Ijsland - .is

IJsland is een eilandstaat ten noordwesten van het Europese vasteland. IJsland wordt omringd door de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken (tussen IJsland en Groenland) in het westen en de Groenlandzee, een deel van de Noordelijke IJszee, in het noorden. Het noordoosten van het land ligt net onder de poolcirkel. IJsland had een bevolkingsaantal van 328.452 op 1 januari 2011 en een oppervlakte van 103.000 km².

 

 

.is domeinnaam

Ijslandse vlag

De .is domeinnaam is de officiële, Ijslandse top level domain.

 • Lengte : 3 tot 63 karakters
 • Toegelaten karakters : a tot z, 0 tot 9 en koppelteken (-)
 • IDN : Nee.
 • Specifieke regels : Nee. Vrij registreerbaar.
 • Registry : ISNIC
 • Opmerkingen : Moeilijk te registreren.

 

kaart van Ijsland

Feiten over Ijsland

 • Aantal inwoners : 0,3 miljoen (2011)
 • Hoofdstad : Reykjavik
 • Talen : Ijslands
 • Munteenheid : Ijslandse Kroon (ISK)
 • Telefoon prefix : +354
 • domeinnaam extensie : .is

Economie

Visserij en de visverwerkende industrie vormen zo'n 73 procent van de Ijslandse uitvoer. Vanuit de overheid worden dan ook pogingen gedaan de economie een bredere basis te verlenen: zo wordt er veel verwacht van geothermische energie. Een ander belangrijk exportproduct is aluminium. In het begin van de 21e eeuw maakte de IJslandse financiële sector een sterke groei door. Hierdoor maakte de financiële sector circa 34 procent van de IJslandse economie uit. Door de snelle expansie en de daarbij horende behoefte aan vreemd vermogen van deze sector werd het land dan ook erg kwetsbaar voor de gevolgen van de kredietcrisis in 2008. De belangrijkste handelspartner is de Europese Unie; in 2009 was het aandeel van de EU in de export van IJsland zo'n 83% en circa 65% van de IJslandse importen.

Toerisme & cultuur

Toeristen trekken naar Ijsland voor de extreme natuurlandschappen, die gekenmerkt worden door de afwezigheid van bomen en gigantische lavavlakten. Er zijn 4 nationale parken (Nationaal Park Jökulsárgljúfur, het Nationaal Park Skaftafell, het Nationaal Park Snæfellsnes en het Nationaal Park Þingvellir), geisers, watervallen, gletsjers, gletsjermeren en fjorden. Ook Reykavik is een aantrekkingspool voor toeristen.

De IJslanders zijn nakomelingen van de Vikingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. In IJsland kent men vrijheid van godsdienst. De Evangelisch-Lutherse Kerk van IJsland is de staatskerk. De IJslanders spreken IJslands, de taal is te kwalificeren als Oudnoors. Van oudsher is op IJsland in volledige afzondering een muziekstijl ontwikkeld. De originele IJslandse muziek (de tvísöngur) bestond uit tweestemmige gezangen, waarbij vooral kwartenmelodiek kenmerkend was. Popzangeres Björk is van IJslandse afkomst.

Meer over Ijsland


Tags : .is, Ijsland, Ijslandse domeinnaam

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2020 © Nomeo bvba
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief