Nieuws

Afbeeldingen nodig? Dit zijn 9 websites voor gratis foto's

07-06-2023 - Foto's doen je teksten spreken. Bovendien vergroten ze je online vindbaarheid. Ben je op zoek naar passende foto's? Wij hebben 9 websites verzameld waar je gratis rechtenvrije beelden vindt.

Een website zonder afbeeldingen is als een stripboek zonder tekeningen. Een pagina vol saaie tekst, die je lezers bovendien niet altijd goed begrijpen.

Foto's en illustraties begeleiden je bezoekers door de tekst en versterken de boodschap. Meer nog: ze verbeteren ook je vindbaarheid op het web.

Je vraagt je misschien af of die foto's niet te duur zijn om te laten maken. Gelukkig kan je online een heleboel gratis en rechtenvrije foto's en illustraties vinden. We geven je 9 websites waar je duizenden stockfoto's vindt én extra's voor illustraties en video's.

Gratis foto's gebruiken: waarop moet je letten?

Foto's, illustraties en video's, mag je die wel zomaar gebruiken op je website? Zeker weten. Toch van de websites de we hieronder opnoemen. Je vindt er beeldmateriaal van hoge kwaliteit, dat je persoonlijk en commercieel mag gebruiken.

Dat komt omdat die stockfotowebsites een CC0-licentie gebruiken. Mensen die er een foto of illustratie uploaden, staan er hun auteursrechten af. Jij kan de beelden gratis downloaden, bewerken en publiceren.

We benadrukken wel graag dat het gebruik van stockfoto's van website tot website een beetje anders kan zijn. De meeste platforms hebben duidelijke do's en don't's bij de foto's, zeker wanneer het gaat over de bewerking ervan. Die lees je best even na vóór je de afbeeldingen publiceert.

Google Afbeeldingen: daarom raden we het af

Een website die je niet in onze aanraders terugvindt, is Google Afbeeldingen. Via de zoekmachine is het nooit 100 procent duidelijk of je een foto nu wel of niet rechtenvrij is. Zelfs wanneer je filtert op licentie.

Er bestaan verschillende bedrijven die voortdurend speuren naar overtredingen tegen auteursrechten. En dat leidt al snel tot fikse rekeningen. Ook al gaat het over een banale foto. Opletten dus.

Over het algemeen kan je dit regeltje volgen: gebruik geen foto's die je downloadt door op de rechtermuisknop te klikken en voor 'opslaan als' te kiezen. De kans is groot dat je ze gebruikt zonder toestemming.

9 websites voor gratis stockfoto's

1. Pixabay

Pixabay belooft je meer dan 4 miljoen foto's, illustraties, video's en zelfs audiobestanden. Je vindt er ongetwijfeld beeldmateriaal voor je website. Al heeft Pixabay het nadeel erg populair te zijn. De kans is groot dat je beelden kiest die op verschillende andere websites staan.

2. Unsplash

homepagina unsplash.com - moderne stockfoto's

Mag het een beetje minder gemiddeld? Dan is Unsplash up your alley. Het platform heeft ruim 1 miljoen foto's in de aanbieding. Veel foto's zien er een stukje moderner uit dan de klassieke kantoorfoto's. Dankzij de vele categorieën en tags vind je snel passende beelden om je teksten op te smukken.

3. Pexels

Pexels vormt, samen met Pixabay en Unsplash, zo'n beetje de grote drie van de gratis stockfotowebsites. Achter de website gaat een grote en actieve groep fotografen schuil die voor een uitgebreid aanbod aan beelden en stijlen zorgt in de beelddatabank.

4. Picography

Picography leunt korter bij websites zoals Pixabay, maar biedt wel een ruime collectie kwalitatieve foto's voor je website. Het belangrijkste verschil met de eerste voorbeelden, is dat Picography niet werkt met Nederlandstalige zoekopdrachten.

5. Stocksnap

Ook Stocksnap is een klassieker platform voor rechtenvrije foto's. De website is georganiseerd volgens tientallen categorieën, wat het zoeken gemakkelijk maakt. Ook hier moet je aan de slag in het Engels.

6. Burst

homepagina burst - stockfotowebsite

Burst pakt uit met duizenden gratis foto's in hoge resolutie. De website mikt op ondernemers die passende afbeeldingen zoeken, waardoor de beelden vooral voor commerciële pagina's goed bruikbaar zijn. Je mag ze natuurlijk ook persoonlijk gebruiken.

7. Splitshire

Splitshire is een initiatief van fotograaf Daniel Nanescu. Hij wil er naar eigen zeggen 'foto's van de vergetelheid' redden door ze rechtenvrij beschikbaar te stellen. Verwacht je niet aan tienduizenden afbeeldingen. Wel krijg je gratis kwalitatieve foto's die een beetje anders zijn dan die op andere fotowebsites.

8. Gratisography

Als je zoekt naar afbeeldingen met een twist, is Gratisography de website die je nodig hebt. Want zoals de website zelf zegt: 'Truly unique, usually whimsy, always free'. Voor luchtige of grappige pagina's vind je hier ongetwijfeld foto's naar je zin.

homepagina gratisography.com - website voor alternatieve stockfoto's

9. Foodiesfeed

De laatste website in ons lijstje zit in een niche. Foodiesfeed heeft plaats voor meer dan 2.000 foto's van eten en drinken. Handig om de eetlust op te wekken op je website, sociale media of een (digitaal) magazine.

Een illustratie nodig? Check deze 3 websites

Illustraties hebben hun opmars al een tijd geleden ingezet, maar zijn duidelijk blijvers. Ze zijn handig om een kwinkslag aan een pagina toe te voegen. Bovendien pas je ze makkelijk aan als je ze bij je merkidentiteit wil doen aansluiten. Deze 3 websites hebben gratis illustraties in aanbieding.

  • Reshot. Aanvankelijk begon deze website als een stockfotoplatform, maar inmiddels focust Reshot zich op gratis illustraties en icoontjes. Je vindt er meer dan 40.000 afbeeldingen terug.

  • Drawkit. Op zoek naar een hele set aan afbeeldingen? Dan moet je bij Drawkit zijn. Houd er op deze website wel rekening mee dat niet alle illustraties gratis zijn.

  • ManyPixels. Met meer dan 2.500 rechtenvrije illustraties vind je op ManyPixels waarschijnlijk je gading. Blijf je toch op je honger zitten? Dan kan je een betalend plan afsluiten voor on-demand illustraties.

homepagina drawkit.com - website voor gratis illustraties

3 extra websites voor gratis video's

Foto's en illustraties geven je webpagina's meer kleur. Video's voegen nog een tikje extra dynamiek toe. Heb je op Pixabay of Pexels niets gevonden dat je overtuigt? Hieronder geven we je nog 3 extra websites waarop je gratis videobeelden kan downloaden.

  • Videezy. Luchtbeelden, achtergronden, after effects en meer. Je vindt het allemaal terug op Videezy. Het merendeel van de video's zijn gratis. Clips waarvoor je moet betalen, herken je aan het label 'Pro'.

  • Videvo. Met een bibliotheek van meer dan 1 miljoen gratis bestanden, heeft Videvo voor ieder wat wils. De website rekent op een afgelijnd team van uploaders, zodat je gegarandeerd met kwaliteitsmateriaal aan de slag kan.

  • Clipstill. Als je specifiek op zoek bent naar cinemagraphs (een combinatie van video en foto), is Clipstill de geknipte website. Het aanbod is een beetje kleiner dan andere websites, vind je er wel origineel materiaal voor je website.

Hoe helpen afbeeldingen je online vindbaarheid?

Laat jij je ook inspireren door afbeeldingen als je bijvoorbeeld een vakantiebestemming zoekt? Of een nieuwe eettafel? Waarschijnlijk gebruik je daar Google Afbeeldingen voor. De foto's die jij op je website zet, kunnen daar ook verschijnen.

Je ziet het al, hoog verschijnen in Google Afbeeldingen levert je een pak extra mogelijke bezoekers op. Google zelf moedigt het gebruik van foto's trouwens ook aan. Niet alleen omdat bezoekers meer context krijgen, maar ook de zoekmachine zelf meer informatie krijgt over je website.

stockfoto's en afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen optimaliseren voor online vindbaarheid

Google houdt dus van foto's en illustraties. Als je ze goed optimaliseert, beloont de zoekmachine je met een koppositie. Ook in afbeeldingresultaten. Dat optimaliseren pak je aan met de 4 volgende tips:

1. Een beschrijvende bestandsnaam. Geef je foto een naam die vertelt wat op het beeld staat. Liefst met een zoekwoord dat centraal staat op die pagina.

2. Geef een alt-tag. Die omschrijft wat je kan zien op een foto. Mensen die een schermlezer gebruiken, krijgen op die manier ook informatie mee. Iets waar Google belang aan hecht. Als extraatje: de alt-tag is ook de zoekterm waarmee je in Google Afbeeldingen gevonden wordt.

3. Beperk de grootte. Hoe groter het bestand op je pagina is, hoe langer die moet laden. Bezoekers storen zich daaraan, Google houdt er ook niet van. Tools zoals Sqoosh en iLoveIMG maken het je makkelijk om afbeeldingen te comprimeren.

4. Denk aan het juiste formaat. Voor foto's is jpg aangewezen, png is dan weer goed voor afbeeldingen met transparante achtergrond. De meeste illustraties vind je als svg-bestand. Google zelf zet in op WebP, een formaat dat de zoekmachine zelf ontwikkelde.

Klopt het plaatje?

Je website moet een plaatje zijn dat klopt. Daar helpen passende foto's en illustraties bij. Ze laten je tekst opvallen en leveren je punten op bij Google. De stockfotowebsites en andere databanken hierboven helpen je gratis beelden te vinden. Als je ze goed optimaliseert, wordt je website ongetwijfeld een succes.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X