Nieuws

15 mei 2012

DNSSEC nu mogelijk voor .nl domeinnamen

SIDN logo

Vanaf vandaag kunnen houders van een .nl-domeinnaam gebruik maken van DNSSEC. Hiermee wordt de .nl-zone een stuk veiliger.

 

DNSSEC is een veiliger alternatief voor het DNS-protocol, dat zeer kwetsbaar is voor hackers. Het is relatief eenvoudig om via het DNS protocol internettraffiek te kapen en af te leiden naar vervalste websites of websites die malware bevatten. Via technieken als cache poisoning of man in the middle attacks kunnen zo grote groepen gebruikers misleid wordt. Het grootste probleem is dat gebruikers vaak niks in de gaten hebben dat er iets fout is.

 

Veiliger

Het princiepe van DNSSEC is versleuteling van de informatie in de nameservers met een private sleutel. Op de computer van de ontvanger kan door middel van een publieke sleutel gecontroleerd worden of de inhoud van informatie authentiek is. Zo kan worden uitgesloten dat de informatie is vervalst.

 

Moeilijke implementatie

SIDN heeft de introductie van DNSSEC enkele malen uitgesteld. Origineel was het gepland voor 2010, net nadat ICANN de rootzones heeft getekend heeft. Door technische problemen werd en noodzakelijke wijzingen aan het DRS registratie systeem werd het dus uiteindelijk bijna 2 jaar later. Bij de introductie van DNSSEC zouden er al 9 registrars zijn die dit al ondersteunen. Voor de registrars is dit een zware investering.

 

DNS.be

Voor Belgische domeinnamen is DNSSEC al mogelijk sinds augustus 2010. Ondanks die snelle implementatie van dns.be is DNSSEC in België nog nauwelijke geïmplementeerd. Er zijn tot nu toe slechts een handvol registrars die het veilige protocol aanbieden, vooral door de complexiteit.

 

 

Gerelateerde berichten


Tags : DNSSEC, SIDN, .nl

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief