Nieuws

.be domeinnamen worden veiliger!

31-03-2022 - DNS Belgium voert de controles op nieuwe registraties verder op, zodat je in alle veiligheid iets kan open op een e-shop die een .be-domeinnaam gebruikt.

Tot nu toe was het snel, eenvoudig en goedkoop om een .be domeinnaam te registreren. De eeste stap is dat je de beschikbaarheid van de domeinnaam controleert. Daarna kies je een registrar, zoals nomeo. Online maak je een account aan en je geeft de gegevens van de domeinnaamhouder in. Na de betaling van een tiental euro is je domeinnaam binnen enkele minuten klaar voor gebruik.

Die snelheid zorgt ervoor dat misbruik eenvoudig is, want er zijn weinig controles in het systeem. Als er na enkele dagen een klacht wordt neergelegd door een slachtoffer van een vervalste website of ontvanger van een phishing mail, dan is het kwaad al geschied.

Extra controles

Daarom verandert DNS Belgium het geweer van schouder. In plaats van continu te zoeken naar misbruiken, voert de organisatie die de .be-zone uitbaat, extra controles in. Via identiteitscontroles van de domeinnaamhouders wordt het voor criminelen minder aantrekkelijk om een .be domeinnaam te registreren.

Waar voorheen enkel een steekproef van verdachte registraties werd gedaan, worden nu steeds meer domeinnamen geverifieerd. Om die controles vlot te laten verlopen heeft DNS Belgium een online platform opgezet waar domeinnaamhouders hun gegevens kunnen laten controleren aan de hand van een elektronische identiteitskaart, itsme of iDIN, voor Nederlandse particulieren.

Binnenkort worden ook bedrijven die een domeinnaam vastleggen onderworpen aan een extra identiteitscontrole. Voor verdachte registraties door bedrijven bestaat die verificatie vandaag al.

Stappen bij registrant verification

Als je domeinnaam geselecteerd is voor registrant verification, dan verloopt de procedure als volgt:

  • Je vraagt een .be-domeinnaam aan. Je geeft daarbij zo accuraat mogelijk je gegevens op.

  • Wij registreren jouw domeinnaam meteen bij DNS Belgium.

  • DNS Belgium legt de domeinnaam vast op je naam.

  • Zijn je gegevens incorrect of incompleet, dan zal je op je domein een pagina zien die vermeldt dat het domein nog geverifieerd moet worden.

  • Je krijgt een e-mail met verzoek tot verificatie van DNS Belgium.

  • Je klikt op de link in de e-mail en bewijst je identiteit door eID of Itsme.

  • Komen de gegevens overeen, dan stuurt DNS Belgium een bevestiging van je verificatie.

  • Je domeinnaam wordt geactiveerd.

 

 

Meer vertrouwen

Een .be-domeinnaam heeft bij consumenten al een goede reputatie. Door nog extra controles in te voeren, kan DNS de identiteit van alle nieuwe domeinnaamhouders verifiëren zodat de .be-zone zo correct en veilig mogelijk is. Een goede zaak, waar iedereen bij wint!

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X