Nieuws

Nieuw in WordPress 5.8: Full Site Editing, WebP en meer

16-08-2021 - WordPress heeft versie 5.8 van zijn contentmanagementsysteem uitgerold. Met die update zet WordPress de eerste stappen naar Full Site Editing. Wat dat betekent en welke nieuwigheden het ontdekken waard zijn, lees je hier.

Versie 5.8 van WordPress is een grote update. De nieuwe versie van het populaire contentmanagementsysteem bevat tientallen nieuwe features, verbeteringen en bug fixes.

De belangrijkste nieuwigheid van WP 5.8 is de introductie van Full Site Editing (FSE). De bedoeling van Full Site Editing, is dat gebruikers elk deel van hun website kunnen aanpassen met de block editor.

Hoewel je nog niet alles kan aanpassen via de visuele editor, brengt de WordPress-update al een pak nieuwe mogelijkheden mee. De leukste updates hebben we hieronder voor je verzameld.

Template editor

De eerste update onder het Full Site Editing-project, is de nieuwe template editor. Die editor geeft je de mogelijkheid om pagina's en blogs te bouwen op basis van blokken. Het bouwen van een website wordt daarmee een pak minder complex.

WordPress heeft meer dan 20 blokken beschikbaar gemaakt waarmee je aanpassingen kan maken aan je volledige website. Daaronder zitten onder andere de websitetitel, het websitelogo, de posttitel, postdatum en postcategorieën.

Om een nieuw template te maken, ga je naar 'Pagina's' en klik je op de knop 'Nieuw'. Zie je dat knopje niet, dan wordt de template editor (nog) niet ondersteund door het thema van je website.


Widgets bewerken als blokken

Een tweede grote update binnen Full Site Editing, is de mogelijkheid om widgets op je website te bewerken als blokken. Net zoals de template editor, is deze update handig voor gebruikers die meer controle willen over het design van hun website, zonder daarvoor onder de motorkap van de website te moeten duiken.

Widgets zorgen voor extra functionaliteit op je website, zoals een volgknop voor sociale media. Meestal vind je ze terug in de zijbalk of footer van een website.

Nu je widgets als een blok kan bewerken, zijn ze gemakkelijker toe te voegen en kan je de kleur, grootte, typografie en meer snel aanpassen.

widgets bewerken als blok in wordpress 5.8

De vernieuwing van widgets is standaard actief voor alle WordPress-gebruikers. Werk je liever op de oude manier verder, dan kan je de plugin Classic Widgets downloaden en toevoegen aan je website.

Query Loop blok

Query Loop is een geavanceerder blok waarmee je een lijst van blogposts, bepaalde berichttypes, producten of evenementen kan toevoegen aan je website. Goede voorbeelden van zo'n lijstje zijn 'Meest recente blogs' of 'Pas nieuw in onze webshop'.

Waar je vóór de nieuwe WordPress-update plugins nodig had om zo'n lijstjes te tonen, kan je dat nu toevoegen en bewerken als een blok. Ook hier krijg je dus meer controle over de lay-out en het design van bepaalde elementen op je website.

Verbeteringen aan block editor

Naast de introductie van Full Site Editing, heeft WordPress 5.8 ook allerlei nieuwe en verbeterde functies van de block editor in petto. Die verbeteringen maken het bewerken van je website gemakkelijker en aangenamer.

Lijstweergave van blokken

Als je een specifiek blok op een lange of complexe pagina wil bewerken, is het soms vervelend om dat ene blok terug te vinden. Dat heeft WordPress aangepakt in de laatste update.

Je krijgt nu een lijst te zien van alle blokken op de pagina die je wil bewerken. Klik je het blok aan dat je wil bewerken, dan gaat de focus meteen naar dat blok in de editor.

Duotone voor afbeeldingen

De nieuwe duotonefilter voor afbeeldingen kan je een beetje vergelijken met een zwart-witfilter. In plaats van zwart en wit, kan je met duotone in WordPress zelf kiezen welke twee kleuren je aan de afbeelding wil geven.

Handig om te weten: het mediabestand zelf wordt niet gewijzigd. Duotone past de afbeelding aan via CSS op je website. Voor gebruikers met een visuele website of kleurrijk thema, is de nieuwe afbeeldingsfilter ongetwijfeld een aanwinst.

duotonefilter voor afbeeldingen in wordpress

Suggesties voor patronen

WP 5.8 brengt ook suggesties voor patronen mee. Wanneer je een nieuw blok wil toevoegen aan je website, geeft WordPress suggesties om een bepaalde lay-out te creëren. Op dit moment krijg je suggesties bij het Query Loop blok en Social Icon blok, maar in de toekomst krijgen ook andere blokken die nieuwe functie.

WebP in WordPress

WebP is een relatief nieuw bestandsformaat voor afbeeldingen dat door Google werd ontwikkeld. Het bestandstype biedt meer compressie van JPEG en PNG en zorgt dus voor een snellere website, zonder dat afbeeldingen aan kwaliteit inboeten.

WordPress 5.8 is de eerste versie van het contentmanagementsysteem dat WebP ondersteunt. Kortom: je kan nu ook WebP-bestanden uploaden naar je bibliotheek en ze gebruiken in de content op je website.

Ondersteuning voor Internet Explorer 11 gestopt

Internet Explorer 11 wordt nog nauwelijks gebruikt. Heel wat andere populaire websites ondersteunen de browser niet meer. Ook WordPress heeft die stap gezet met de nieuwste update.

Gebruikers die IE11 nog gebruiken, zullen merken dat verschillende functies in WordPress niet meer goed werken. Maak je zelf nog gebruik van Internet Explorer, raden we je sterk aan over te schakelen naar een nieuwere browser.

Conclusie

WordPress 5.8 is een eerste grote stap naar Full Site Editing. Het doel van Full Site Editing is dat je élk element op je website kan aanpassen als een blok. De nieuwe template editor en vernieuwde widgets zijn de eerste updates, maar toekomstige WordPress-updates brengen ongetwijfeld meer vernieuwingen en verbeteringen op dat vlak.

Heb je vragen over WordPress 5.8? Of kunnen we je helpen bij de update van je WordPress-website? Contacteer onze vakmannen via ons gratis telefoonnummer, live chat of support@nomeo.be.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X