Nieuws

Know your .meme: hoe staan de nieuwe domeinnaamextensies ervoor?

14-12-2023 - Meer dan 10 jaar geleden werd beslist om nieuwe domeinnaamextensies toe te voegen aan het web. Intussen zijn er honderden gelanceerd. Hoe staan die extensies er vandaag voor? En hoe zit het in België?

Het internet kreeg er dit jaar een opmerkelijke domeinnaamextensie bij: .meme. Het suffix, dat in handen is van Google, is een van de honderden nieuwe extensies waarin je domeinnamen kan registreren.

Maar doén we dat ook? Of moeten .shop, .blog, .coffee en andere alternatieven het nog steeds afleggen tegen king .com? We blikken terug op 10 jaar nieuwe domeinnaamextensies, hun populariteit in België en de impact op domeinnamen wereldwijd.

Honderden nieuwe extensies

De eerste nieuwe domeinnaamextensies (ngTLD) werden voorgesteld in 2013. Bedoeling van die ngTLD's was om alternatieven te bieden voor drukbevolkte extensies zoals .com en .net.

Intussen bestaan er meer dan 1.100 van die nieuwe extensies. Een paar honderd daarvan zijn niet beschikbaar voor het grote publiek, omdat ze strikt eigendom zijn van grote merken. Bekende namen als Visa, BMW en Microsoft houden domeinnamen in hun extensie voor zichzelf.

Andere zijn dan weer onderworpen aan strenge regels. Wie een .bank- of .health-domeinnaam wil, moet aan specifieke voorwaarden voldoen om dat webadres te registreren.

Toch blijven er honderden extensies waarin je een domeinnaam kan registreren. Blijkt je domeinnaam al geregistreerd in .com en .be, dan kan je ngTLD's overwegen zoals .tech, .tools en .expert. Zie je het wat lokaler? Dan heb je .vlaanderen, .brussels en een heleboel andere regio's en steden voor een webadres.

Troonopvolger van .com?

Alternatieven te over, dus. Al zijn ze niet allemaal even geschikt voor de website van je nieuwe onderneming. Een .meme-domeinnaam is een leuk hebbeding, maar is niet erg professioneel voor een bouwfirma of kledingshop.

Voor heel wat ngTLD's is dat het probleem. In extensies zoals .storage of .guitars zijn maar een paar honderd domeinnamen geregistreerd. Betekent dat dat de nieuwe extensies in het algemeen geen succes zijn? Niet helemaal.

In alle nieuwe TLD's samen zijn er meer dan 35 miljoen domeinnamen geregistreerd. Dat is ongeveer één tiende van alle geregistreerde domeinnamen wereldwijd. Koplopers zoals .xyz, .online en .shop zijn goed voor miljoenen domeinnamen.



Domeinnaamextensies die verwijzen naar een stad of regio tellen minder registraties, maar zijn wel ingeburgerd. In België zijn we intussen bekend met .vlaanderen én domeinnamen worden actief gebruikt voor websites en marketingcampagnes. Broertjes zoals .tokyo en .berlin doen het ook goed in hun respectieve regio's.

Een echte troonopvolger voor .com zit er weliswaar niet bij. Met meer dan 160 miljoen geregistreerde domeinnamen blijft .com het klassement met grote voorsprong aanvoeren.

Creatief met domeinnamen

Naast de honderden nieuwe domeinnaamextensies, bestaan er natuurlijk nog andere alternatieven voor .com. In België wordt sterk vertrouwd op .be-domeinnamen. Andere landenextensies worden op een creatieve manier gebruikt.

Twee goede voorbeelden daarvan zijn .io (Brits Indische Oceaanterritorium) en .ai (Anguilla). Beide domeinnaamextensies worden al een paar jaar omarmd door techbedrijven. In het geval van .io omdat de afkorting staat voor input/output, bij .ai omdat het ook naar artificiële intelligentie verwijst.



Die creatieve omgang met landenextensies is ongetwijfeld mee aangezwengeld door de nieuwe domeinnaamextensies. Internetgebruikers hebben kennisgemaakt met tientallen alternatieven voor .com en we hebben die extensies leren kennen.

Sommige landenextensies worden door Google zelfs niet meer beschouwd als gebonden aan een land. De zoekmachine herkent extensies als .co, .me en .tv al een paar jaar als generiek in plaats van regiogebonden.

Nieuwe extensies in België

Blijft nog de vraag over welke alternatieven we in België het vaakst registreren. Hoewel .be, .com en .eu de kroon spannen, hebben we ook in ons land oog voor creatieve domeinnamen.

Van de nieuwe domeinnaamextensies doen vooral .brussels en .vlaanderen het goed. En ook .online, .store en .shop zijn een vast onderdeel van het online landschap.

Opvallend is vooral dat het aantal domeinnamen in ngTLD's gestaag blijft toenemen. Heel wat nieuwe extensies zijn gevoelig aan korte hypes of promotiestunts. Domeinnamen worden dan als een soort wegwerpadres gezien. Dat lijkt in ons land anders te zijn.

Bescheiden succes

ICANN en heel wat uitbaters van nieuwe domeinnaamextensies hadden ongetwijfeld gehoopt op hogere registratieaantallen. En toch kunnen we die ngTLD's een bescheiden succes noemen. Ze hebben creatieve ondernemers geïnspireerd om uit te pakken met originele domeinnamen en hebben ervoor gezorgd dat we met alternatieven voor .com kennis hebben gemaakt.

En extensies zoals .meme? Die leveren ons in ieder geval excentrieke websites op.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X