Nieuws

PHP 8.1 is er: wat is nieuw en hoe kan je upgraden?

25-11-2021 - Er is alweer een nieuwe PHP-versie verschenen. PHP 8.1 heeft, net zoals zijn voorganger, een heleboel nieuwe functies in petto. Hier ontdek je de belangrijkste.

Nog niet zo lang geleden werd PHP 8.0 met veel enthousiasme uitgerold. Die update bracht een heleboel nieuwe functies met zich mee, maar de grootste verandering was ongetwijfeld de Just in Time Compiler (JIT).

Technologie staat natuurlijk niet stil. Ook de ontwikkelaars achter PHP werken voortdurend aan nieuwe mogelijkheden, prestatieverbeteringen en patches. Nieuwsgierig naar wat je mag verwachten van PHP 8.1? We maken een overzicht van de belangrijkste nieuwe features in de populaire programmeertaal.

Nieuwe functies in PHP 8.1

PHP 8.1 heeft tientallen nieuwe functies in petto. Waar het PHP-team zelf bijzonder enthousiast over is, is de ondersteuning van enumerations (of enums). Enumeraties zijn opsommingen van vooropgestelde waarden die het programmeren eenvoudiger maken (je hoeft de waarden niet meer zelf te onthouden) en voor een computer gemakkelijk te lezen zijn (waarden zijn gewoon een nummer).

Enums zitten al in heel wat programmeertalen. Dat de ondersteuning daarvan nu ook naar PHP komt, is goed nieuws voor developers.

Wat zit er nu nog meer in de nieuwe PHP-versie? Dit mag je onder andere verwachten:

  • Nieuwe read-only properties

  • Ondersteuning voor fibers (voor vlotter asynchroon programmeren)

  • Final class constants

  • Nieuwe fsync()- en fdatasync()-functies

  • Array_is_list()-functie

Voor een volledige lijst van nieuwe functies en wijzigingen, kan je bij PHP.Watch terecht.

Hoe kan je PHP 8.1 inschakelen?

Wil je graag overschakelen op PHP 8.1? Onze hostingpakketten zijn er volledig klaar voor. Meld je aan in ons controlepaneel, ga naar je hostingpakket en klik op 'PHP-configuratie'. Daar kan je upgraden naar PHP 8.1 (of andere versies vanaf PHP 5.5).

Let op: upgraden doe je best op een testversie van je website. Niet alle functionaliteiten of (WordPress-)plugins ondersteunen vanaf dag één de nieuwste PHP-versie.

Heb je vragen rond de nieuwe functies van PHP 8.1? Of kom je graag meer te weten over webhostingpakketten? Contacteer een van onze vakmannen op ons gratis telefoonnummer, via live chat of stuur een e-mail naar support@nomeo.be.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X