Nieuws

WordPress 6.1: wat mag je verwachten van de nieuwe update?

17-11-2022 - WordPress 6.1 is beschikbaar voor alle gebruikers. De nieuwe release draait vooral rond het aanscherpen van functies die in eerdere versies werden geïntroduceerd, maar brengt ook leuke nieuwigheden mee.

WordPress 6.1 is de derde en laatste grote update van het contentmanagementsysteem (CMS) dit jaar. De nieuwe versie, uitgebracht onder de naam 'Misha', is vooral gericht op het verfijnen van de nieuwigheden die in de 2 vorige versies werden geïntroduceerd. Wat die verfijningen inhouden en wat er nieuw is in WordPress 6.1, lees je hieronder.

Nieuw standaardthema

Een van de opvallendste updates in WordPress 6.1 is het nieuwe standaardthema Twenty Twenty-Three. Dat thema is, net zoals z'n voorganger Twenty Twenty-Two, volledig gebaseerd op blokken.

Zo'n blokthema maakt het mogelijk om op een intuïtieve manier het design van je website aan te passen en nieuwe content toe te voegen. Het gloednieuwe thema komt met 10 verschillende stijlen die je kan toepassen op je website met een simpele muisklik.

Twenty Twenty-Three thema van WordPress

Automatische conversie naar WebP

Ondersteuning voor afbeeldingen in het WebP-formaat werd al geïntroduceerd in WordPress 5.8. Een update die enthousiast werd onthaald. WebP is een formaat dat dezelfde kwaliteit biedt in kleinere bestanden, wat betekent dat je website merkbaar sneller laadt.

Tot voor kort was het alleen mogelijk om WebP-afbeeldingen te uploaden in WordPress. Voor de conversie van JPEG-afbeeldingen naar WebP was je afhankelijk van een plugin of externe tool. Dat is nu anders. In WordPress 6.1 worden afbeeldingen automatisch geconverteerd naar WebP. Op plaatsen waar het bestandsformaat niet ondersteund wordt, zullen JPEG-bestanden gebruikt worden.

Typografie wordt mobielvriendelijk

WordPress 6.1 bevat ook ondersteuning voor fluid typography. Die term betekent dat de grootte van tekst automatisch wordt aangepast aan het beeldscherm van gebruikers.

Voor websitebeheerders en designers is dat goed nieuws. Voorheen moest die aanpassing voor elk apparaattype afzonderlijk worden ingesteld. Nu fluïde typografie ondersteund wordt, kan je bezoekers een betere ervaring bieden op mobiele apparaten, met minder werk.

Nieuwe en verbeterde blokken

WordPress werkt hard aan het verbeteren van de designervaring. De mogelijkheden om je website te bouwen op basis van blokken zijn flink uitgebreid. De belangrijkste updates sommen we hieronder voor je op.

  • In WordPress 6.0 zat al een aantal templates (zoals een categorie- of auteurspagina) om gemakkelijk nieuwe pagina's toe te voegen. Dat aantal werd uitgebreid in versie 6.1. Bovendien kan je nu zelf templates toevoegen en bewerken.

  • Post- en pagina-instellingen (zoals datum en tijd) zijn makkelijker aan te passen dankzij een vernieuwde display.

  • Een blok vergrendelen was al mogelijk in de vorige WordPressversie. Nieuw is dat nu je ook blokken in blokken kan vastzetten, zodat die niet (per ongeluk) gewijzigd worden.

  • alle blokken vergrendelen in WordPress
  • Websitemakers krijgen meer controle over het commentaarblok. Je kan onder andere de letterkleur en achtergrond zelf instellen in het commentaarblok.

  • Contentschrijvers krijgen, naast het aantal (tussen)titels en woorden, voortaan ook te zien wat de leestijd voor een bepaalde pagina of blogpost is.

gegevens over leestijd van content in WordPress

Conclusie

Op het eerste gezicht lijkt WordPress 6.1 niet zo'n ingrijpende update. Het team achter het populaire CMS heeft zich vooral toegelegd op het verbeteren van bestaande functies. Wie met een blokthema werkt in WordPress, zal snel merken dat er meer designmogelijkheden zijn.

Maar wat als je niet werkt met blokken? Ook dan is het nuttig op de WordPressupdate te installeren. Naast nieuwe functies, komt 'Misha' ook met tal van updates die de prestaties en toegankelijkheid van je website verbeteren.

Zie je WordPress 6.1 graag in actie? Bekijk het korte filmpje hieronder en ontdek hoe de nieuwe features eruitzien.

 

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X