Nieuws

Mailbox vol spammail? Zo bind je de strijd aan met ongewenste mails

03-09-2020 - Spam of ongewenste e-mails, je komt er helaas nooit helemaal van af. Maar dankzij enkele eenvoudige ingrepen kan je de hoeveelheid ongewenste berichten wel sterk terugdringen.

Loopt jouw mailbox ook dagelijks vol met vervelende reclamemails en nieuwsbrieven die je nooit gevraagd hebt? Dan is de kans groot dat je e-mailadres op een lijst staat die door tal van spammers gebruikt wordt.

De enige ben je in ieder geval niet. Er worden dagelijks meer dan 306 miljard e-mails verstuurd. Meer dan de helft van al die e-mails zijn spam.

Spammails mag je niet verwarren met oplichtingmails of zogenaamde phishingmails. Bij die laatste doen online oplichters zich voor als een betrouwbare partij, om je te overtuigen op een bepaalde link te klikken en zo gevoelige informatie te stelen.

Een spammail heeft meestal een commercieel doel. Vaak bevatten ze aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn, vragen ze je deel te nemen aan enquêtes of wedstrijden, of probeert de verzender nieuwe producten te slijten. Ze zijn minder gevaarlijk dan phishingmails, maar wel bijzonder hinderlijk.

Waarom ontvang je spammails?

Hoe komen spammers nu bij jouw e-mailadres terecht? Een inschrijving op een nieuwsbrief, een deelname aan een wedstrijd of nepaanbiedingen van (gratis) producten is meestal genoeg om een karrenvracht aan e-mailadressen te verzamelen.

Verzenders van spam kopen ook lijsten met e-mailadressen. Of ze gebruiken software die het internet afschuimt, op zoek naar e-mailadressen die ergens gepubliceerd staan.

Genoeg van spammails? Dit kan je doen

Spammails zijn moeilijk te voorkomen, maar je kan de hoeveelheid ongewenste e-mails wel indijken. Het belangrijkste is misschien wel om nooit in te gaan op die e-mails. Een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn, is dat ook altijd.

Deze tips kan je volgen om de hoeveelheid spam in je mailbox verder te beperken.

Laat je e-mailadres niet zo maar achter

Onbekend maakt onbemind. En dat is geen slechte zaak in het geval van spammails. Let goed op waar je je e-mailadres achterlaat. Je publiceert het beter niet op webpagina's, openbare fora of sociale media. Een formulier op een website die je niet kent of vertrouwt, vul je liever niet in.

Wil je toch een e-mailadres achterlaten, dan kan je dat doen in de vorm 'naam at domeinnaam dot be'. Lezers zullen perfect begrijpen wat jouw adres is, maar spambots herkennen het niet. Al moet je wel onthouden dat ook spambots intelligenter worden. Geef je e-mailadres dus alleen mee als het echt moet.

Maak extra e-mailadressen

Voor elke inschrijving of registratie wordt vandaag naar je e-mailadres gevraagd. In plaats van je privéadres daarvoor te gebruiken, kan je een nieuw e-mailadres maken en gebruiken voor die registratie. Op die manier houd je je belangrijkste mailbox vrij van ongewenste e-mails.

Dat e-mailadres beschouw je best als een tijdelijk adres. De kans is redelijk groot dat spammers het zullen ontdekken. Lopen er dagelijks tientallen spammails binnen op dat wegwerpadres, dan kan je het vervangen door een nieuw.

Heb je een mailbox bij nomeo, dan hoef je trouwens niet telkens een nieuwe mailbox aan te maken. In plaats daarvan kan je e-mailaliassen aanmaken. Spammails kan je opvangen in een specifieke folder, om je primaire inbox schoon te houden. Wordt de spam wat te veel? Dan verwijder je dat e-mailalias.

Negeer spammails

Niemand wordt graag doodgezwegen. Dat geldt ook voor spammers. Reageer je wel op e-mails die je niet herkent, verwacht of wil, dan geef je spammers het signaal dat je e-mailadres wel degelijk bestaat. Zo word je de geschikte prooi voor nog meer vervelende berichten.

Blokkeer afbeeldingen

Het automatisch downloaden van afbeeldingen staat tegenwoordig standaard uitgeschakeld. En dat laat je best ook zo staan. Zodra afbeeldingen geladen worden, kunnen spammers namelijk zien dat je de e-mail geopend hebt, waarna ze je een nieuwe lading spam zullen toesturen.

Voor afzenders die wel afbeeldingen mogen tonen, kan je een lijst maken van vertrouwde e-mailadressen.

Wees voorzichtig met afmelden

Een nieuwsbrief waarin je niet langer geïnteresseerd bent? Daar schrijf je je meteen voor uit. Wanneer een bericht er verdacht uitziet, ga je best voorzichtiger te werk.

Spammers proberen voortdurend actieve e-mailadressen te verzamelen. Klik je op een uitschrijvingslink, dan kom je op die lijst terecht en ontvang je meer ongewenste e-mails. Hardnekkige spammers blokkeer je beter via je e-mailprogramma.

Gebruik het BCC-veld voor grote groepen

Je hebt feedback nodig van collega's of vrienden over een nieuwe presentatie. Dus je stuurt één e-mail naar een (grote) groep contactpersonen. Soms sturen die mensen je e-mail nog verder door naar weer anderen.

Alle adressen die jouw e-mail kregen, blijven in dat doorgestuurde bericht staan. En dat is eigenlijk niet goed, want je weet niet wie die privéadressen in handen krijgt.

Wil je een grote groep mensen een e-mail sturen, gebruik dan het BCC-veld. Dat zorgt ervoor dat de privéadressen van je collega's en vrienden onzichtbaar blijft voor anderen, en die e-mailadressen niet in de handen van onbekenden terechtkomen.

Schakel automatische antwoorden uit

Stel jij ook wel eens automatische antwoorden in wanneer je op vakantie gaat? In de meeste gevallen is dat een handige manier om partners, klanten en collega's te laten weten dat je er even niet bent.

Tegelijkertijd loop je ook het risico dat je spammails automatisch beantwoordt. Onbedoeld geef je spammers dus de bevestiging dat je e-mailadres bestaat en actief is, wat vervolgens tot meer spammails leidt. In plaats van een automatisch antwoord, kan je belangrijke correspondenten op voorhand laten weten dat je een tijdje op vakantie bent.

Stel een SPF-record in op je domeinnaam

Spammers maken steeds vaker gebruik van e-mail spoofing. Dat is een techniek waarbij een kwaadwillende verzender het e-mailadres van een betrouwbare partij nabootst, in de hoop zo ontvangers om de tuin te leiden.

Concreter betekent dat, dat spammers e-mails kunnen verzenden die van jou afkomstig lijken te zijn. Dat is niet alleen vervelend voor mensen die zo'n e-mail krijgen, het kan ook reputatieschade veroorzaken.

Gelukkig kan je voorkomen dat zoiets gebeurt. Door een SPF-record in te stellen op je domeinnaam, kan je vermijden dat jouw naam en e-mailadres gebruikt wordt ook ongewenste e-mails te versturen.

Schakel een spamfilter in

Alle bovenstaande tips helpen je om spammails flink terug te dringen en zelfs te voorkomen. Helaas blijven spammers nieuwe, creatieve methodes ontwikkelen om e-mails te versturen.

Een goede spamfilter kan extra soelaas bieden. Die vangt e-mails op, filtert spam en malware eruit en stuurt vervolgens de opgeschoonde berichtenstroom naar je inbox.

Onze mailboxen worden standaard uitgerust met een spamfilter. Virusdefinities en spam signatures worden in realtime bijgewerkt, zodat nieuwe technieken direct in de kiem worden gesmoord. We houden je mailbox veilig en helpen je je productiviteit te bewaren.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X