Roemenië - .ro

Roemenië is een republiek in Zuidoost-Europa, grenzend aan de Zwarte Zee, Bulgarije, Servië, Hongarije, Oekraïne en Moldavië. Op een grondgebied van 238.391 km² heeft Roemenië 22,2 miljoen (2009) inwoners.

 

 

.ro domeinnaam

Roemeense vlag

De .ro domeinnaam is de officiële, Roemeense top level domain.

 • Lengte : 2 tot 26 karakters
 • Toegelaten karakters : a tot z, 0 tot 9 en koppelteken (-)
 • IDN : Nee.
 • Specifieke regels : Nee. Geen beperkingen
 • Registry : RNC.ro
 • Opmerkingen : Makkelijk te registreren. Iedereen kan een .ro domeinnaam registreren.

 

 

.com.ro domeinnaam

Roemeense vlag

De .ro domeinnaam is de officiële, Roemeense top level domain voor commerciële doeleinden.

 • Lengte : 2 tot 26 karakters
 • Toegelaten karakters : a tot z, 0 tot 9 en koppelteken (-)
 • IDN : Nee.
 • Specifieke regels : Nee. Geen beperkingen
 • Registry : RNC.ro
 • Opmerkingen : Makkelijk te registreren. Iedereen kan een .com.ro domeinnaam registreren.

 

 

kaart van Roemenië

Feiten over Roemenië

 • Aantal inwoners : 22,2 miljoen (2009)
 • Hoofdstad : Boekarest
 • Talen : Roemeens
 • Munteenheid : Roemeense Leu (RON)
 • Telefoon prefix : +40
 • domeinnaam extensie : .ro

Economie

Erg belangrijk voor de economie is de Haven van Constanța waar ongeveer 60% van alle buitenlandse handel binnenkomt. Ook Henri Coandă International Airport (voorheen Otopeni), het grootste vliegveld van het land, is erg belangrijk voor de (buitenlandse) handel. Ongeveer een derde van de Roemeense bevolking is werkzaam in of afhankelijk van de landbouw. Daarnaast is de industrie een belangrijke sektor. De voornaamste export producten zijn metaal en metaalproducten, machines, textiel, electrische apparaten, meubels en grond- en brandstoffen. Een belangrijk deel van de economische groei komt van hoog-technologische producten uit de medische en optische industrie. Jaarlijks komen er ongeveer 5 miljoen buitenlandse toeristen Roemenië bezoeken.

Toerisme & cultuur

Roemenië is een zeer gevarieerd land. Het Karpatengebergte beslaat ongeveer eenderde van het land. In het plateau van Transsylvanië, dat aan drie kanten door de Karpaten wordt omsloten, bevinden zich nog tal van pittoreske middeleeuwse stadjes. De bergen en heuvels van Roemenië zijn geschikt voor wintersportvakanties en trektochten met overnachtingen in berghutten, de zogenaamde “cabana’s”. Bekende wintersportplaatsen zijn o.a. Predeal, Baie Borsa, Sinaia en vooral Poiana Brasov. Op veel plaatsen vindt men druipsteengrotten en andere interessante karstverschijnselen. De Dobrogea, de strook tussen de Donau en de Zwarte Zee, wordt gekenmerkt door een glooiend landschap met vele wijngaarden. Roemenië is ook bekend om de badplaatsen aan de Zwarte Zee met vele hotelfaciliteiten, zoals Mamaia, Eforie en Constinestie. De Zwarte Zeekust heeft brede zandstranden en een rustige zee. Bijzonder zijn de ruïnes van Histria, de belangrijkste Oudgriekse stad in Roemenië. Bezienswaardige gebouwen en kastelen vindt men in Boekarest, Alba Iulia, Bran, Brasov, Cluj-Napoca, Curtea de Arges, Iasi, Orodea, Ploiesti, Sibiu, Sighisoara (met ommuurd hooggelegen centrum), Suceava, Timisoara, Tîrgoviste en Ulpia Trajanus. Met name Centraal-Roemenië, ofwel Transsylvanië, is cultureel-historisch van groot belang. Bijzonder in deze streek zijn de weerkerken, kerken waar soms wel drie muren ter verdediging omheen gebouwd zijn.Suceava is het uitgangspunt voor een rondreis langs de beroemde kerken van Boekovina, zoals die te vinden zijn in de plaatsen Sucevita, Moldivita, Voronet, Humor, Arbore, Putna en Agapia. Deze kloosterkerken zijn gebouwd in een gemengd Byzantijns-gotische stijl, versterkt en versierd met goed bewaard gebleven wandschilderingen uit de 16de eeuw, die niet alleen aan de binnenkant maar ook aan de buitenkant beschilderd zijn. Roemenië telt ongeveer 160 kuuroorden, vooral aan de kust, ten zuiden van Constanta. Ook in het binnenland zijn kuuroorden te vinden, o.a. in Slanic Moldova en Bale Herculane. Bezienswaardig zijn de romaanse houten kerken in o.a. Radauti en Babadag, en verder de oude havenstad Braila, de burcht Prejmer bij Brasov, het centrum van Sibiu en Sighisoara en de houten huizen in de Maramures. Mooie landschappen zijn behalve in de Karpaten vooral te vinden in het Prahovadal en in de Donaudelta, dat beschermd gebied is.

Op het gebied van de volkscultuur is Roemenië een van de rijkste landen van Europa. Op veel plaatsen lopen de mensen nog regelmatig in klederdracht door de straten en ook wat volksdansen en volksmuziek betreft heeft Roemenië een reputatie hoog te houden.

Meer over Roemenië


Tags : .ro, Roemenië, Roemeense domeinnaam

domeinnaam

Domeinnaam registreren

.  

Meer extensies registreren

Verhuis uw domeinnaam

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2020 © Nomeo bvba
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief