Nieuws

Hoeveel kost een domeinnaam?

30-10-2023 - Zonder domeinnaam kan je niet online gaan met je onderneming. Maar wat kost een domeinnaam nu? Wat zijn de mogelijkheden? En waarmee moet je rekening houden? Wij zijn er om je op de goede weg te zetten.

Met een goede domeinnaam doe je goede zaken. Zowel lokaal als internationaal. Want het is dankzij je domeinnaam dat mensen je vinden op het internet, kunnen shoppen in je webwinkel en kunnen e-mailen met vragen.

Als je dat allemaal kan met een domeinnaam, wat kost dat dan precies? Van de factoren die de prijs van een domeinnaam bepalen tot hoe je precies een goede naam registreert, hieronder kom je alles te weten.

Wat kost een domeinnaam?

Over het algemeen betaal je tussen de 8 en 30 euro per jaar voor een domeinnaam. Al is een eenduidig antwoord moeilijk, omdat de prijs sterk varieert. Hoe dat komt? Een aantal factoren bepalen hoeveel een domeinnaam kost.

De extensie van je domeinnaam

Een belangrijke factor voor de prijs van je domeinnaam is de extensie waarin je die wil registreren.

extensie kiezenPopulaire domeinnaamextensies, zoals .be, .eu en .com, kosten tussen de 8 en 15 euro per jaar. Kies je liever een creatieve extensie, zoals .blog, .store of .vip, dan mag je uitgaan van 20 tot 40 euro per jaar.

En dan heb je natuurlijk ook uitschieters. Een voorbeeld daarvan is .rich, waarvoor je meer dan 2.000 euro per jaar betaalt. Ook .cars en .inc zitten in die prijscategorie.

Sommige van die extensies kosten meer, omdat ze relatief nieuw zijn. In andere gevallen ligt de prijs hoger omdat de uitbater van die extensie op een specifieke niche mikt. Vaak moet je dan voldoen aan bepaalde voorwaarden. Dat gaat bijvoorbeeld over de activiteit van je onderneming of de locatie waar je actief bent.

De registratietermijn

Een minder zichtbare factor is de registratietermijn. Bij verschillende domeinnaamextensies krijg je korting als je je domeinnaam koopt voor meerdere jaren.

Een voorbeeldje. Registreer je een.com-domeinnaam voor 1 jaar, dan betaal je 15 euro. Doe je dat meteen voor 5 jaar? Dan betaal je 60 euro. Je krijgt je domeinnaam dus een jaar gratis.

Bij nomeo geldt dat trouwens ook voor .be-, .nl- en .eu-domeinnamen, net zoals voor .net, .info en andere klassieke extensies.

De beschikbaarheid van je domeinnaam

Is je gewenste domeinnaam nog beschikbaar voor registratie? Dan betaal je gewoon de normale prijs. Is hij al geregistreerd door iemand anders, dan ligt het net even anders.

In dat geval bepaalt de huidige eigenaar de prijs. Tenminste als die eigenaar de domeinnaam wil verkopen. Hoeveel zo'n domeinnaam kost, is onmogelijk in te schatten. Maar er zijn wel enkele elementen die de prijs beïnvloeden.

Ook hier is de extensie van tel. Een .com-domeinnaam overkopen is meestal duurder dan dezelfde domeinnaam met een andere extensie. Dat heeft te maken met de schaarste in .com-domeinnamen.

Naast de extensie, heeft ook de naam zelf invloed. Trefwoorden die voor veel internetverkeer zorgen, stuwen de kostprijs omhoog. Denk bijvoorbeeld aan 'coach' of 'vakantie'.

Ten slotte speelt ook de lengte mee. Korte domeinnamen zijn gegeerd goed op het web. Daar betaal je dus meer voor.

Extra diensten bij je domeinnaam

Meestal registreer je een domeinnaam om er een website aan te koppelen of e-mailadressen te maken. Sommige diensten die je daarvoor nodig hebt, zijn niet altijd gratis.

Leg je een nieuwe domeinnaam vast bij nomeo? Dan hoef je je weinig zorgen te maken over extra kosten. We vinden het belangrijk dat je snel van start kan met je idee. Ook als je budget wat kleiner is. Daarom geven we je tal van gratis diensten bij je domeinnaam:

  • Gratis e-mailadressen en mailbox van 1 GB

  • Bouw een website met de gratis webbuilder

  • Stuur bezoekers door naar een andere URL

  • Profiteer van 1 jaar gratis webhosting

Tijdelijke acties

Soms kan je wel erg goedkoop een nieuwe domeinnaam registreren. Heel verleidelijk, maar je gaat best na hoeveel je domeinnaam kost als je een jaar later wil verlengen. Meestal gelden die bodemprijzen alleen voor het eerste jaar van de registratie.

Ook bij nomeo registreer je sommige domeinnamen goedkoper het eerste jaar. Voor een .be-domeinnaam betaal je 8 euro voor het eerste jaar. Voor de verlenging is dat 9,50. Onze prijslijst geeft je een transparant overzicht van de kostprijs van elke domeinnaam.

Kost een lange domeinnaam meer dan een korte?

De lengte van een domeinnaam heeft geen enkele invloed op de prijs. Of je nu een adres met 8 karakters registreert of eentje met 21, de prijs blijft altijd dezelfde.

Wat is een domeinnaam eigenlijk?

wat is een domeinnaamEen domeinnaam is het unieke adres van je website en ligt aan de basis van professionele e-mailadressen. Zonder je eigen webadres kan je eigenlijk niet online. Maar hoe komt dat?

Het internet is een groot netwerk van computers. Die hebben elk hun eigen, uniek IP-adres. Computers onthouden die adressen, maar voor ons ligt dat wat moeilijker. Stel je maar eens voor dat je voor elk van je favoriete websites een IP-adres van tientallen cijfertjes moet onthouden en intikken.

Daarom werden domeinnamen in het leven geroepen. Ze verwijzen op hun beurt naar een bepaald IP-adres van een website. Tik jij een domeinnaam in, dan wordt het goede IP-adres opgezocht en word je doorgestuurd naar de website die je wil bezoeken. Veel eenvoudiger.

Wat is het belang van een domeinnaam?

Heel leuk, denk je misschien, maar waarom geld uitgeven aan een domeinnaam? Er zijn verschillende gratis diensten waarmee je ook een website kan lanceren. En met sociale media kom je ook een eind ver.

Dat nuanceren we graag. Je eigen domeinnaam heeft invloed op de betrouwbaarheid en online vindbaarheid van je onderneming.

Dat zit zo. Zowel de naam als de extensie zorgen voor een eerste indruk bij mensen. Je website mag dan een pareltje zijn, als mensen ditismijnbedrijf.wordpress.org zien, gaan ze een tweede keer nadenken over hun indruk. Met een adres als jouwbedrijf.be kom je een stuk professioneler over.

Met een eigen domeinnaam blijf je bovendien altijd in controle. Je kiest zelf waar je domeinnaam naar verwijst én vermijdt tegelijkertijd dat iemand met minder leuke bedoelingen je naam registreert.

Hoe kies je een goede domeinnaam?

Registreer je een nieuwe domeinnaam, dan zit je er liefst meteen recht op. Je betaalt er tenslotte jaarlijks voor. En elk jaar van webadres veranderen, doet je naambekendheid ook weinig goeds. Als je rekening houdt met deze tips, is je domeinnaam ongetwijfeld een succes.

Een domeinnaam die makkelijk te onthouden is

Hoe meer je moet onthouden, hoe moeilijker dat eigenlijk wordt. Dat geldt ook voor domeinnamen.

Elk woord en teken dat je kan schrappen, schrap je best. Vergelijk deze twee domeinnamen: spellen-winkel-in-belgie.be versus despellenwinkel.be. Die laatste onthouden we veel makkelijker dan z'n voorganger.

Je houdt 'm dus best zo kort mogelijk.

Een domeinnaam die gebruiksvriendelijk is

Nog een reden om je domeinnaam kort te houden: hij is veel makkelijker om in te typen. Zeker nu we allemaal via onze smartphones surfen, is het een belangrijke factor.

Hoe meer woorden en streepjes we moeten intikken, hoe vervelender we dat vinden. Het scherm van je smartphone is ook kleiner dan dat van je laptop. Hoe langer je domeinnaam, hoe groter de kans dat mensen het adres niet volledig kunnen lezen.

Een domeinnaam die je makkelijk kan uitspreken

Een goede domeinnaam, die overleeft de radiotest. Dat wil zeggen dat je je domeinnaam kan uitspreken zonder uit te leggen hoe je die precies spelt.

Doe je beter niet: hippe of alternatieve spelling ('4' in plaats van 'for' of 'recruitr' in plaats van 'recruiter'). Streepjes zorgen voornamelijk voor extra verwarring.

Kies een passende extensie

Het is niet makkelijk om nog een beschikbare domeinnaam te vinden in .com. Korte .be-domeinnamen worden ook schaarser. Net om die reden werden jaren geleden honderden nieuwe domeinnaamextensies voorgesteld. Sommige, zoals .shop of .blog, winnen stilaan bekendheid bij het grote publiek.

We moeten toegeven dat dat niet voor elke extensie het geval is. Kies dus niet zomaar voor .lol of .ninja. Veel mensen gaan twijfelen of het wel een bestaande domeinnaam is, andere vinden het minder betrouwbaar overkomen.

Je kan natuurlijk wel creatief uitpakken. Voor een koffiebar is .coffee een prima keuze. Muzikanten kunnen een .band-domeinnaam innemen. Onze domeinnaamwizard zet je op weg om de perfecte extensie voor je domeinnaam te kiezen.

Hoe registreer je een domeinnaam?

Ben je klaar om je domeinnaam te registreren? In 2 minuten is het gebeurd. Zo werkt het:

  • Bedenk de naam die je wil registreren. Daarvoor kan je de tips hierboven toepassen. Of neem een kijkje naar onze tips om een goede bedrijfsnaam te verzinnen.

  • Controleer of je domeinnaam nog beschikbaar is. Heb je geen geluk? Dan kan je een andere extensie proberen.

  • Is je domeinnaam wel beschikbaar, dan moet je nog de registratietermijn kiezen. In sommige extensies kan je je domeinnaam meteen voor 5 of zelfs 10 jaar vastleggen.

  • Voeg je domeinnaam toe aan het winkelmandje, vul de juiste contactgegevens in en rond je bestelling af.

  • Wij registreren je domeinnamen binnen enkele minuten. Zodra je betaling verwerkt is, kan je je domeinnaam gebruiken.

De kosten van een domeinnaam samengevat

Je domeinnaam is belangrijk. Hij maakt je website vindbaar, geeft een professionele uitstraling en ligt aan de basis van je e-mailadressen.

Het goede nieuws is dat je je eigen domeinnaam goedkoop kan registreren. Een .be-domeinnaam heb je al voor 8 euro. Ga je liever voor een andere extensie, dan betaal je iets meer.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X