Macedonië - .mk

De Republiek Macedonië, is een land gelegen in het midden van de Balkan in Zuidoost-Europa. Het is een van de opvolgerstaten van de voormalige Socialistische Federale Republiek Joegoslavië, waarvan het zich onafhankelijk verklaarde in 1991. Als gevolg van een geschil met Griekenland over zijn naam, werd het enkel toegelaten onder de voorlopige verwijzing voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, afgekort Fyrom (van het Engelse FYROM of Former Yugoslav Republic of Macedonia). De Republiek Macedonië is een binnenstaat en wordt begrensd door Kosovo in het noordwesten, Servië in het noorden, Bulgarije in het oosten, Griekenland in het zuiden en Albanië in het westen. Het telt 2,1 miljoen inwoners op een oppervlakte van 25.713 km².

 

 

.com.mk domeinnaam

Macedonische vlag

De .com.mk domeinnaam is de officiële, Macedonische top level domain.

 • Lengte : 2 tot 63 karakters
 • Toegelaten karakters : a tot z, 0 tot 9 en koppelteken (-)
 • IDN : Nee.
 • Specifieke regels : Ja. Lokaal bedrijf nodig.
 • Registry : Mtnet
 • Opmerkingen : Moeilijker te registreren.

 

kaart van Macedonië

Feiten over Macedonië

 • Aantal inwoners : 2,1 miljoen (2009)
 • Hoofdstad : Skopje
 • Talen : Macedonisch
 • Munteenheid : Macedonische Denar (MKD)
 • Telefoon prefix : +389
 • domeinnaam extensie : .mk

Economie

De belangrijkste bron van inkomsten vormen de mijnbouw en de industrie. Macedonië produceert onder andere bruinkool, ijzer, koper, lood, chroom, antimoon (zilverwitte, brosse en breekbare kristallijne vaste stof met slechte elektrische, maar goede thermische geleidbaarheid) en molybdeen (grijs overgangsmetaal dat vooral gebruikt wordt in legeringen). Belangrijke sectoren voor de economie zijn de metaalverwerkende industrie, de textielindustrie en de chemische industrie. De agrarische sector richt zich vooral op de teelt van tabak, fruit, granen, katoen en wijndruiven. Met 12.000 hectare wijnbouwgrond is Tikves het grootste wijnbouwgebied in Macedonië. Jaarlijks wordt hier ca. 85.000 ton druiven geoogst. Meer dan één miljoen hectares wordt gebruikt voor de landbouw en veeteelt. Ongeveer de helft daarvan wordt gebruikt als akkerland, de andere helft als weidgrond. In de hoger geleden gebieden houdt men runderen en geiten. De belangrijkste gewassen zijn tarwe, rogge, maïs, suikerbieten, rijst, papaver en katoen. De belangrijkste exportproducten zijn druiven en ruwe tabak. Bijzonder is dat er op kleine schaal opium geteeld wordt voor farmaceutische doeleinden.

Toerisme & cultuur

Het toerisme wordt steeds belangrijker met het gebied rond het Meer van Ohrid als belangrijkste trekpleister. De ontwikkeling van enkele wintersportcentra opent nieuwe mogelijkheden, o.a. in Kruševo, het hoogst gelegen dorp van de gehele Balkan (1250 m). Sportieve uitdagingen vormen (berg)wandelen, bergbeklimmen, paragliding, duiken en kayakken.

Meer over Macedonië


Tags : .mk, .com.mk, Macedonië, Macedonische domeinnaam

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2020 © Nomeo bvba
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief