Nieuws - 4 juli 2012

EURid lanceert nameserver software

europese vlag

EURid, de beheerder van het Europese top level domein .eu, lanceert een open source alternatief voor BIND, de meest gebruikte nameserver-software in de wereld. .

 

Nameservers of DNS servers zorgen voor de goede werking van het domeinnaam systeem. Ze "vertalen" een domeinnaam naar een IP-adres waarop een website of toepassing staat. Ze spelen een essentiële rol in de werking van het internet. Momenteel wordt wereldwijd massaal gebruik gemaakt van BIND (Berkeley Internet Name Daemon), origineel ontwikkeld aan de Universiteit van California, Berkely, in het begin van de jaren 80.

 

Beperkte keuze

“In essentie is de keuze voor nameserver-software beperkt tot twee platformen”, zegt cto van EURid Peter Janssen. “BIND is de referentie, en daarnaast heb je nog het Nederlandse NSD (Name Server Daemon)." NSD draait op 3 van de 18 root nameservers en enkele top level domeinen. Defacto draait zowat al de rest op BIND. Dat is potentieel een gevaarlijke situatie omdat een software probleem ertoe kan leiden dat hele internet kan plat gelegd worden.

 

Voor iedereen

"Met ‘Yadifa’ (‘Yet another DNS implementation for all’) willen we nu een derde pakket in de markt zetten.”, vervolgt de cto van EurID. “Uit veiligheidsoverwegingen is het beter om te diversifiëren in dns-software”, zegt Janssen. “Als je niet wil dat al je nameservers dienst weigeren bij problemen, rol je beter verschillende implementaties uit.”

 

Performant

“BIND en NSD zijn ook niet erg actueel meer”, vervolgt de cto. “Als ze te veel zones moeten draaien, worden ze erg traag. En wanneer je een zone wil toevoegen of weghalen, moet heel de nameserver even offline. Met Yadifa kan je herconfigureren zonder dat de server onderuit gaat. Dat is veel dynamischer. Iedereen die dat wenst, zal Yadifa kunnen gebruiken. Als tegenprestatie gaan we er van uit dat de community ons helpt bij de stabiliteit en de veiligheid van het platform.”

Yadifa kan tot 30% meer queries verwerken dan BIND en NDS, het gebruikt minder geheugen en de zones worden tot 5 keer sneller geladen.  Daarnaast ondersteunt Yadifa ook DNSSEC. De software is nu officieel stabiel en beschikbaar voor iedereen.

 

 

Gerelateerde berichten


Tags : EURid, Yadifa, nameserver

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief