Website maken met WordPress

  • Stap voor stap handleiding voor beginners
  • Professionele website klaar in enkele uren
  • Extra tips voor plugins en content
Contacteer ons

Website maken in WordPress?
Een stap voor stap handleiding voor beginners

Bijna 40 procent van alle websites op het web draaien op WordPress. Dat het contentmanagementsysteem (CMS) zo populair is, is eigenlijk niet verrassend. Voor mensen die voor het eerst een website maken, is WordPress een erg toegankelijk systeem. Ervaren webbouwers vinden in WordPress dan weer een tool met onbeperkte mogelijkheden. Kortom: iedereen kan met WordPress aan de slag.

Wil je voor het eerst een website in WordPress maken? We besparen je heel wat speurwerk met onze handleiding hieronder. In 10 stappen en enkele uren werk heb je een professionele website, die klaar is voor het wereldwijde web.

Stap 1: Registreer je eigen domeinnaam

Een domeinnaam is het onmisbare adres van je WordPress-website op het internet. Het is wat mensen intypen om je website te bezoeken, maar ook het webadres dat je op visitekaartjes zet of zelfs in een filmpje uitspreekt.

De keuze voor een domeinnaam moet meteen goed zitten. Kort, krachtig en gemakkelijk uit te spreken zijn de belangrijkste kenmerken van een goede domeinnaam. Geraak je er niet meteen uit? Dan kunnen onze extra tips voor een goede domeinnaam je misschien helpen. Of probeer onze domeinnaamwizard. Die helpt je een domeinnaam kiezen op maat van jouw doelen.

Stap 2: Kies een WordPress hostingpakket

Naast een adres, heeft je website ook ruimte nodig op het web. Onze hostingpakketten zijn geoptimaliseerd voor WordPress. Dat betekent eenvoudig beheer, snelle prestaties en een sterke beveiliging. Bij nomeo kan je kiezen uit twee verschillende WordPress hostingpakketten.

  WordPress webhosting
performance
Managed WordPress
webhosting
Prijs 1 jaar gratis€ 4,00/maand € 20,00/maand
Automatische installatie WordPress Automatische installatie WordPress Automatische installatie WordPress inbegrepen
Webruimte 2 GB 25 GB
SSL-certificaat SSL-certificaat ingebrepen SSL-certificaat ingebrepen
Caching (Varnish, Redis) Varnish en Redis inbegrepen Varnish en Redis inbegrepen
Back-ups 30 dagen 90 dagen
Malware scans (Via Patchman) Malware scan ingebrepen Malware scan ingebrepen
WordPress-updates niet ingebrepen WordPress updates ingebrepen
Beveiligingschecks niet ingebrepen SSL-certificaat ingebrepen
Prestatieoptimalisatie niet ingebrepen SSL-certificaat ingebrepen
Uptime monitoring niet ingebrepen SSL-certificaat ingebrepen
Malware clean-up niet ingebrepen SSL-certificaat ingebrepen
E-mail 50 mailboxen 50 mailboxen
Gratis verhuisdienst Gratis verhuisdienst inbegrepen Gratis verhuisdienst ingebrepen
Bestel Activeer nu Contacteer ons
 

Stap 3: Activeer WordPress

Nu je domeinnaam en hostingpakket vastliggen, is het tijd om WordPress te activeren. En dat hebben we gemakkelijk voor je gemaakt.

Nadat je je hebt aangemeld in het klantenportaal, volg je deze stappen om WordPress in te schakelen:

  • In het overzicht klik je op het vak 'Webhosting'.

  • Kies het hostingpakket waarop je WordPress wil activeren.

  • In het rijtje tabbladen vind je helemaal achteraan WordPress terug. Dat tabblad klik je aan.

  • Verschuif de schakelaar naar 'Aan' om WordPress te activeren.

Activeer WordPress

Meer hoef je niet te doen om WordPress te activeren op je hostingpakket. Zodra WordPress actief is, krijg je de logingegevens te zien die je nodig hebt om aan de slag te gaan met je website.

Stap 4: Inloggen op WordPress

Het is bijna tijd om te starten met het bouwen van je website. Vooraleer je je kan inloggen op WordPress, moet je je domeinnaam nog koppelen aan de webruimte. Dat doe je in ons klantenportaal.

  • Nadat je je hebt aangemeld, kies je in het klantenportaal voor 'Webhosting'.

  • Klik op het hostingpakket waarop je WordPress hebt geactiveerd.

  • In het tabblad 'Webserver' kan je de goede domeinnaam aan je WordPress-hosting koppelen.

Domeinnaam koppelen

Nu je domeinnaam en webhosting aan elkaar gekoppeld zijn, kan je je aanmelden op WordPress om aan je website te beginnen:

Inloggen op WordPress
  • Ga via je hostingpakket terug naar 'WordPress' in ons klantenportaal. Daar vind je de gegevens die je nodig hebt om je aan te melden.

  • Open een nieuw tabblad in je browser, waarin je surft naar jouwdomeinnaam.be/wp-admin. Daar vind je de loginpagina van je website terug.

  • Vul de naam en het wachtwoord in dat je terugvindt in het klantenportaal.

Tip: Krijg je een foutmelding wanneer je naar de loginpagina surft? Het kan tot 60 minuten duren voor de koppeling van je domeinnaam en webhosting actief is. Gelukkig kan je een tijdelijke URL gebruiken om toch te starten.


Onder 'Adres' vind je een URL terug in de vorm jouwdomeinnaam-extensie.apache0x.wbsrv.be (zie afbeelding hierboven). Typ je daar '/wp-admin' achter, dan kom je terecht op de loginpagina. Na maximaal 60 minuten kan je de reguliere URL gebruiken om je aan te melden.

Stap 5: Zorgen voor een veilige website

Een https-verbinding voor je website is belangrijk. Je beschermt de gegevens die bezoekers invullen op je website wanneer ze zich bijvoorbeeld kunnen aanmelden, maar zo'n beveiligde verbinding is vandaag eigenlijk een standaard op het web.

Gelukkig hoef je daar niet veel voor te doen. We activeren automatisch een SSL-certificaat van Let's Encrypt, dat zorgt voor een https-verbinding. Net zoals bij de koppeling tussen je domeinnaam en webhosting, kan het ook voor je SSL-certificaat tot 60 minuten duren voor het actief is. Je hoeft in die tijd zelf niets te doen.

In WordPress kan je via 'Instellingen' op 'Algemeen' klikken om https goed in te stellen. Op die pagina zie je 'WordPress-adres' en 'Siteadres' staan. Beginnen beide URL's nog met http, dan pas je dat best aan naar https.

Zorgen voor een veilige website

Tip: De plugin Really Simple SSL zorgt ervoor dat je websiteadres en andere URL's omgezet worden naar https-adressen. Dankzij de plugin hoef je dat dus niet allemaal zelf te doen. Handig, zeker wanneer je al heel wat pagina's en/of foto's hebt toegevoegd aan je website.

6 redenen waarom jouw website baat heeft bij een https-verbinding

Stap 6: Aan de slag met de lay-out en functionaliteit

Bouw je een website in WordPress, dan zijn er drie bestanddelen die bepalen hoe je website eruitziet: een thema, plugins en widgets.

Een thema kiezen

Beginnen doe je met het kiezen van een thema. Een thema zorgt voor de lay-out van je volledige website.

Zodra je je hebt aangemeld in WordPress, kan je kiezen uit een handvol geïnstalleerde thema's of zoeken naar een thema dat je zelf mooier vindt. Heel wat thema's kan je bovendien gratis installeren op je website.

Vind je de keuze wat overdonderend, dan kan je filteren op verschillende categorieën. Let wel op dat je een thema kiest dat goede beoordelingen krijgt en regelmatig wordt geüpdatet.

Is je keuze gemaakt? Dan is een klik op 'Installeren' het enige wat je moet doen om het thema toe te voegen aan jouw website.

Tip: Heel wat thema's bevatten foto's, knoppen of andere stijlelementen die je zelf kan aanpassen zodra je het geïnstalleerd hebt. Laat je dus niet afschrikken door zo'n element, wanneer een bepaald thema je aanspreekt. Later vervang of verwijder je wat je niet goed vindt.

Plugins: functionaliteit op je website

Een plugin zorgt voor een bepaalde functie op je website. Denk maar aan een contactformulier, een winkelmandje of een vak waarin mensen zich kunnen abonneren op je nieuwsbrief. Hoe voeg je zo'n plugin toe aan je website?

Plugins
  • Aan de linkerkant van het dashboard in WordPress vind je 'Plugins' terug. Klik je daarop, dan kan je voor 'Nieuwe plugin' kiezen.

  • Via 'Nieuwe plugin' kan je zoeken naar een specifieke plugin die je wil toevoegen, of je kan kennismaken met de populaire mogelijkheden via tabbladen zoals 'Uitgelicht' en 'Populair'.

  • Overtuigd van een plugin? Dan klik je op de knop 'Nu installeren'. Al raden we je wel sterk aan eerst de beoordeling, reviews en compatibiliteit goed na te kijken vooraleer je plugins toevoegt.

  • Zodra de installatie afgerond is, klik je op 'Activeren'. Ben je vergeten een plugin te activeren, kan je via 'Geïnstalleerde plugins' aan de linkerkant de plugins vinden die je al hebt toegevoegd, maar nog niet actief zijn.

Sommige plugins hebben na hun installatie nog enkele vervolgstappen. Andere plugins kan je dan weer configureren naar jouw voorkeur. Om te sleutelen aan de specifieke instellingen van een plugin, ga je naar 'Geïnstalleerde plugins' en klik je dan op 'Instellingen' (of 'Settings') bij een bepaalde plugin.

Tip: Heb je plugins toegevoegd waarvan je niet helemaal tevreden bent? Die kan je deactiveren via 'Geïnstalleerde plugins'. Wil je de plugin echt niet meer gebruiken, dan kan je die ook verwijderen. Daarmee vermijd je dat je té veel plugins hebt en voorkom je beveiligingsproblemen.

Widgets: extra's op je website

De derde en laatste grote bouwsteen van je WordPress website is widgets. Dat zijn specifieke elementen die je op bepaalde pagina's of zelfs overal op je website wil laten terugkomen.

Wat moet je je precies voorstellen bij een widget? Een volgknop voor je sociale media, bijvoorbeeld. Een fotogalerij op je homepagina is daar ook een voorbeeld van. Nog een laatste voorbeeld: een zoekfunctie.

Handig aan widgets is dat je ze kan verslepen op je website, tot ze nét op de plaats staan waar je ze hebben wil. Dat mag je ruim interpreteren. Widgets kunnen ook in de linker- of rechterzijbalk of de footer van je website gezet worden. Widgets toevoegen of aanpassen, hoe begin je daar aan?

  • Aan de linkerkant van het dashboard in WordPress vind je 'Weergave' terug. Klik je daarop, dan klapt het menu open. Daarin vind je 'Widgets' terug.

  • Je ziet nu een overzicht van alle beschikbare widgets in het thema dat je gekozen hebt. Widgets die je interessant vindt, kan je toevoegen en een specifieke plaats op je website geven.

Weergave

Tip: Widgets kunnen verschillen van thema tot thema. Het kan dus best gebeuren dat je andere widgets tegenkomt wanneer je verschillende thema's test bij het begin van je website.

Stap 7: Pagina's en berichten toevoegen

Het thema, de plugins en verschillende widgets bepalen hoe je website eruitziet en welke extra functionaliteiten je erop wil. Titels, teksten, foto's moet je natuurlijk ook nog toevoegen. Dat geldt ook voor extra pagina's. Dat laatste leggen we eerst uit.

Een pagina toevoegen in WordPress

Soms komen thema's met een aantal standaardpagina's, maar waarschijnlijk wil je zelf extra pagina's toevoegen aan je website. Hoe doe je dat nu, een nieuwe pagina maken?

