Nieuws

Gek op cijfers? Dit zijn 33 interessante statistieken over domeinnamen (2023)

20-06-2023 - Er beweegt heel wat in de wereld van domeinnamen. Honderden miljoenen unieke webadressen zijn al geregistreerd, in tal van verschillende extensies. In dit artikel lees je 33 interessante cijfers en weetjes over domeinnamen.

Wist je dat er vandaag 354 miljoen domeinnamen geregistreerd zijn in totaal? Een flink aantal. En dat blijft waarschijnlijk toenemen. Een domeinnaam registreren is ook helemaal niet moeilijk. Je kiest een naam en domeinnaamextensie, controleert de beschikbaarheid en rondt de registratie af. In 2 minuten heb je een eigen adres op het internet.

Benieuwd naar meer cijfers en statistieken over domeinnamen? Hier ontdek je 33 interessante weetjes.

Domeinnamen wereldwijd

1. In maart werden maar liefst 354 miljoen geregistreerde domeinnamen geteld. Dat zijn er 3,5 miljoen meer dan een jaar eerder.

2. Van alle registry's is Verisign met voorsprong de grootste. Alleen .com is al goed voor 161 miljoen domeinnamen. Het bedrijf is ook verantwoordelijk voor .net, .name en .cc.

3. Het podium van registry's wordt volgemaakt door CNNIC (.cn voor China) en DENIC (.de voor Duitsland). Zij beheren respectievelijk 20 miljoen en 17,5 miljoen domeinnamen.

Domeinnamen in België

4. De Belgische extensie .be is 1,7 miljoen domeinnamen rijk. Dat zijn er zo'n 400.000 meer dan 10 jaar geleden.

5. Mensen houden van hun .be-domeinnaam. Vorig jaar werd net geen 88 procent van de geregistreerde .be-domeinnamen hernieuwd.

Ook onze klanten zijn tuk op .be-domeinnamen. 73 procent van alle domeinnamen die bij nomeo geregistreerd zijn, eindigen op .be.

6. Die .be-domeinnamen worden ook actief gebruikt. Meer dan 80 procent van alle domeinnamen is gekoppeld aan een website. Nog eens 5 procent wordt gebruikt om te e-mailen.

7. De meeste .be-domeinnamen worden in België geregistreerd (69,9 procent). Nadien volgen Nederland (17,7 procent), Frankrijk (3,8 procent) en Duitsland (1,7 procent).

8. De meest gebruikte term in nieuwe .be-domeinnamen is 'immo'. Het woord staat vrijwel maandelijks in de top 10 van populaire termen. Vaak zelfs helemaal bovenaan.

9. DNS Belgium beheert naast .be ook 2 regio-extensies: .brussels (8.480 domeinnamen) en .vlaanderen (6.175 domeinnamen).

Domeinnamen in onze buurlanden

10. Op dit moment zijn er 6,3 miljoen domeinnamen geregistreerd in .nl. De Nederlandse domeinnaamextensie hoort bij de populairste ter wereld.

11. In Nederland geen 'immo' in de lijst van geliefde trefwoorden. Wel bovenaan: 'online', 'shop' en 'mijn'. Een beetje verderop in de lijst komt 'huis' wel terug.

12. De grootste domeinnaamextensie van Europa is .de (Duitsland). Daarin zijn 17,5 miljoen domeinnamen geregistreerd.

13. Het Franse .fr telt iets meer dan 4 miljoen domeinnamen. Eind 2022 bereikte de domeinnaamextensie voor het eerst die mijlpaal.

14. Ook op vlak van aantal domeinnamen is Luxemburg de kleinste van de Benelux. In .lu zijn er 115.000 domeinnamen geregistreerd.

Domeinnamen in andere landenextensies

15. In .eu zijn er 3,6 miljoen domeinnamen geregistreerd. Daarnaast zijn er ook 2.623 .ευ-domeinnamen en 1.291 .ею-domeinnamen.

16. De Europese domeinnaamextensie is vooral populair in Duitsland. In België zijn er zo'n 145.000 domeinnamen vastgelegd in .eu, .ευ en .ею.

17. In 2022 wist .au voor het eerst de kaap van 4 miljoen domeinnamen te ronden. De extensie groeit sterk sinds mensen domeinnamen rechtstreeks in .au kunnen registreren. Vroeger kon dat alleen in .com.au, .org.au, .net.au, .asn.au en .id.au.

18. De grootste landenextensie van Zuid-Amerika is .br (Brazilië). Daarin liggen 5,1 miljoen domeinnamen vast. Goed voor een plaats bij de 10 grootste landenextensies.

19. Het Chinese .cn is met meer dan 20 miljoen domeinnamen de grootste landenextensie. Duitsland (17,5 miljoen .de-domeinnamen) en het Verenigd Koninkrijk (11 miljoen .uk-domeinnamen) vervolledigen het podium.

Weet je niet welke extensie je het best kiest voor je domeinnaam? Onze gids voor de perfecte domeinnaamextensie zit vol inspirerende ideeën en voorbeelden.

Hoe doen generieke domeinnamen het?

Van .com, .net en .org heb je vast al gehoord. Maar er bestaan meer dan 1.150 verschillende generieke domeinnaamextensies (of gTLD's). We nemen ze per categorie onder de loep.

Domeinnamen in klassieke extensies

20. De grootste generieke domeinnaamextensie is .com (161 miljoen domeinnamen), gevolgd door .net (13,2 miljoen) en .org (10,7 miljoen).

21. Domeinnamen in .com zijn bijzonder gegeerd. Zeker de korte. Je kan al jarenlang geen .com-domeinnaam meer registreren die uit 4 of minder karakters bestaat.

22. Naast .com, .net en .org kan je ook vrij domeinnamen registreren in .biz en .info. Al zijn die een stukje minder populair dan hun grote broertjes.

23. Eén generieke domeinnaamextensie is volledig afgesloten voor registraties: .arpa. De extensie wordt exclusief gebruikt voor infrastructurele doeleinden op het internet.

Domeinnamen in nieuwe domeinnaamextensies

In 2013 werden de eerste nieuwe generieke domeinnaamextensies beschikbaar gemaakt. Die werden in het leven geroepen omdat er steeds minder domeinnamen beschikbaar zijn in .com, .net en andere bekende extensies.

24. Bijna 10 jaar geleden kwamen de eerst nieuwe domeinnaamextensies op het web. Dat waren .bike, .clothing, .guru, .holdings, .plumbing, .singles en .venture. Intussen zijn er 1.143 nieuwe gTLD's live, goed voor 31 miljoen geregistreerde domeinnamen.

25. Koploper onder die extensies is .xyz met 3,9 miljoen domeinnamen. Daarna komen .online, .top, .shop en .site.

26. Google is een liefhebber van de nieuwe domeinnaamextensies. Het bedrijf achter de zoekmachine heeft liefst 46 extensies in beheer. Vooral .app en .dev trekken registraties aan.

27. Van de zoekmachine gesproken: Google lanceerde in maart 2023 nog 8 nieuwe gTLD's. In die groep zitten onder meer .zip, .dad en .meme.

28. Naast generieke extensies bestaan er ook een heleboel geografische domeinnaamextensies. In België hebben we onder andere .vlaanderen en .brussels, maar ook Berlijn (.berlin), Parijs (.paris) en New York (.nyc) hebben elk hun achtervoegsel.

29. Een laatste subcategorie van de nieuwe gTLD's is gebonden aan merknamen. Zo hebben Google (.google), Apple (.apple), BMW (.bmw) en heel wat andere bekende merken hun eigen extensie. Geen enkele is beschikbaar voor het grote publiek.

De oudste, langste en duurste domeinnaam

30. De oudste domeinnaam op het internet is symbolics.com. Die werd geregistreerd op 15 maart 1985. In datzelfde jaar werden nog 5 domeinnamen vastgelegd. Vergelijk maar eens. In 1985 werden 6 nieuwe domeinnamen geregistreerd. Vandaag komen er jaarlijks 1 miljoen bij.

31. Tot 1995 kon je domeinnamen volledig gratis registreren. Nadien kostte een domeinnaam plots 100 dollar voor 2 jaar. Gelukkig zijn de meeste domeinnamen vandaag een pak goedkoper.

Op zoek naar je eigen domeinnaam? Bij nomeo registreer je een .be-domeinnaam al vanaf €8/jaar.

32. In 2002 kwam een Welsh stadje in het Guinness Book of Records terecht met deze domeinnaam: 'llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.co.uk'. Later kwam er een nog langere domeinnaam om een specifiek stadsdeel aan te duiden: 'llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochuchaf.eu'.

33. Nog een record om af te sluiten: dat van de duurste domeinnaam. Dat is 'carinsurance.com', verkocht voor 49,7 miljoen dollar. Voor 'insurance.com' werd in 2010 35,6 miljoen dollar betaald. De bronzen medaille is voor 'vacationrentals.com', waarvoor 35 miljoen dollar werd neergeteld.

 

Bronnen: Verisign, DNS Belgium, SIDN, EURid, nTLDstats, Wikipedia en Brandextract.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X