Nieuws

Welke varianten op jouw .be-domeinnaam zijn er geregistreerd?

11-01-2021 - Weten welke varianten op je .be-domeinnaam geregistreerd zijn, kan helpen je goede naam te beschermen. Zo'n lijst kan je opvragen via DNS Belgium.

Phishing en typosquatting kunnen tot flinke reputatieschade leiden. Om je bedrijfsnaam of merknaam daartegen te beschermen, kan je varianten van je .be-domeinnaam opvragen bij DNS Belgium.

Zo'n lijst van varianten op je .be-domeinnaam is handig om te controleren of die varianten misbruik maken van jouw goede naam. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is je domeinnaam invullen op de pagina van DNS Belgium. Nadien ontvang je een lijst van 50 varianten in je mailbox. Let wel: alleen domeinnaamhouders kunnen zo'n lijst opvragen.

Subtiele variaties

Om die variantenlijst samen te stellen, maakt DNS Belgium gebruik van een mathematisch algoritme dat de meest vergelijkbare resultaten berekent.

Die varianten op .be-domeinnamen kunnen soms heel erg subtiel zijn. Een lettertje extra voor- of achteraan de domeinnaam ('nomeos' in plaats van 'nomeo'), twee letters die van plaats worden gewisseld ('nomoe' in plaats van 'nomeo') of een letter die een accent krijgt ('noméo' in plaats van 'nomeo') zijn maar enkele voorbeelden.

Wanneer je merkt dat een van die varianten op jouw domeinnaam geregistreerd is door iemand die daar geen recht op heeft, kan je de houder van die domeinnaam contacteren. Bij grof misbruik van je merk- of bedrijfsnaam kan je DNS Belgium zelf daarvan op de hoogte brengen.

Waarom is die opvolging belangrijk?

Er is sprake van typosquatting wanneer iemand een domeinnaam registreert die heel sterk op de jouwe lijkt, om daarmee nietsvermoedende gebruikers om de tuin te leiden.

Typosquatters willen bezoekers vaak naar een kwalijke website sturen om daarmee geld te verdienen. In andere gevallen bouwen ze een bepaalde website na, om daar persoonlijke informatie van bezoekers te ontfutselen. Dat heet ook phishing.

Wanneer iemand een variant op jouw bedrijfsnaam daarvoor gebruikt, kan dat tot serieuze reputatieschade leiden. Door af en toe na te gaan of iemand een sterk gelijkende variant op jouw domeinnaam heeft geregistreerd, kan je voorkomen dat er misbruik van wordt gemaakt.

Wat kan je nog meer doen?

Een lijst van varianten op je .be-domeinnaam is een handig hulpmiddel om te weten of er al dan niet misbruik gemaakt wordt van je naam. Daarnaast kan je nog enkele stappen zetten om je (merk)naam te beschermen.

  • Plaats je logo duidelijk zichtbaar op elke pagina van je website. Bezoekers die je website kennen hebben dan snel door dat ze op een betrouwbare website zitten. Een herkenbaar design in bredere zin helpt daar ook bij.

  • Soms maken oplichters gebruik van een alternatieve domeinnaamextensie in plaats van een variant op je eigenlijke naam. Als je uitbreidingsambities koestert of een bekend bedrijf runt, is het een goed idee om snel je domeinnaam in andere, bekende extensies vast te leggen. Denk aan bijvoorbeeld .com, .eu en .nl.

  • Een SSL-certificaat zorgt voor een beveiligde verbinding en geeft meer vertrouwen aan bezoekers. Met bepaalde SSL-certificaten kan je ook een trust seal aan je pagina toevoegen.

  • Een SPF-record op je domeinnaam helpt te voorkomen dat oplichters je e-mailadres nabootsen om mensen kwalijke berichten te sturen in jouw naam.

  • Ten slotte kan je ook overwegen om je merknaam te registreren.

Heb je nog vragen over .be-varianten of de bescherming van je domeinnaam? Dan kan je ons contacteren via ons gratis telefoonnummer, live chat of een e-mail naar support@nomeo.be.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X