Nieuws

PHP 8.2: nieuwe functies en hoe je kan upgraden

19-12-2022 - PHP 8.2 is uit en beschikbaar voor al onze klanten. Kom je graag meer te weten over de laatste versie van de programmeertaal? Hier ben je aan het goede adres.

PHP 8.2 borduurt voort op de nieuwigheden die werden geïntroduceerd in PHP 8.0 en 8.1. Krachtige features uit eerdere versies zijn verder aangescherpt of uitgebreid, om het programmeren veel eenvoudiger te maken. We laten het licht schijnen op een paar van die nieuwe functies en vertellen je hoe je kan upgraden naar PHP 8.2.

PHP 8.2: nieuwe features

Elke PHP-versie komt een flinke lijst verbeteringen en nieuwigheden. Hieronder kom je meer te weten over enkele belangrijke nieuwe features.

Nieuwe readonly classes

'Readonly properties' werden eerder al geïntroduceerd in PHP 8.1. Versie 8.2 brengt daar een verbetering op: 'readonly classes'. Daarmee kan je voortaan volledige klassen als readonly declareren, in plaats van dat voor alle properties apart te moeten doen in zo'n klasse.

Het is waarschijnlijk een van de meest geliefde nieuwigheden in PHP 8.2, omdat het ontwikkelaars een pak typwerk bespaart. Onthoud wel dat je readonly niet kan gebruiken voor de volgende properties:

  • Enums

  • Traits

  • Interfaces

Nieuwe standalone types: true, false en null

De waarden 'true', 'false' en 'null' worden in PHP 8.2 erkend als standalone types. Je kan ze dus aan elke definitie toevoegen om aan te geven dat het resultaat een van die specifieke waarden is. De nieuwe types maken van PHP een completere taal.

Constanten mogelijk in traits

'Traits' zijn een handige manier voor ontwikkelaars om bepaalde code te hergebruiken. In eerdere PHP-versies bestaan die 'traits' al, maar kan je er alleen properties en methodes mee definiëren. In versie 8.2 van PHP komen daar ook constanten bij.

Attribuut voor gevoelige parameters

'Stack tracing' maakt het gemakkelijker om fouten en prestatieproblemen op te lossen. Net zoals vrijwel elke andere programmeertaal, bestaat die functie ook in PHP. Voor heel wat monitoringdiensten is 'stack tracing' bijvoorbeeld de ruggengraat.

Nadeel van die 'stack tracing' is dat er gevoelige informatie kan doorsijpelen naar andere diensten. Denk maar aan wachtwoorden. Met PHP 8.2 kan je 'SensitiveParameter' toevoegen aan specifieke parameters om te vermijden dat je die persoonlijke informatie (onbedoeld) deelt.

Prestatieverbeteringen in PHP

De vier bovenstaande nieuwe functies zijn natuurlijk niet de enige. PHP 8.2 een pak meer in petto (hier vind je de officiële, volledige lijst). Nieuwigheden die het programmeren eenvoudiger maken, maar ook voor prestatieverbeteringen zorgen. In een filmpje hieronder krijg je meer te zien.

 

Hoe kan ik upgraden naar PHP 8.2?

Wil je overschakelen op PHP 8.2? Wij hebben onze hostingpakketten volledig klaargestoomd voor de nieuwe versie van de populaire programmeertaal. Zo pak je de upgrade aan:

  • Meld je aan in ons controlepaneel.

  • Ga naar het hostingpakket waarvoor je PHP wil aanpassen.

  • Klik op PHP-configuratie. Daar kan je PHP 8.2 of een andere versie kiezen.

Let wel goed op: als je de PHP-versie wijzigt, doe je dat best op een testversie van je website. Niet alle toepassingen ondersteunen vanaf de eerste dag de laatste PHP-versie. Kijk goed na of bijvoorbeeld elke WordPress-plugin ondersteuning biedt voor PHP 8.2 om te vermijden dat je website niet werkt zoals het hoort.

Heb je nog vragen over PHP 8.2? Kunnen we je helpen bij het upgraden? Of wil je gewoon graag meer informatie over onze performance hosting? Contacteer onze vakmannen op ons gratis telefoonnummer, via live chat of stuur een e-mail naar support@nomeo.be.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X