Nieuws

Domeinnaam kiezen voor SEO: waarop moet je letten?

13-04-2023 - Moet je nog rekening houden met SEO als je een nieuwe domeinnaam registreert? En waarop moet je dan letten? Wij zetten alles wat je moet weten op een rij.

Heeft een domeinnaam nog invloed op je plaats in de zoekresultaten van Google? Het is vraag waarmee heel wat mensen zitten en waarover haast evenveel verschillende claims bestaan. Hoe het precies zit met domeinnamen en SEO, dat lees je hieronder.

Zoekwoorden in een domeinnaam

Moet je domeinnaam met een zoekwoord erin registreren of niet? Tot op vandaag zijn de meningen daarover verdeeld. Maar houd je er nu best rekening mee? Of heeft een zoekterm weinig belang? Om die vraag te beantwoorden, moeten we even terug in de tijd.

Tot ruim 10 jaar geleden ging elke marketer of SEO-specialist op zoek naar exact match domains (EMD). Dat zijn domeinnamen die precies overeenkomen met een bepaalde zoekterm of zoekopdracht. Voor een webshop die laarzen verkoopt werd bijvoorbeeld 'laarzenkopen.be' geregistreerd.

De populariteit van die exact match domains was te wijten aan het algoritme van Google. Zoekwoorden in een domeinnaam waren toen namelijk een factor om de zoekresultaten samen te stellen. Trefwoorden zoals 'laarzen kopen' leverde je een bonuspuntje op in de zoekmachine.

Helaas hadden EMD's ook een keerzijde. Marketers en scammers registreerden massaal domeinnamen met zoekwoorden of -opdrachten om er nadien onbetrouwbare websites aan te koppelen. Als je domeinnaam ervoor zorgt dat je bovenaan Googles zoekresultaten staat, waarom dan nog inzetten op kwalitatieve content?

Kwaliteitscontrole

Net dat idee heeft ervoor gezorgd dat Google z'n algoritme is gaan herbekijken. De zoekmachine kreeg door dat er teveel bedenkelijke websites hoog genoteerd werden. Google besloot daarop de invloed van exact match domains gaandeweg te verkleinen.

Al in 2012 werd een eerste aanpassing gemaakt, door EMD's met twijfelachtige content minder zichtbaar te maken in de zoekmachine. In 2020 liet Google weten dat domeinnamen niet meer meespelen in het samenstelling van zoekresultaten.

Kortom: domeinnamen die een zoekwoord bevatten krijgen geen boost van Google. Maar heeft een domeinnaam dan geen enkel nut voor SEO?

Positief effect van een domeinnaam

Wij zijn ervan overtuigd dat je domeinnaam wel degelijk een positieve invloed heeft op SEO. Zij het onrechtstreeks. De zoekmachine houdt geen rekening met zoekwoorden in je webadres, maar gebruikers doen dat wel.

Je domeinnaam is het middelpunt van je marketinginspanningen. De naam verschijnt in browsers, zoekresultaten, e-mailadressen en e-mailhandtekeningen, promovideo's, brochures, visitekaartjes en veel meer.

Als je domeinnaam meteen duidelijk maakt waarover je website of onderneming gaat, onthouden mensen die makkelijker en trek je meer bezoekers aan. Google ziet dat mensen je website vertrouwen en regelmatig bezoeken, wat op zijn beurt je SEO ten goede komt.

Een domeinnaam voor de toekomst

Of je zoekwoorden moet gebruiken in je domeinnaam, is afhankelijk van de doelstellingen van je website of webshop. Voor een rijschool in Hasselt werkt 'rijschoolhasselt.be' prima. Wie boeken verkoopt, kan die term gerust in een domeinnaam zetten.

Toch doe je er goed aan ervoor te zorgen dat je domeinnaam mee kan groeien met je bedrijf. Als je vandaag laarzen verkoopt, dan maakt 'laarzenkopen.be' dat meteen duidelijk. Maar wat als je na enkele maanden ook andere schoenen wil verkopen? Je merkt meteen dat de domeinnaam niet erg toekomstgericht is. De naam van je schoenenwinkel als domeinnaam is in zo'n geval een betere keuze.

De lengte van een domeinnaam en SEO

Zoekwoorden in je domeinnaam spelen dus geen rol voor Google. Maar hoe zit het met de lengte van je domeinnaam? Dit zegt Google er zelf over:

We raden korte domeinnamen aan, het liefst 3 à 4 termen. Korte domeinen zijn gemakkelijker te onthouden en te typen, waardoor gebruikers naar uw site kunnen navigeren.

De zoekmachine brengt de lengte van je domeinnaam niet in rekening wanneer het gaat over de zoekresultaten, maar benadrukt wel de gebruikerservaring. Hoe korter je domeinnaam, hoe makkelijker mensen die zelf kunnen invoeren om je website te bezoeken.

Zeker nu alsmaar meer internetverkeer mobiel loopt, is een gebruiksvriendelijke domeinnaam belangrijk. Probeer je domeinnaam zo kort mogelijk te houden. Dat kan je doen door overbodige lidwoorden te schrappen bijvoorbeeld. Of door streepjes te vermijden.

Domeinnaamextensies en SEO?

Als je een domeinnaam registreert, kies je niet alleen de eigenlijke naam, maar ook de domeinnaamextensie. Intussen heb je keuze uit meer dan 1.200 unieke extensies. Kan je een SEO-voordeel doen door een bepaalde extensie te kiezen?

Het korte antwoord daarop luidt neen. Al is het wel nuttig om te weten hoe Google omgaat met domeinnaamextensies. De zoekmachine maakt een onderscheid tussen generieke en landenextensies. Kies je voor een landenextensie zoals .be of .nl, dan leidt de zoekmotor daaruit af dat je je focust op die regio. Ga je voor .com, .net of .shop, dan kijkt Google naar de taal van je content om te bepalen in welke regio('s) je website relevant is.

Bij het kiezen houd je best rekening met de geografische locatie van je doelgroep. Voornamelijk actief op de Belgische markt? Dan is een .be-domeinnaam een sterke keuze. Steek je de landsgrenzen over, dan is .com of een andere generieke extensie beter.

Er speelt ook op vlak van domeinnaamextensies een onrechtstreeks effect mee. Belgische internetgebruikers hebben meer vertrouwen in een .be-domeinnaam dan bijvoorbeeld een .xyz-adres. De ene domeinnaam klikken ze sneller aan dan de andere. Vergeet geen rekening te houden met de indruk die je maakt op je doelgroep.

Kies een domeinnaam die echt past

Domeinnamen zijn al enkele jaren geen factor meer in Googles algoritme. Je hoeft het hoofd niet te breken over zoekwoorden, de lengte van je domeinnaam of de extensie als het gaat over SEO. Focus je in plaats daarvan op een domeinnaam die bij je onderneming of website past, makkelijk te onthouden is én die kan meegroeien met je bedrijf.

Wil je meer weten over wat wel invloed heeft op SEO? Dan vind je deze artikels vast interessant:

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X