Nieuws

Mag je een .be-domeinnaam anoniem registreren?

28-09-2022 - Wie bezorgd is om persoonlijke gegevens, overweegt misschien anoniem een domeinnaam te registreren. Maar mag je wel een .be-domeinnaam vastleggen met foute of onvolledige gegevens?

Een domeinnaam registreren is niet moeilijk. Je controleert de beschikbaarheid en kiest de registratietermijn, vult je contactgegevens in en rondt de bestelling af na betaling. Na enkele minuten kan je aan de slag met je nieuw webadres.

Het is belangrijk dat je die contactgegevens correct invult. Maak je je zorgen dat je persoonlijke gegevens publiek worden na de registratie? Dan vraag je je misschien af of je een domeinnaam anoniem kan registreren. Helaas is dat niet het geval. Waarom dat zo is en hoe je gegevens beschermd worden, vertellen we je hieronder.

Mag ik een domeinnaam anoniem registreren?

Een .be-domeinnaam mag je niet anoniem registreren. Foute of onvolledige gegevens wijzen er vaak op dat een domeinnaam wordt geregistreerd voor frauduleuze doelen. Door proactief te speuren naar dergelijke registraties, wil DNS Belgium voorkomen dat die domeinnamen (online) schade aanrichten.

DNS Belgium, uitbater van .be, scherpte de controles op correcte gegevens dit jaar verder aan. Wie een nieuwe .be-domeinnaam vastlegt, kan de vraag krijgen zijn identiteit te bevestigen. Een vraag waar je best zo snel mogelijk op ingaat. Zonder bevestiging wordt je domeinnaam op non-actief gezet.

Maar het belang van correcte contactgegevens gaat verder dan dat. Je hebt een werkend e-mailadres nodig, zodat belangrijke communicatie over je domeinnaam of website in de goede mailbox terechtkomt. Het kan gaan over berichten over de verlenging van je domeinnaam, maar ook informatie over eventueel misbruik krijg je via dat e-mailadres.

Moet ik me zorgen maken over mijn gegevens?

Helemaal niet. DNS Belgium bewaakt de persoonlijke gegevens die bij een domeinnaam horen goed. Ook bij nomeo zorgen we ervoor dat gevoelige informatie van onze klanten goed beschermd wordt. Hoe zit het dan met opzoekingen in Whois?

Voor een .be-domeinnaam die geregistreerd is door een particulier, levert een Whois-opzoeking geen persoonlijke informatie op. Contactgegevens worden afgeschermd, in lijn met de Europese privacyrichtlijnen (GDPR). Wil iemand je toch contacteren om iets te melden, dan loopt dat via een contactformulier zonder jouw gegevens daarin te tonen.

Als je een domeinnaam registreert als organisatie of onderneming, zijn de contactgegevens wel zichtbaar. Het gaat dan concreet over de naam van de organisatie, de taal, het adres en telefoonnummer. Let bij de registratie van een .be-domeinnaam dus goed op dat je het vakje 'Bedrijfsnaam' blanco laat, als je de contactgegevens niet publiek wil maken.

Wat gebeurt er wanneer ik toch foute gegevens gebruik?

Een fout maken is menselijk. Het kan gebeuren dat je een typfoutje maakt bij het invullen van je contactinformatie. Merk je de fout zelf op, dan kan je nomeo contacteren om de gegevens te corrigeren.

Krijg je een bericht van DNS Belgium met de vraag je gegevens te corrigeren? Daar reageer je best zo snel mogelijk op. Die bevestiging is namelijk nodig om te vermijden dat je domeinnaam niet meer werkt.

In het geval DNS Belgium een fout opspoort, krijg je het verzoek je gegevens te wijzigen binnen 14 dagen. Doe je dat niet binnen die termijn, dan worden de nameservers van je .be-domeinnaam verwijderd. De website of mailbox die aan je webadres is gekoppeld zal dan niet meer werken.

Vanaf dat moment krijg je nog eens 14 dagen om voor correcte gegevens te zorgen. Verstrijkt ook die tijd, dan komt je domeinnaam in quarantaine terecht. Je domeinnaam weigert dan volledig technische dienst.

Wat moet ik doen als mijn domeinnaam werd ingetrokken?

Werd je domeinnaam door DNS Belgium ingetrokken (quarantaine), dan ben je die nog niet helemaal kwijt. Domeinnamen blijven 40 dagen in quarantaine staan, vooraleer die weer door iedereen kan worden geregistreerd.

Een .be-domeinnaam in quarantaine kan daar weer worden uitgehaald, maar het is wel een tijdrovend klusje. Zowel particulieren als bedrijven moeten aantonen dat ze de eigenaar van de domeinnaam zijn, of toestemming van de eigenaar bewijzen om de domeinnaam te reactiveren. Helaas komt bij dat proces ook een extra kost kijken. Kortom: beter voorkomen dan genezen.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X