Nieuws

WordPress en PHP 8.0: wat je moet weten vóór het upgraden

14-12-2020 - Vorige maand verscheen PHP 8.0. PHP is de programmeertaal die alle WordPress-websites aandrijft. Wat zijn nu de verbeteringen? En moet je je website in WordPress meteen upgraden?

PHP 8.0 verscheen op 26 november. De hyperpopulaire programmeertaal is de aandrijver van websites in WordPress en tal van andere toepassingen.

De nieuwe versie van PHP houdt een aantal belangrijke verbeteringen in op vlak van snelheid en veiligheid, maar bevat ook een resem nieuwe functies die coderen gemakkelijker maken.

Tijd om je WordPress-website meteen te upgraden? Of doe je er goed aan nog even te wachten? Daarover vertellen we je alles in dit artikel.

Moet je meteen upgraden naar PHP 8.0?

De hamvraag: moet je je WordPress-website meteen upgraden naar PHP 8.0? Het korte antwoord daarop is: nee.

De nieuwe PHP-versie is de reden waarom WordPress hard gewerkt heeft aan een update van haar platform. Versie 5.6 van WordPress (releasedatum 8 december) is beta-compatibel met PHP 8.0. Dat wil zeggen dat WordPress in de kern compatibel is met de nieuwe versie van PHP, maar dat er in de praktijk nog bugs kunnen opduiken.

Dat komt omdat een WordPress-website niet alleen op zichzelf draait. Het thema van je website en de plugins die je gebruikt moeten namelijk ook kunnen samenwerken met PHP 8.0. Een groot deel van de thema's en plugins zijn niet meteen compatibel, waardoor je misschien tegen fouten op je website aanloopt.

Dat hoeven trouwens geen fatale foutmeldingen te zijn. Een thema of plugin kan op het eerste gezicht vlot werken, maar toch onverwachte resultaten opleveren.

Kortom: je wacht beter nog even op stabielere versies, vooraleer je upgradet naar PHP 8.0.

Wanneer moet je WordPress dan wel upgraden?

Elke PHP-versie heeft een levenscyclus van drie jaar, waarin bugs verholpen en beveiligingsproblemen hersteld worden. Hoewel je oudere versies van PHP ook kan blijven gebruiken na die termijn, loop je een groter securityrisico.

PHP 7.4, de voorganger van PHP 8.0, werd gelanceerd in november 2019. Dat betekent dat PHP 7.4 updates krijgt tot november 2022. Dat is meteen ook de uiterste datum om ervoor te zorgen dat alle toepassingen compatibel moeten zijn met PHP 8.0.

Over het algemeen is het een goed idee om op te volgen of het thema en de plugins die je gebruikt aangepast worden voor PHP 8.0. Eens die compatibel zijn, kan je in principe zorgeloos upgraden naar de laatste PHP-versie. Merk je dat bepaalde plugins geen updates meer krijgen? Dan kan het geen kwaad alternatieven op te zoeken om veiligheidsproblemen te vermijden op langere termijn.

Zorgt PHP 8.0 voor een snellere WordPress-website?

Zoals dat met elke nieuwe release van PHP de bedoeling is, moet ook PHP 8.0 voor een aanzienlijke snelheidswinst zorgen. Een van de functies waarnaar het meest werd uitgekeken, is de Just-in-Time Compiler of JIT.

JIT zet PHP-code om in machinecode, waardoor die sneller wordt uitgevoerd. Bijzonder aan JIT is dat het veelgebruikte code bewaart, zodat die direct weer kan worden uitgevoerd.

Voorlopig mag je nog geen merkbare snelheidswinst verwachten van je WordPress-website. Een website bestaat uit meer dan PHP-code. Denk bijvoorbeeld aan het ophalen van gegevens uit een databank, of HTTP-verzoeken.

Op langere termijn ga je wel prestatieverbeteringen zien. PHP 8.0 is een sterke basis waarop voortdurend verder gebouwd wordt. WordPress-websites zullen daar binnenkort ook van kunnen profiteren.

Hoe kan je upgraden naar PHP 8.0?

Het upgraden van je WordPress-website naar PHP 8.0 stel je beter nog even uit. Althans in de live-omgeving. Wil je de nieuwe PHP-versie uitproberen in een testomgeving, dan kan je via ons controlepaneel upgraden.

Dat doe je door naar de details van je hostingpakket te navigeren en vervolgens te klikken op het tabblad 'PHP configuratie'. Daar kan je PHP-versies van 5.5 tot 8.0 kiezen en activeren. We blijven PHP 5.5 ondersteunen voor oudere toepassingen. Voor nieuwe projecten adviseren we geen PHP-versies ouder dan 7.4 te gebruiken.

Op langere termijn raden we je ook aan over te schakelen naar PHP 8.0 voor je WordPress-website. Kijk goed na welke plugins compatibel zijn en vervang degene die niet werken. Vooraleer je begint aan updaten, maak je best een backup van je website. De tijd die je investeert in upgraden naar PHP 8.0 zal je uiteindelijk een snellere en veiligere WordPress-website opleveren.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X