Nieuws

WordPress 5.9: het eerste blokthema en meer Full Site Editing

26-01-2022 - Versie 5.9 van WordPress is beschikbaar. Met die nieuwe update introduceert WordPress meer nieuwe mogelijkheden om je website te bouwen op basis van blokken.

In WordPress 5.8 konden we voor het eerst kennis maken met Full Site Editing (FSE). Met Full Site Editing maak je webpagina's op basis van blokken. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om een website te bouwen in WordPress, zonder daarvoor in de code van je website te moeten duiken.

Met versie 5.9 introduceert WordPress meer mogelijkheden om aan je website te werken in de visuele editor. De belangrijkste nieuwigheden van WordPress 5.9 ontdek je hieronder.

Het eerste blokthema in WordPress

WordPress heeft voor het eerst in de geschiedenis van het contentmanagementsysteem (CMS) een standaard blokthema beschikbaar gemaakt. Twenty Twenty-Two laat je volledig werken op basis van blokken.

Visuele aanpassingen zoals lettertypes, kleurschema's en afbeeldingfilters kan je vanop één plek maken, om je volledige website meteen de juiste look and feel te geven. Je hoeft niet te schakelen tussen de Customizer en Site Editor, maar kan werken aan de lay-out vanuit dezelfde interface.

Je kan, naast Twenty Twenty-Two, nog meer thema's vinden die klaar zijn voor Full Site Editing. WordPress belooft dat er binnenkort nog meer blokthema's aankomen.

Navigatieblok

De navigatie is het kloppende hart van je website. WordPress heeft in de nieuwste versie ook een navigatieblok toegevoegd. Het blok geeft je de keuze tussen een responsief navigatiemenu of eentje dat zich aanpast aan de schermgrootte van een websitebezoeker. WordPress bewaart het navigatiemenu dat je maakt, zodat je het gemakkelijk kan hergebruiken wanneer je een nieuw template maakt of voor een nieuw thema kiest.

navigatieblok in wordpress 5.9

Verbeteringen voor bloggers

WordPress heeft ook gedacht aan bloggers en contentmakers. Creatievelingen hebben meer controle over randen, spacing en typografie, zodat je je content kan perfectioneren tot in de kleinste details.

Dat geldt niet alleen voor tekst. Ook het galerijblok werd onder handen genomen, zodat je voortaan elke afbeelding in je bibliotheek individueel kan opmaken, of ze net allemaal dezelfde stijl kan geven in één keer. Kortom: je hebt alle mogelijkheden om pagina's en blogposts tot in de puntjes op te maken zoals jij wil.

typografie in wordpress 5.9

Gebruiksvriendelijke patronen

Een blokpatroon is eigenlijk een vooraf vastgelegde lay-out voor je website. In plaats van zelf te bouwen aan een gebruiksvriendelijke lay-out, stelt WordPress zelf voor hoe je een pagina kan invullen.

De suggesties waaruit je kan kiezen zijn beter en uitgebreider gemaakt ten opzichte van de vorige WordPress-update. Complexe pagina's kan je een veel kortere tijd vormgeven. Al krijg je van WordPress alle flexibiliteit om de lay-out zelf verder aan te passen naar jouw wensen.

Eenvoudiger bouwen in WordPress

WordPress zet met versie 5.9 opnieuw grote stappen richting Full Site Editing, waarmee je in een paar klikken een bepaald element kan wijzigen op je website. Handig is dat je meteen resultaat ziet.

Heb je nog vragen over WordPress? Of kunnen we je helpen bij de het updaten? Contacteer onze experts via ons gratis 0800-nummer, live chat of op support@nomeo.be.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X