Nieuws

E-mail instellen: kies je voor POP3 of IMAP?

13-11-2019 - Pas een nieuw e-mailadres aangemaakt dat je wil instellen voor je favoriete mailprogramma? Dan moet je kiezen tussen POP3 of IMAP. Wat dat betekent en welke de beste keuze is, ontdek je hier.

Je hebt pas je eigen e-mailadres aangemaakt en mailbox geactiveerd. Wanneer je dat e-mailadres wil instellen in Outlook, Apple Mail of een ander programma, moet je kiezen op welke manier e-mails worden opgehaald: POP3 of IMAP.

Weet je niet wat die begrippen precies betekenen? Dan is het lastig om de juiste keuze te maken. Daarom belichten we hier het verschil tussen POP3 en IMAP, en gaan we dieper in op welk protocol de beste keuze is voor jou.


Wat is POP3?

POP3 staat voor 'Post Office Protocol' en is een standaard voor het ophalen van e-mails. De '3' in de term slaat op het versienummer van het protocol.

Met POP3 worden e-mails van een mailserver gehaald. Zodra je verbinding maakt met de mailserver, worden alle berichten gedownload naar je computer en lokaal opgeslagen. Dat betekent dat e-mails niet worden bewaard op de server.

Voor- en nadelen van POP3

Een pluspunt van POP3 is dat je niet altijd verbonden hoeft te zijn met het internet om e-mails te lezen of bewerken, omdat ze worden bewaard op je computer. Het aantal e-mails dat je kan opslaan, staat bovendien gelijk aan de opslagcapaciteit van je apparaat. Een volle mailbox kom je dus niet meteen tegen.

Het grote nadeel van POP3 is dan weer dat e-mails niet gesynchroniseerd worden. Het protocol is niet geschikt wanneer je e-mails wil lezen op verschillende toestellen of via webmail.

Wat is IMAP?

IMAP is de afkorting voor 'Internet Message Access Protocol' en werd ontworpen om de nadelen van POP3 op te lossen.

Bij IMAP werk je eigenlijk rechtstreeks op de mailserver. E-mails blijven op de server staan, waardoor je e-mails op verschillende toestellen en locaties kan lezen.

Voor- en nadelen van IMAP

Maak je gebruik van IMAP, dan worden je e-mails automatisch gesynchroniseerd. Berichten worden op alle toestellen als 'gelezen' gemarkeerd, verzonden e-mails zijn op zowel je laptop als op je smartphone of tablet beschikbaar en ook de folderstructuur wordt overal overgenomen.

Je ziet dus overal hetzelfde. Omdat e-mails worden bewaard op de mailserver, geraak je ook geen enkel bericht kwijt wanneer je computer of smartphone stukgaat.

Een klein nadeel aan IMAP is dat je (on)gelezen e-mails alleen kan bekijken met internetverbinding.

Ons advies? Kies voor IMAP

Steeds meer mensen kiezen voor IMAP in plaats van POP3. Via IMAP kan je alle e-mails lezen op je computer thuis, op je laptop op kantoor of op je smartphone onderweg. Bovendien worden al je berichten veilig bewaard op de mailserver.

Of je nu beter POP3 of IMAP gebruikt, is afhankelijk van jouw behoeften. Maar wij raden je wel aan om voor IMAP te kiezen. Zo zijn je e-mails altijd en overal raadpleegbaar.

Gratis mailbox bij je domeinnaam

Een van de leukste handigheidjes van een domeinnaam, is dat je e-mails kan versturen en ontvangen via je eigen, gepersonaliseerde e-mailadres. Veel professioneler dan een e-mailadres dat eindigt op @gmail.com, niet?

Daarom krijg je bij elke domeinnaam een gratis mailbox van 1 GB. We beschermen je mailbox met een krachtige spam- en antivirusfilter die schadelijke berichten tegenhoudt vóór ze je mailbox bereiken.

Zo kan je zelf een mailbox instellen

Wil je zelf aan de slag met het instellen van je e-mailadres voor Outlook, Apple Mail of je smartphone? Check onze handige instructies om je mailbox in te stellen in enkele eenvoudige stappen.

  • Video Mailbox instellen in Outlook

    Mailbox instellen in Outlook

  • Video Mailbox instellen op Windows mail

    Mailbox instellen op Windows mail

  • Video Mailbox instellen op Android

    Mailbox instellen op Android

  • Video Mailbox instellen op Mac Mail

    Mailbox instellen op Mac Mail

  • Video Mailbox instellen op Iphone of Ipad

    Mailbox instellen op Iphone of Ipad

Kunnen we je helpen?

Ben je er nog helemaal uit of POP3 of IMAP nu de beste keuze is? Of lukt het niet helemaal om je nieuwe e-mailadres in te stellen op je computer? Dan kan je vertrouwen op een van onze experten. Contacteer ons via ons gratis 0800-nummer, support@nomeo.be of live chat voor advies op jouw maat!

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X