EURid

EURid is een Belgische non-profit organisatie en de beheerder van het .eu topleveldomein.

EURid werd opgericht op 8 april 2003 door de nationale registries van België (DNS.be), Italië (IIT-CNR) en Zweden (NIC-SE). Het verkreeg van de Europese Commisie in mei 2003 het beheer van de .eu topleveldomein toegewezen nadat er een openbare aanbesteding werd uitgeschreven. EURid is gevestigd in Brussel (hoofdkantoor), Stockholm, Pisa en Praag.

 

Lancering .eu

In december 2005 werd de .eu-registratie gestart met een sunrise periode, waarna in april 2006 de vrije registratie startte. Intussen zijn er 3,6 miljoen .eu domeinnamen geregistreerd.

 

Gelijkening met DNS.be

Het IT-systeem en het gevoerde beleid van EURid zijn in grote mate gebaseerd op DNS.be. Dit is niet verwonderlijk omdat de general manager van EURid, Marc Van Wesemael, ook general manager van DNS.be was bij de lancering van de .eu domeinaam. Sindsdien gaan DNS.be en EURid meer een eigen weg.

 

Registry en Registrars

EURid heeft, net als DNS.be, een decentraal registratiesysteem met registrars. Die 900 registrars staan in voor het registreren van de domeinnamen, leveren van extra diensten en het onderhouden van de relaties met de domeinnaamhouders.

 

Sterke reputatie

EURid kreeg in de beginjaren heel wat kritiek door enkele technische problemen en misbruiken tijdens de sunrise periode en de opening van de registratie voor het grote publiek. Sindsdien bouwt EURid aan een sterke reputatie. Hoewel het aantal registraties aanvankelijk laag was, heeft de .eu domeinnaam een duidelijke plaats verworven bij bedrijven en is er een inhaalbeweging aan de gang.


Tags : EURid, DNS.be, registry

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief