Nieuws

WordPress 6.5: dit is nieuw

08-04-2024 - De eerste WordPress-update van 2024 is uit. Nieuwsgierig naar de nieuwigheden in WordPress 6.5? Die verkennen we samen in dit overzicht.

WordPress 6.5 is de eerste grote release van het CMS in 2024. Die brengt updates mee in de site editor en maakt het bewerken van je website aanzienlijk sneller. Laten we de leukste nieuwigheden in WordPress samen ontdekken.

Meer controle over typografie

WordPress 6.5 introduceert een nagelnieuwe Font Library, waarmee je de volledige controle krijgt over de typografie van je website.

Via de bibliotheek installeer je moeiteloos nieuwe lettertypes. Je kan zowel lokale lettertypes als Google Fonts toevoegen, activeren of verwijderen. Dat betekent dat je niet meer afhankelijk bent van het geïnstalleerde thema, maar helemaal vrij bent in je keuze.

De Font Library vind je terug in de site editor onder 'Typografie'.

WordPress 6.5 font library

Uitgebreid revisiesysteem

In het verbeterde revisiesysteem krijg je een uitgebreider overzicht van alle aangebrachte wijzigingen. Handig is vooral dat je, naast de auteur en het tijdstip, nu ook een korte samenvatting te zien krijgt van de wijzigingen.

WordPress heeft ook de limiet op het aantal revisies geschrapt. Je kan bladeren door alle bestaande bewerkingen, verdeeld in pagina's van 10 items.

WordPress 6.5 nieuw revisiesysteem

Nieuwe designtools

Geen nieuwe versie van WordPress zonder nieuwe designtools. In WordPress 6.5 vind je onder andere deze nieuwe mogelijkheden terug:

  • In groepblokken kan je makkelijk de grootte van een achtergrondafbeelding aanpassen met behoud van de goede verhoudingen.

  • Je kan de aspect ratio van afbeeldingen in het coverblok aanpassen voor optimale ervaringen op mobiele toestellen.

  • Verschillende blokken ondersteunen schaduwen. Tot voor kort kon dat alleen bij knoppen.

Voor ontwikkelaars: de Interactivity API

Direct zoeken op een pagina, een reactie plaatsen of een item toevoegen aan een winkelmandje. Het zijn maar enkele voorbeelden van interactie tussen bezoekers en je website. Dankzij de nieuwe Interactivity API gebeurt dat nu pijlsnel, zonder de pagina opnieuw te moeten laden.

Ondersteuning voor AVIF-bestanden

WordPress 6.5 biedt ondersteuning voor afbeeldingen in AVIF-formaat. Die bestanden zijn kleiner dan bekende formaten zoals WebP en JPEG, zonder in te boeten aan kwaliteit.

Gebruikers van de nieuwste WordPress-versie kunnen nu AVIF-afbeeldingen uploaden in de mediabibliotheek op dezelfde manier als andere afbeeldingsformaten.

Sneller werken in WordPress 6.5

Dankzij meer dan 110 prestatieverbeteringen is het ook aanzienlijk sneller werken in WordPress. Het CMS belooft laadtijden in de site editor die dubbel zo snel zijn als die in WordPress 6.4. De verwerkingssnelheid van input is zelfs 4 keer sneller.

Meer weten?

WordPress 6.5 biedt meer ontwerpvrijheid en belooft een snellere bewerkervaring. Al heeft de nieuwe release nog meer in petto. Voor een volledig overzicht kan je terecht op de website van WordPress.

Overtuigd om aan de slag te gaan met WordPress. Ontdek onze WordPress-hosting en ga direct aan de slag met onze uitgebreide handleiding voor je WordPress-website.



Bron afbeeldingen: Wordpress

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X