan daarna nog 6 tot 12 maanden duren voor een nieuwe TLD beschikbaar is, ten vroegste einde 2013 dus. Pittig detail : de afgelopen dagen werden - last-minute- nog aanpassingen aangebracht aan de aanvraagprocedure. Ook nu nog blijven er heel wat onduidelijkheden.

Dure aanvraag

De aanvraag van een nieuwe domeinnaamextensie kost 130 000 euro, ook als het dossier wordt afgewezen. Daarnaast zijn er ook nog jaarlijkse kosten aan ICANN voor het uitbaten van de TLD. Die bedragen ongeveer 20 000 euro. Er is ook een robuuste infrastructuur nodig die ruim vijfduizend euro per maand kost. Nochtans is het succes van nieuwe domeinnaamextensies niet gegarandeerd. Zo konden de .tel, .biz en .jobs extensies slechts enkele honderdduizenden registraties verzilveren.

Kritiek

Tegen de nieuwe domeinnaamextensies is er ook heel wat kritiek. Zo zou de uitbreiding van het aantal extensies bedrijven onnodig op kosten jagen, omdat ze meer domeinnamen moeten registreren om hun merknamen te beschermen tegen cybersquaters. Bovendien zouden meer domeinnaamextensies verwarrend zijn voor de internetgebruiker en de deur openzetten voor phishing en andere malafide activiteiten. ICANN van zijn beurt zegt dat de uitbreiding nodig is om innovatie te stimileren en meer ruimte maken op het internet.


Tags : nieuwe TLD, dotBrand, internetextensies, domeinnaamextensies

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief