Zweden - .se

Het Koninkrijk Zweden, is een land in Scandinavië in Noord-Europa. Het wordt omringd door Noorwegen in het westen en noorden, Finland in het noordoosten, de Botnische Golf in het oosten, de Oostzee in het zuidoosten en het zuiden en het Skagerrak en het Kattegat in het zuidwesten. In de Oostzee liggen de eilanden Öland en Gotland die ook tot Zweden behoren. Het land heeft een oppervlakte van 450.000 km² en 9 miljoen inwoners (2009).

 

 

.se domeinnaam

Zweedse vlag

De .se domeinnaam is de officiële, Zweedse top level domain.

 • Lengte : 2 tot 63 karakters
 • Toegelaten karakters : a tot z, 0 tot 9 en koppelteken (-)
 • IDN : Ja, å ä ö é ü zijn toegelaten karakters.
 • Specifieke regels : Nee. Geen beperkingen.
 • Registry : IIS
 • Opmerkingen : Makkelijk te registreren. Iedereen kan een .se domeinnaam registreren.

 

kaart van Zweden

Feiten over Zweden

 • Aantal inwoners : 9 miljoen (2009)
 • Hoofdstad : Stockholm
 • Talen : Zweeds
 • Munteenheid : Zweedse kroon (NOK)
 • Telefoon prefix : +46
 • domeinnaam extensie : .se

Economie

Op economisch gebied is Zweden in het buitenland vooral bekend om het Zweeds ontwerp, multinationale winkelketens, zoals de IKEA en H&M, en de houtproductie. Aan het begin van de 21e eeuw is het land nog altijd een grote houtproducent. Zweden is rijk aan bodemschatten. Het belangrijkste mijnbouwproduct is ijzererts. Verder worden nog koper, lood, zink en kleine hoeveelheden goud en zilver gedolven. Arsenicum wordt ook in grote hoeveelheden aangetroffen en de grootste loodreserves bevinden zich in Zweden. Er bevinden zich belangrijke uraniumvoorraden in Västergötland (Zuid-Zweden), waar zich ongeveer 80% van de totale Europese voorraden bevindt. Zweden exporteert het ijzererts, staal, elektronica, hout, papier en papierpulp, motorvoertuigen en machines. De munteenheid is nog steeds de Zweedse kroon (SEK). 1 euro is ongeveer 10 Zweedse kronen waard en 1 Zweedse kroon dus ongeveer 10 eurocent (september 2009). In september 2003 werd er een referendum gehouden over de invoering van de euro als wettig betaalmiddel. Dit werd door een meerderheid van 62% door het Zweedse volk afgewezen. Ook al is Zweden door het lidmaatschap van de EU verplicht tot het invoeren van de euro (men heeft niet zoals het Verenigd Koninkrijk en Denemarken een uitzonderingspositie verkregen), zal men pas een nieuw referendum houden als de publieke opinie veranderd is.

Toerisme & cultuur

Het cultuurcentrum van Zweden is natuurlijk Stockholm, met in de omgeving kasteel Drottningholm met een 18de-eeuws theater. Bezienswaardige steden zijn o.m. Malmö, Göteborg, Hälsingborg en Visby, met een goed bewaard gebleven stadsmuur met dertien torens. Västeräs en Nyköping hebben middeleeuwse kastelen. Uit de Wasatijd (16de en begin 17de eeuw) dateren de veelal in (Hollandse) renaissancestijl opgetrokken kastelen van Norrköping, Halmstad en Kristianstad. Mölndal bezit een houten slot, in de huidige vorm daterend uit 1796. Skokloster bij Sigtuna werd verbouwd tot wat nu het grootste particuliere slot in Zweden is, met een bekende wapenverzameling en gobelincollectie. Linköping bezit de grootste kathedraal van Zweden, Uppsala een gotische dom met koninklijke grafkamers, Lund een bekende romaanse kathedraal, Södertälje een kerk uit de 11de eeuw en Visby een 13de-eeuwse kerk en zestien kerkruïnes. In Ludvika en Kiruna zijn houten kerken, de laatste in de vorm van een Laplandse boerderij. In Kristianstad bevindt zich een kerk in Hollandse renaissancestijl. Tot de bewaard gebleven delen van middeleeuwse kloosters behoort de 12de-eeuwse kerk te Varnhem. Oude houtbouw is nog te vinden in Linköping (stadhuis, 17de eeuw), Skara en Eskilstuna. In de streek Dalarna - Zwedens kunsthandwerkcentrum - zijn veel houten, roodgeschilderde boerderijen. Ook in Hälsingland wordt nog volkskunst beoefend, o.a. spinnen, weven, vlechtwerk, hout- en beensnijwerk. Bekend is de Hälsinge-Hambo, een grote volksdansgroep (maximaal 1000 paren), die in juli in vele plaatsen optreedt. Bij Tanum zijn de meeste prehistorische overblijfselen, o.a. rotstekeningen en kamergraven, te vinden. Jokkmokk is het centrum van de Lappen. Bij het wintersportcentrum Abisko begint de 393 km lange 'Kungsleden' (Koningspad), een wandelroute dwars door Lapland. Bekend is de Abiskojokk-canyon, in het gelijknamige nationale park. In verschillende plaatsen zijn aan de Lappen gewijde musea, o.a. in Jokkmokk, Luleå en Umeå. In Orrefors is een glasmuseum en in Jönköping een houtmuseum. Behalve in Stockholm zijn er musea betreffende geschiedenis, cultuur en/of natuur in o.a. Göteborg, Hälsingborg, Kalmar, Kärlskrona en Malmö. Een bekend vogelreservaat ligt bij Kalmar, terwijl Borås een mooi aangelegde dierentuin heeft. Ystad en Båstad zijn bekende badplaatsen. De Oostzee-eilanden Gotland en Öland zijn toeristisch populair door hun milde klimaat en subtropische plantengroei.

Meer over Zweden


Tags : .se, Zweden, Zweedse domeinnaam

domeinnaam

Domeinnaam registreren

.  

Meer extensies registreren

Verhuis uw domeinnaam

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2020 © Nomeo bvba
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief