Nieuws

Een snelle(re) website? Maak je website sneller met deze tips

31-08-2022 - Een snelle website levert je meer klanten op en een betere positie in zoekmachines. Deze tips en tools helpen je de laadtijd van je website te optimaliseren.

Heb je ook wel eens een website op je laptop of smartphone bezocht die maar blijft laden? Dan heb je al ondervonden hoe vervelend dat is. En zeg eens eerlijk: zou je die website nog een tweede keer opzoeken?

Vandaag telt elke fractie van een seconde op het internet. In dit artikel ontdek je waarom een snelle website zo belangrijk is, waarop je moet letten en wat je zelf kan doen om de laadtijd te verbeteren.

Waarom is een snelle website belangrijk?

De belangrijkste reden om een website te hebben die snel laadt? Het gebruiksgemak van je bezoekers. Een trage website kost je bezoekers, klanten en omzet. We verwachten vandaag dat een pagina in minder dan 3 seconden geladen is, of we haken af.

Dat geldt trouwens niet alleen voor wie op een laptop of desktop surft. Ook op mobiele apparaten willen we een volledig geladen pagina zien binnen luttele seconden.

De impact van snelheid op SEO

Google weet dat internetgebruikers hoge verwachtingen hebben. De zoekmachine neemt de laadtijd van je website al verschillende jaren mee als factor om je positie in de zoekresultaten te bepalen. Anders gezegd: een trage website kost je ook plaatsen in de zoekmachine.

Welke factoren bepalen de snelheid van een website?

Welke factoren zorgen nu voor een snelle (of tragere) website? De prestatie van je website is afhankelijk van 3 elementen:

  • De infrastructuur (hosting)

  • De code en databank van je website

  • Het design van je website (afbeeldingen, tekstopmaak en meer)

Voor de infrastructuur zorgt je hostingprovider. Het gaat dan niet alleen over de snelheid die je beloofd wordt, maar ook hoe een hostingprovider met je mee denkt.

Het project dat jij wil hosten heeft misschien andere noden dan gewoonlijk. Of je gebruikt een specifiek contentmanagementsysteem (CMS) waarop je hosting wordt afgestemd. Een goede hostingprovider helpt je de juiste infrastructuur te kiezen én die op punt te zetten.

Onder de motorkap van je website vind je de code. Ook die moet snel en efficiënt werken om knelpunten te vermijden.

Tenslotte heb je het design (of de front-end) van je website. Dat omvat alle visuele elementen, zoals de opmaak, afbeeldingen en allerlei functionaliteiten op je website. Zowel de code als het design van je website kan je optimaliseren voor snellere laadtijden.

Hoe meet je de snelheid van je website?

Als je de snelheid van je website wil verbeteren, weet je graag waar er nog werk aan is. Er bestaan een paar online tools om de prestatie van je website te meten en aan de slag te gaan met concrete suggesties.

PageSpeed Insights (Google)

PageSpeed Insights is een gratis tool van Google om de snelheid van je website te meten. Of beter: hoe gezond je website is. Google heeft in 2021 de Page Experience Update uitgerold. Die update draait rond 3 factoren die bepalend zijn voor de gebruikerservaring, waarvan de laadtijd er eentje is:

  • Largest Contentful Paint (LCP): meet de laadtijd van een webpagina. Voor een goede gebruikerservaring blijft die laadtijd best lager dan 2,5 seconden.

  • First Input Delay (FID): meet hoe lang het duurt vooraleer een webpagina interactief is, dus reageert op een actie van een bezoeker. De FID ligt liefst lager dan 100 milliseconden.

  • Cumulative Layout Shift (CLS): gaat over hoe stabiel een pagina tijdens het laden is. Denk bijvoorbeeld aan tekst of afbeeldingen die tijdens het laden voortdurend verspringen. Idealiter ligt de CLS van een webpagina onder 0,1.

