Nieuws

WordPress 6.2: dit is het ontdekken waard

24-04-2023 - WordPress 6.2 is verschenen. We verkennen samen wat de eerste WordPress-release van 2023 voor ons in petto heeft.

WordPress 6.2 zit alweer vol nieuwe mogelijkheden om je website makkelijk te bewerken. De eerste update van dit jaar, die de naam 'Dolphy' kreeg, komt met een verbeterde bewerkingservaring, een gigantische mediabibliotheek en veel meer. Leuk weetje: met WordPress 6.2 is de site editor officieel uit de bètafase.

Makkelijker blokken en media toevoegen

WordPress heeft de block inserter grondig aangepakt voor een betere bewerkingservaring. De nieuwe interface maakt een duidelijker onderscheid tussen blokken, patronen en mediabestanden. Vanuit de block inserter kan je makkelijker nieuwe afbeeldingen naar de goede plaats verslepen of ze aanklikken om toe te voegen aan een pagina.

vernieuwde block inserter in WordPress

Nog nieuw in de block inserter is de gigantische mediabibliotheek OpenVerse. Dankzij die toevoeging heb je nu toegang tot meer dan 600 miljoen gratis afbeeldingen en audiobestanden. Je hoeft niet meer te schipperen tussen WordPress en beelddatabanken, maar kan in het CMS zelf naar media zoeken.

Gloednieuw stijlboek

In WordPress 6.2 zit voortaan ook een stijlboek. Daarin vind je een volledig overzicht van hoe alle blokken op je website eruitzien. Het stijlboek kan je openen door op het oogicoontje te klikken. Zo'n overzicht van alle stylings helpt je je website sneller en consistenter te bewerken.

stijlboek in WordPress 6.2

Vereenvoudigde blokinstellingen

De mogelijkheden om blokken te stylen en bewerken blijven flink doorgroeien. Dat betekent meer controle over de lay-out van je website, maar ook een overvol menu. WordPress introduceert daarom 2 nieuwe tabbladen: de instellingen van een blok en de lay-out.

Als je een blok selecteert, toont het menu rechts nu die 2 tabbladen. Voor wie al even werkt met de site editor is het vernieuwde menu misschien even wennen, maar het levert wel een overzichtelijkere zijbalk op.

Schrijven zonder afleiding

WordPress 6.2 bevat ook een nieuwe afleidingsvrije modus. Door die in te schakelen kan je je helemaal concentreren op tekst schrijven. Alle panelen en bewerkingsmogelijkheden worden verborgen.

Om de afleidingsvrije modus in te schakelen, klik je op de 3 puntjes rechts bovenaan de pagina. Om die modus weer uit te schakelen, beweeg je je muis naar boven. De 3 puntjes verschijnen dan opnieuw.

afleidingsvrije modus in WordPress 6.2

Verbeteringen onder de motorkap

De laadtijd van je website is vandaag van cruciaal belang. WordPress heeft ook onder de motorkap van het CMS gesleuteld om de prestaties van je website te verbeteren.

Ook op vlak van toegankelijkheid heeft het team vooruitgang geboekt. WordPress heeft onder andere voor consistenter gedrag over verschillende browsers heen gezorgd. Die progressie is noemenswaardig, omdat WordPress niet altijd even goed scoorde wanneer het gaat over toegankelijkheid.

Nog een laatste nieuwtje dan: Google Fonts is geïntegreerd in de standaardthema's van WordPress. Die lettertypes hoeven niet langer van een externe bron gedownload worden.

Een nieuwe WordPress release

Hierboven hebben we enkele leuke nieuwigheden van WordPress 6.2, maar de nieuwste update heeft meer in petto. Voor een vollediger overzicht kan je terecht op de blogpost van WordPress. We raden je alvast aan de nieuwe versie snel te installeren om de nieuwe bewerkingsmogelijkheden zelf te ontdekken.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X