Plugins
  • Aan de linkerkant van het dashboard in WordPress vind je 'Pagina's' terug. Daar kan je kiezen voor 'Alle pagina's', waarmee je overzicht krijgt van pagina's die al bestaan, of voor 'Nieuwe pagina'.

  • Om een nieuwe pagina toe te voegen, klik je op 'Nieuwe pagina'. Je kan meteen starten met de titel en tekst. Wil je een bestaande pagina bewerken? Dan klik je die specifieke pagina aan in het overzicht.

Benieuwd naar welke pagina's onmisbaar zijn voor je website? Wij hebben een overzicht van alle belangrijke pagina's en hoe je die goed invult.

Een nieuw bericht maken in WordPress

Een nieuw bericht maken kan je vergelijken met een nieuwe blogpost. Bouw je een website om op te gaan bloggen, dan zal je voornamelijk de berichtenfunctie gebruiken om nieuwe content toe te voegen. Dat doe je zo:

  • Alweer aan de linkerkant van het dashboard zie je 'Berichten'. Klik je daarop, dan kan je kiezen tussen 'Alle berichten' voor een overzicht en 'Nieuw bericht' voor een nieuwe post.

  • Om een nieuw bericht toe te voegen, klik je op 'Nieuw bericht'. Je kan meteen starten met het toevoegen van je nieuwe blogpost.

Een nieuw bericht maken in WordPress

Tip: Als je website een blog is, wil je graag dat mensen je nieuwe blogposts meteen om de homepagina zien. Daarvoor kan je via 'Instellingen' op 'Lezen' klikken en de optie 'Je laatste berichten' aanduiden.

Een nieuwe categorie toevoegen in WordPress

Heb je een heleboel blogideeën die je wil onderverdelen in verschillende categorieën? Ook die kan je gemakkelijk maken in WordPress.

  • Links in het dashboard klik je op 'Berichten'.

  • In het menu kies je voor 'Categorieën'. Links voeg je een nieuwe categorie toe, rechts zie je categorieën die al bestaan.

Log in

Tip: Zodra je verschillende categorieën gemaakt hebt, kan je elk nieuw bericht dat je toevoegt onder een van de passende categorieën brengen.

Stap 9: Afbeeldingen toevoegen in WordPress

De pagina's en berichten op je website kunnen ook afbeeldingen of video's gebruiken. Heb je al tal van foto's, illustraties of infographics klaarstaan? Die kan je uploaden via 'Media'.

Afbeeldingen toevoegen in WordPress
  • Aan de linkerkant van het dashboard in WordPress vind je 'Media' terug. Klik je daarop, dan kan je kiezen tussen 'Bibliotheek' en 'Nieuw bestand'.

  • Via 'Nieuw bestand' kan je een of meerdere foto's toevoegen aan de bibliotheek. De 'Bibliotheek' zelf geeft je een overzicht van de mediabestanden die je al hebt toegevoegd.

  • Wil je de titel, alternatieve omschrijving of het onderschrift van een afbeelding wijzigen? Daarvoor ga je naar de mediabibliotheek en klik je vervolgens op de foto die je wil bewerken.

Telkens wanneer je een nieuwe pagina of bericht toevoegt, kan je aan de rechterkant een afbeelding toevoegen via 'Uitgelichte afbeelding'. Daar kan je kiezen uit afbeeldingen die je al hebt toegevoegd óf een nieuw mediabestand uploaden om te gebruiken.

Tip: Op zoek naar gratis foto's voor je website? Wij hebben 9 van onze favoriete websites verzameld voor gratis beeldmateriaal.

Stap 10: Handige extra's voor je website in WordPress

Een website is nooit 100 procent klaar. Extra functionaliteit toevoegen aan je WordPress-website is dankzij de honderden beschikbare plugins en widgets gelukkig niet moeilijk. We zetten verschillende tips op een rijtje, die je kunnen helpen nog meer uit je website te halen.

Een eigen e-mailadres

Heb je je eigen domeinnaam, dan kan je ook een (of meerdere) e-mailadres(sen) maken waarmee je e-mails kan versturen. Zo'n e-mailadres is een stuk professioneler dan een gratis variant, zeker wanneer je met klanten of partners communiceert.

Maar misschien wil je in de toekomst ook een nieuwsbrief lanceren. Of wil je via e-mail reacties beantwoorden die lezers achterlaten op je blogs. Werk je samen met andere mensen aan een website, dan kunnen ze allemaal een e-mailadres gebruiken.

Zelf een e-mailadres maken

Een e-mailadres en mailbox maken op je eigen domeinnaam is erg eenvoudig. Ben je al aangemeld in ons klantenportaal? Dan kan je deze stappen volgen.

  • Klik op het tabblad 'Actieve domeinnamen' en kies de domeinnaam waarop je een mailbox wil maken.

  • Navigeer naar het tabblad 'Mail'.

  • Onder 'Mailbox' klik je op de knop 'Nieuwe toevoegen'. Daar vul je het adres in waarmee je graag wil e-mailen. Geef je mailbox ook een naam en sterk wachtwoord. Als je liever een wachtwoord genereert, kan je op het icoontje naast het invulveld klikken.

  • Tevreden over het e-mailadres dat je gekozen hebt? Klik op 'Bewaar' om je mailbox toe te voegen.

mailbox aanmaken

Nadat je de mailbox hebt bewaard, wordt die automatisch aan je domeinnaam gekoppeld. In één beweging zorgen we ook voor een SPF-record en DKIM-record, die je beschermen tegen vervalsing van je e-mailadres.

Wil je een mailbox aanmaken voor je collega's? Of alvast een mailbox aanmaken voor de verschillende afdelingen van je onderneming? Bij onze WordPress hostingpakketten krijg je 50 e-mailadressen en mailboxen om ze allemaal te voorzien van een eigen, professioneel e-mailadres.

Doe extra inspiratie op met onze tips voor je eigen e-mailadres

De belangrijkste plugins voor WordPress

Plugins zijn kleine stukjes software die je toevoegt aan je WordPress-website. Ze zorgen voor extra functionaliteit, zonder dat je daarvoor onder de motorkap van je website moet duiken. Hoe je plugins toevoegt, lees je in stap 6 van onze handleiding.

Die extra functionaliteit is handig, maar vaak heb je maar een klein aantal plugins écht nodig. De belangrijkste sommen we hier voor je op.

  • Contact Form 7. Een contactformulier is een van de meest gewenste en gebruikte functies op elke websites. En daar is Contact Form 7 de beste plugin voor. Zodra je de plugin hebt geactiveerd, moet je nog instellen welke gegevens je wil vragen aan bezoekers en waar je het formulier wil tonen. Ben je daarmee klaar, dan moet je nog een reCAPTCHA instellen om spammails te vermijden.

  • Askimet. Reacties zijn een leuke manier om interactie te creëren tussen jou en je bezoekers. Alleen wil je niet overvallen worden door tien- of zelfs honderdtallen spamreacties die naar ongewenste websites linken. Askimet is een plugin die standaard geïnstalleerd staat op WordPress en alle reacties filtert. Je moet de plugin wel nog zelf activeren. Een populair alternatief is WordPress Zero Spam.

  • GDPR Cookie Consent. Sinds de GDPR (privacywetgeving) is een banner voor cookies min of meer verplicht. Zodra je bezoekersstatistieken verzamelt, YouTube-video's toont of sociale media koppelt aan je website, kan je niet zonder. GDPR Cookie Consent zorgt voor een cookiebanner op je website waarmee bezoekers zelf kunnen beslissen welke cookies ze willen toestaan en welke niet. Met ruim 1 miljoen installaties is GDPR Cookie Consent duidelijk een van de beste plugins.

Kan je te veel plugins installeren?

Het aantal plugins dat je installeert kan een invloed hebben op de prestatie van je website. Over het algemeen beperk je het aantal plugins dus best tot degene die je echt gebruikt. Inactieve plugins of plugins die je niet langer nodig hebt, verwijder je best.

Bestaat er nu een limiet op het aantal plugins zonder dat je website trager laadt? Niet echt. De kwaliteit van de plugins die je gebruikt, is het belangrijkste criterium. Kies je voor betrouwbare plugins die regelmatig bijgewerkt worden, dan is de kans klein dat je website traag of onveilig wordt. Even belangrijk: update plugins regelmatig, om je website tegen kwetsbaarheiden te beschermen.

Houd je in het achterhoofd betrouwbare plugins te kiezen, regelmatig updates te doen en inactieve plugins op te ruimen, dan hoef je je eigenlijk niet te beperken in het aantal plugins.

Stap 11: Maak fantastische content

Nu de lay-out van je website klaar is, alle belangrijke pagina's zijn aangemaakt en verschillende plugins zorgen voor extra functionaliteit, is het tijd om content toe te voegen.

Nieuwsberichten, blogs of handleidingen helpen je meer en nieuwe bezoekers naar je website te trekken. Goede content schrijf je altijd met je bezoekers in het achterhoofd. Je wil hen zoveel mogelijk relevante informatie aanbieden om hen te helpen.

Nieuwe content zorgt natuurlijk niet meteen voor een toevloed aan bezoekers. Publiceer regelmatig een nieuw bericht en pak af en toe eens uit met een originele infographic of een filmpje. Wanneer je geregeld nieuwe blogs publiceert, gaan bezoekers je meer en meer als een expert beschouwen. Dat heeft niet alleen een positieve impact op je bezoekersaantallen, maar versterkt ook het vertrouwen van je doelpubliek in jouw onderneming.

Scoren in zoekmachines voor meer bezoekers

Je blogberichten moeten natuurlijk ook gevonden worden. Nieuwe content kan je optimaliseren voor zoekmachines. Dat heet ook Search Engine Optimization of, afgekort, SEO.

SEO bestaat uit een verzameling (kleine) inspanningen die ervoor zorgen dat Google en andere zoekmachines je website beter begrijpen. Beter begrijpen betekent ook beter rangschikken.

Hoe hoger je scoort in de zoekresultaten, hoe meer je bezoekers je krijgt op je website. Samen met goede content, zorg je met SEO voor meer, duurzaam en kwalitatief verkeer naar je website.

Yoast: SEO-plugin voor WordPress

Yoast SEO is een gratis plugin waarmee je je website kan optimaliseren voor zoekmachines. De plugin werkt voor nieuwe blogs, maar ook je homepagina, contactpagina of productpagina kan je verbeteren met Yoast. Hoe helpt de plugin je precies?

voorbeeld yoast zoekresultaten google
  • Beheer welke pagina's en berichten worden weergegeven in zoekmachines en hoe die eruitzien.

  • Optimaliseer pagina's en blogs op basis van de belangrijkste zoekwoorden voor die pagina's.

  • Maak automatisch een sitemap aan voor zoekmachines.

Yoast geeft je de controle over wat zoekmachines zien op je website. Je kan zelf paginatitels en omschrijvingen invullen, die vervolgens getoond worden in Google.

Handig is dat Yoast je duidelijk vertelt waar en hoe je je pagina's kan optimaliseren. De plugin scant je pagina op zoekwoorden en toont je vervolgens welke stappen je kan zetten om de content te verbeteren. Yoast SEO is kortom de plugin voor elke starter die een website wil optimaliseren om bovenaan de zoekresultaten van Google te verschijnen.

yoast content analyse

Op zoek naar extra tips? We hebben 12 SEO-tips voor je klaar, specifiek voor WordPress-websites

Start meteen met je WordPress-website

Een nieuwe domeinnaam en WordPress hosting, meer heb je niet nodig om te starten met je nieuwe website. Na enkele uren heb je een professionele website klaar die je kan invullen met topcontent.

Toch mag je geen instant succes verwachten. Eens je website klaar is, zal je regelmatig nieuwe content moeten publiceren om (nieuwe) bezoekers op je website te krijgen. En ook die begeerde eerste plaats in Google zal je moeten verdedigen, door je website regelmatig onder de loep te nemen en te optimaliseren. Bouw stap voor stap aan het succes van je website.

Heeft onze handleiding je goed geholpen? Laat het ons zeker weten via Facebook of Twitter.

X