Nieuws

PHP 8.0 is nu beschikbaar voor nomeo-klanten: wat is er nieuw?

18-11-2020 - PHP 8.0 is er! Onze klanten kunnen de nieuwe PHP-versie activeren in het controlepaneel. Wil je graag weten wat de update inhoudt? Daarover lees je hier meer.

Technologie verandert voortdurend. Veranderingen die we ook voortdurend opvolgen en willen aanbieden aan onze klanten. Eind november verscheen PHP 8.0. De nieuwste PHP-versie is beschikbaar voor al onze klanten.

Wil je graag upgraden? Ga naar de details van je hostingpakket via ons controlepaneel, klik op het tabblad 'PHP configuratie' en kies de PHP-versie die je wil gebruiken. Je kan PHP 5.5 tot 8.0 activeren.

Benieuwd naar wat de nieuwe update van PHP inhoudt? Hieronder lichten we de belangrijkste nieuwigheden voor je uit.

Snelheidswinst dankzij JIT

De feature in PHP 8.0 waar het meest naar wordt uitgekeken, is de Just in Time Compiler of JIT. Die nieuwe functie kan voor een aanzienlijke verbetering in snelheid en geheugenverbruik zorgen. Om het voordeel van JIT te begrijpen, moeten we even inzoomen op hoe PHP precies werkt.

De vier stappen in een PHP-proces

De uitvoering van een PHP-script bestaat uit vier stappen:

  • In de eerste wordt een PHP-script door een lexer omgezet naar een set tokens.

  • Die tokens worden door een parser (ontleder) in de tweede stap gebruikt om een Abstract Syntax Tree (AST) te maken. Zo'n AST is een hiërarchische weergave van de structuur van de broncode.

  • In stap drie wordt de AST omgezet (gecompileerd) naar opcodes.

  • Tijdens de vierde en laatste stap worden die opcodes geïnterpreteerd en uitgevoerd door een virtuele machine.

Wanneer een PHP-script wordt uitgevoerd, wordt dat dus vertaald, ontleed, gecompileerd en uitgevoerd. Dat proces wordt telkens opnieuw herhaald, wat zorgt voor een hoog geheugenverbruik.

De toevoeging van de Opcache-extensie verhelpt dat probleem. De gecompileerde versie van een PHP-script wordt opgeslagen in het geheugen, waardoor de interpretatie van een script maar één keer moet worden uitgevoerd. Eens opgeslagen, kan het script meteen worden uitgevoerd op de virtuele machine. En dat betekent snelheidswinst voor veelgebruikte scripts.

De Just in Time (JIT) Compiler gaat daar nog verder in. Code die vaak opnieuw wordt uitgevoerd, wordt aangeduid als warm of hot, afhankelijk van de frequentie van uitvoering. JIT zorgt ervoor dat die code meteen omgezet wordt naar machinecode en dus on the fly wordt uitgevoerd.

Door het compilatieproces (stap drie) over te slaan, kan JIT voor nieuwe verbeteringen in snelheid en geheugenverbruik zorgen.

Prestatieverbetering voor PHP-websites?

JIT zorgt voor snelheidswinst en minder geheugenverbruik. Maar gaan die verbeteringen merkbaar zijn voor websites die in PHP geschreven zijn?

Wanneer de Just in Time Compiler is ingeschakeld, wordt de code voor de processor zelf uitgevoerd. Dat betekent in principe een verbeterde rekensnelheid. Maar de snelheid van websites en apps in PHP zijn ook afhankelijk van andere factoren. Denk maar aan databases of HTTP-verzoeken. Snelheidswinst voor PHP-websites wordt waarschijnlijk niet geboekt.

Hoewel JIT weinig merkbare verbeteringen met zich meebrengt op dat vlak, is het wel een kleine revolutie in PHP. De Just in Time Compiler zal gaandeweg beter en beter worden, wat betekent dat we op termijn wel significante prestatieverbeteringen zullen merken. Belangrijker nog, is dat het nieuwe mogelijkheden creëert om PHP te gebruiken als performante taal buiten het web.

Nieuwe functionaliteiten in PHP 8.0

Naast de JIT-Compiler, brengt PHP 8.0 nog een handvol nieuwe functies met zich mee, waaronder:

  • Union types

  • Nieuwe attributes

  • Constructor property promotion

  • Nullsafe operator

  • Match expression

PHP 8.0 activeren

Wil je graag upgraden naar PHP 8.0? Onze servers zijn 100 procent klaar voor de nieuwe versie van de programmeertaal. Je kan PHP 8.0 (of een andere PHP-versie) activeren via ons controlepaneel, door naar je hostingpakket en vervolgens 'PHP-configuratie' te navigeren.

Heb je vragen rond de nieuwe features of compatibiliteit van PHP 8.0? Of wil je meer te weten komen over onze webhosting? Dan kan je een van onze vakmannen contacteren op ons gratis telefoonnummer, live chat of via een mailtje naar support@nomeo.be.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X