Noordelijke Marianen - .mp

De Noordelijke Marianen zijn een Oceanische eilandengroep, onderdeel van de regio Micronesië. De Noordelijke Marianen bevinden zich in de Grote Oceaan ten noorden van het eiland Guam en ten zuiden van de Japanse Bonin- en Vulkaan-eilanden. De Noordelijke Marianen vormen het centrale en noordelijke deel van de Marianen, het zuidelijkste eiland is Guam dat een apart territorium is. De eilandengroep vormt een afzonderlijk territorium, ook wel gemenebest, met een politieke band met de Verenigde Staten en is niet onafhankelijk. De eilanden hebben een oppervlakte van 464 km² en er wonen 88.662 mensen (2009).

 

.mp domeinnaam

Noordelijke Marianen vlag

De .com.au domeinnaam is de officiële Australische domeinnaam extensie voor commerciële doeleinden.

 • Lengte : 2 tot 63 karakters
 • Toegelaten karakters : a tot z, 0 tot 9 en koppelteken (-)
 • IDN : Nee
 • Specifieke regels : Nee, geen beperkingen.
 • Registry : Saipan Datacom, Inc.
 • Opmerkingen : Makkelijk te registreren, iedereen kan een .mp domein vastleggen.

 

kaart van de Noordelijke Marianen

Feiten over de Noordelijke Marianen

 • Aantal inwoners : 88.662 (2009)
 • Hoofdstad : Saipan
 • Talen : Engels, Chamorro, Caroliniaans
 • Munteenheid : Amerikaanse dollar (USD)
 • Telefoon prefix : +1-670
 • domeinnaam extensie : .mp

Economie

De overheid is tevens de grootste werkgever op de Noordelijke Marianen. Een belangrijke bron van inkomsten is het toerisme (ca. 500.000 toeristen per jaar). De helft van de beroepsbevolking werkt in de toeristische sektor. De textielindustrie is sterk in opkomst. In 1995 bestond de beroepsbevolking uit ca. 6.000 autochtone werknemers en 28.000 allochtone werknemers. De landbouw omvat o.m. teelt van maïs, bataat (tropisch knolgewas), tomaten, meloenen, bananen, cassave, citrusvruchten en kokosnoten voor eigen gebruik. Ook wordt er wat vee gehouden. In 1997 werd er 250 ton zeevis gevangen.

Toerisme & cultuur

Saipan is het grootste eiland van de Noordelijke Marianen en een populaire toeristische bestemming in de Stille Oceaan. Aan de zuid- en westkust van het eiland liggen prachtige stranden met daaromheen lagunes met koraalriffen. Bij Banadero Cave's ziet u ondere andere tanks, kanonnen en een fort uit de Tweede Wereldoorlog. Vanaf Laderan Banadero en Puntan Sabaneta heeft u een prachtig uitzicht. Hetzelfde geldt voor Mount Tapachau, het hoogste punt van het eiland. Voor ontspanning kunt u terecht in het American Memorial Park of de Saipan Botanical Gardens. Lokale dieren vindt u in de Saipan Zoo. De eilanden van de Noordelijke Marianen zijn zeer geschikt om te duiken. Onder water vindt u onder andere koraalriffen, grotten en scheepswrakken. Saipan heeft 18 verschillende duikplekken, waaronder The Grotto, de nummer twee van de wereld op het gebied van grotduiken. Rondom Tinian vindt u overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog en bij Rota komt u verschillende soorten vissen tegen, waaronder ook haaien en roggen.

 

Meer over de Noordelijke Marianen


Tags : .mp, Noordelijke Marianen

domeinnaam

Domeinnaam registreren

.  

Meer extensies registreren

Verhuis uw domeinnaam

Diensten

Tools

Over Nomeo

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief