Nieuws

WordPress 6.3 is uit: krachtige site editor en meer nieuwigheden

30-08-2023 - WordPress 6.3 is uit. Een nieuwe release betekent een pak nieuwigheden en verbeteringen. Laten we verkennen wat de nieuwe update voor jou in petto heeft.

De release van WordPress 6.3 brengt voornamelijk nieuwe functies mee in de site editor. Die ging al officieel uit bètafase in WordPress 6.2. Dat er flink werd gesleuteld aan die site editor, mag dus niet verrassen. Verwacht je aan een efficiëntere bewerkingservaring, meer mogelijkheden om content toe te voegen en snellere laadtijden.

WordPress site editor: alles op één plek

WordPress heeft van de site editor een krachtige tool gemaakt. In de nieuwste versie bewerk je templates, de navigatie, stijlen, patronen en pagina's vanop een plaats. Dat zorgt meteen voor een makkelijkere bewerkingservaring. Hieronder zie je een vergelijking tussen WordPress 6.2 en WordPress 6.3.

site editor in wordpress 6.2 versus wordpress 6.3

In plaats van een apart menu te openen om een nieuwe pagina toe te voegen of de stijl aan te passen, kan je nu rechtstreeks aan de slag in de site editor.

Interessant is vooral de toevoeging van 'Pages'. Zonder de site editor te moeten verlaten, kan je nieuwe pagina's maken of bewerken. Maar ook onder 'Patterns' (patronen) zitten leuke nieuwigheden. Eens je zelf één patroon hebt gemaakt, kan je dat openen via een apart mapje. Patronen kan je voortaan ook synchroniseren, zodat wijzigingen toegepast worden op je volledige website.

Geschiedenis van aanpassingen

Gloednieuw in de site editor, is de revisiegeschiedenis. Die laat je zien welke aanpassingen je gemaakt hebt in een tijdlijn. Met één muisklik zie je eerdere versies van het ontwerp met hun tijdstip en de auteur ervan.

revisiegeschiedenis in wordpress 6.3

Terugkeren naar een vroegere versie is op zijn beurt maar een klik weg. Voor je de content herstelt, kan je bovendien nog een preview bekijken. In volgende versies wil WordPress de functionaliteit van de revisiegeschiedenis verder uitbreiden.

Command palette

Taken uitvoeren via commando's, is dat niet wat WordPress net wil vermijden? In de nieuwe command palette is het ontzettend makkelijk. En het versnelt sommige taken aanzienlijk.

Door te klikken op het vergrootglas in de site editor of sneltoetsen te gebruiken (⌘+k voor Mac, ctrl+k voor Windows), open je het command palette. Daar kan je opdrachten zoals 'Open pages' of 'Add new post' typen om die actie meteen uit te voeren. De suggesties die WordPress je geeft als je begint te typen, maken het nog eenvoudiger om te navigeren.

nieuw command palette in wordpress

Nieuwe blokken voor contentmakers

WordPress 6.3 heeft ook aan contentmakers gedacht. Twee nieuwe blokken maken het werk van tekstschrijvers makkelijker.

Het blok voor voetnoten betekent dat een voetnoot toevoegen een zaak van een paar klikken wordt. Klik op de plaats waar je de voetnoot wil in de tekst en klik op voetnoot (of 'Footnote'). Je ziet de nieuwe voetnoot meteen onderaan de pagina verschijnen.

Dankzij het nieuwe blok voor details, kan je tekst verbergen in een apart blokje. Lezers kunnen het vak openen door de tekst erboven aan te klikken. Handig voor een vraag- en antwoordtekst, maar bijvoorbeeld ook voor de FAQ van je website.

nieuw details blok in wordpress

Verbeteringen onder de motorkap

Een nieuwe versie van WordPress wil zeggen dat ook onder de motorkap verbeteringen zijn aangebracht. In WordPress 6.3 zitten liefst 170 prestatieverbeteringen die helpen je website sneller te laden. En er is nog meer:

  • De laadtijd voor afbeeldingen is gevoelig verbeterd. Goed nieuws, want Google hecht er veel belang aan.

  • Loopt er iets mis bij de manuele update van een plug-in of thema, dan herstelt WordPress die voortaan automatisch naar de vorige versie.

  • Wie nog een oude PHP-versie gebruikt, doet best een update. WordPress stopt de ondersteuning van PHP 5. De minimale versie die je moet hebben is nu PHP 7.0.

Conclusie en een vooruitblik

De site editor is in WordPress 6.3 duidelijk krachtiger geworden. Dankzij nieuwe blokken en ontwerptools, maar ook dankzij de efficiëntere bewerkingservaring. Je kan in de nieuwe versie veel meer elementen van je website bewerken vanop één plaats.

De eerstvolgende WordPress-update wordt nog dit jaar verwacht. Het hoofddoel gaat dan eerder liggen bij sterke samenwerkingsmogelijkheden in de site editor.

Aan de slag met WordPress? Ontdek de mogelijkheden van onze WordPress-hosting. Of duik in onze uitgebreide handleiding om zelf je WordPress-website te maken.



Bron afbeeldingen: Wordpress

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X