Google noemt de 3 factoren ook wel core web vitals. Kritieke elementen die bepalen of bezoekers een aangename ervaring op jouw website hebben of niet. De zoekmachine heeft PageSpeed Insights zo op punt gezet dat je voor elk van die 3 facetten resultaten krijgt en suggesties om je website te verbeteren. Je krijgt overigens ook aparte gegevens over de desktopversie en de mobiele versie van je website.

Pingdom Tools

Naast de meettool van Google, bestaan er nog alternatieven. Eén daarvan is Pingdom Tools. En die heeft zo zijn eigen voordelen.

Pingdom geeft een overzicht van de laadtijd van alle verschillende onderdelen van je website. Denk daarbij aan afbeeldingen of video's, maar ook aan de code en scripts. Handig, want zo kan je snel zien welk onderdeeltje een knelpunt vormt en de laadtijd vertragen.

WebPageTest

De derde en laatste tool die we in petto hebben, is WebPageTest. Die geeft je een uitgebreide analyse van hoe je website is opgebouwd en hoeveel tijd elk element nodig heeft om te laden.

Als je op de 'Waterfall' klikt, krijg je van elk onderdeel te zien hoe het presteert. Handig is dat je bovenaan ook te zien krijgt hoe je website het doet op vlak van de core web vitals die Google heeft uitgerold.

De basis van een snelle website: sterke hosting

Een korte laadtijd van een website begint bij goede hosting. Je mag je website dan wel optimaliseren om snel te laden, zonder sterke infrastructuur levert dat weinig tot geen resultaat op. Gelukkig kan je op onze webhosting rekenen voor straffe prestaties.

De servers waar je website op gehost wordt staan in Belgische datacentra, zodat die snel geladen wordt. Data wordt bewaard op SSD-disks, een sneller alternatief voor het opslaan van gegevens, zodat ook een pagina met meer foto's snel ingeladen is. We zorgen bovendien dat onze servers altijd up-to-date zijn en stomen ze klaar voor de meest recente versies van PHP en andere software.

Efficiënt laden met caching

Nog een belangrijke manier waarop we voor snelle laadtijden zorgen, is caching. Nomeo biedt 3 cachingtechnieken aan bij shared hostingpakketten: Varnish, Redis en APCu. Maar hoe helpt caching bij het versnellen van je website?

Caching betekent dat gegevens tijdelijk bewaard worden in het actieve geheugen van een server, zodat die gegevens sneller kunnen worden ingeladen wanneer ze worden opgevraagd. Varnish is een techniek waarbij volledige webpagina's worden opgeslagen op een server, waarna ze uit dat actieve geheugen kunnen worden opgevraagd. Je pagina's laden sneller, en door efficiënter gebruik van het werkgeheugen kunnen ook meer mensen tegelijkertijd je website bezoeken.

Redis en APCu bewaren tijdelijke gegevens in het servergeheugen. Dat geheugen verwerkt aanvragen sneller dan wanneer diezelfde informatie telkens elders moet worden opgevraagd of berekend. Beide cachingtechnieken zijn vooral handig om real-time toepassingen veel sneller te laten werken.

Op onze webhosting kan je bouwen. Toch kunnen een paar kleine inspanningen voor extra tijdswinst zorgen.

Hoe maak je je website nog sneller?

Nu je weet waarom een snelle website zo belangrijk is, is het tijd om aan de slag te gaan. We geven je nog een handvol tips mee waarmee je zelf je website kan versnellen.

1. Verklein je afbeeldingen

Gebruik je veel afbeeldingen op je website? Een goed idee, want ze helpen om je boodschap kracht bij te zetten. In een webshop zijn ze zelfs onmisbaar. Helaas zijn het vaak ook afbeeldingen die voor een tragere website zorgen.

Door afbeeldingen te comprimeren zorg je voor kleinere bestanden, zonder kwaliteitsverlies. Onze favoriete tool om dat te doen is iLoveIMG. Je kan ook vooraf de afmetingen van een afbeelding wijzigen in een programma als Photoshop.

2. Beperk het aantal redirects

Een redirect stuurt een bezoeker van de ene URL door naar de andere. Zo'n redirect komt van pas wanneer je bepaalde pagina's op je website vervangt door nieuwe. Als je je website migreert of een volledig vernieuwde website lanceert, worden redirects zelfs aangewezen zodat je geen punten verliest in Google.

Maar elke redirect is natuurlijk ook een extra vraag aan een browser. Controleer af en toe welke redirects nog nodig zijn. Overbodige omleidingen kan je schrappen om de snelheid van je website op te krikken.

3. Optimaliseer de code van je website

De opmaak en functies worden bepaald door HTML, CSS, Javascript en andere computertalen. Als je een uitgebreide website hebt, kunnen die codebestanden best groot worden.

Door onnodige spaties, linebreaks en commentaar te schrappen kan je die code gevoelig verkleinen. Daardoor neemt ze minder servergeheugen in beslag en worden ze sneller verwerkt door browsers. En dat zorgt op zijn beurt voor een webpagina die sneller geladen is.

4. Gebruik een recente PHP-versie

PHP is veruit de populairste scripttaal. Onder andere WordPress is erop gebaseerd, maar ook een pak andere systemen maken gebruik van PHP. Het team achter die programmeertaal komt regelmatig met een update, die optimalisaties bevatten waar jij mee van kan profiteren.

Controleer daarom welke PHP-versie jouw website vandaag gebruikt. Maak je al enkele jaren gebruik van dezelfde PHP-versie? Dan kan je via ons controlepaneel gemakkelijk overschakelen naar een recente versie. Je merkt snel verbetering van de laadtijd. Door een recente PHP-versie te gebruiken, zorg je er trouwens ook voor dat je website veilig blijft.

5. Plugin voor caching

Onze hostingpakketten zijn voorzien van slimme cachingtechnieken, maar als je WordPress gebruikt voor je website, kan je een extra cachingplugin toevoegen om webpagina's sneller te doen laden. Een van deze plugins helpen je daarbij:

6. Verwijder plugins die je niet gebruikt

Over plugins gesproken: heb je tal van plugins geïnstalleerd die je eigenlijk niet meer nodig hebt? Die mag je gerust verwijderen. Inactieve plugins kunnen voor opstoppingen zorgen.

Een limiet op het aantal plugins op je website bestaat er niet echt. Let in de eerste plaats op de kwaliteit ervan. Betrouwbare plugins die regelmatig worden bijgewerkt houden je website niet alleen veilig, maar hebben ook impact op de laadtijd.

7. Houd rekening met lettertypes

Met externe lettertypes (of fonts) kan je van je website een grafisch plaatje maken. Maar hoe meer verschillende lettertypes je gebruikt, hoe meer tijd een browser nodig heeft om ze allemaal te laden. Heb je 2 lettertypes, dan is de invloed klein. Toon je graag 8 lettertypes, dan zal je wel merken dat je website trager laadt. Je kiest dus best niet te veel verschillende fonts.

Pro tip: je kan display swap gebruiken in de CSS van je website om browsers te vertellen dat ze eerst een standaard lettertype moeten gebruiken, tot het externe font gedownload is. Eens dat gebeurd is, wordt het lettertype aangepast.

8. Schakel https in

Een https-verbinding is belangrijk om de gegevens van je bezoekers te beveiligen. Die beveiligde verbinding krijg je door een SSL-certificaat toe te voegen aan je domeinnaam. Maar wist je dat een https-website ook een snelheidsvoordeel geniet? Op httpvshttps.com kan je het snelheidsverschil tussen beide zien.

Hulp nodig bij het versnellen van je website?

We hebben je 8 makkelijke manieren gegeven om de snelheid van je website te verbeteren. Heb je nog vragen? Of kunnen we helpen de prestaties van je website verder te optimaliseren? Onze vakmannen gaan graag met jou aan de slag om te kijken hoe we je website de snelste van de klas maken. Contacteer hen via ons gratis telefoonnummer, e-mail of live chat.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X