Finland - .fi

De Republiek Finland (Suomi) is een land in Noord-Europa met 5,3 miljoen (2009) inwoners dat tussen Rusland in het oosten, Noorwegen in het noorden en Zweden in het noordwesten ligt. Ten zuiden wordt het van Estland gescheiden door de Finse Golf. Ten westen ligt de Botnische Golf en ten zuidwesten de Oostzee aan de overkant waarvan buurland Zweden ligt. Het land heeft een oppervlakte van 338.145 km².

 

 

.fi domeinnaam

Finse vlag

De .fi domeinnaam is de officiële, Finse top level domain.

 • Lengte : 2 tot 63 karakters
 • Toegelaten karakters : a tot z, 0 tot 9 en koppelteken (-)
 • IDN : Nee.
 • Specifieke regels : Ja. Lokaal adres of een geregistreerde merknaam nodig
 • Registry : Finnish Communications Regulatory Authority
 • Opmerkingen : Moeilijk te registreren.

 

kaart van Finland

Feiten over Finland

 • Aantal inwoners : 5,3 miljoen (2009)
 • Hoofdstad : Helsinki
 • Talen : Fins, Zweeds
 • Munteenheid : Euro (EUR)
 • Telefoon prefix : +358
 • domeinnaam extensie : .fi

Economie

De dienstensector biedt vandaag de dag de meeste werkgelegenheid in het land (65 procent van de werkzame beroepsbevolking is in deze sector actief). Te noemen vallen met name de detailhandel, die in Finland grootschalig en efficiënt opereert en het bank- en verzekeringswezen. De bankensector is in Finland zeer geconcentreerd. Tot de belangrijkste producten die Finland vervaardigt behoren metaalproducten (machines, schepen); bewerkt hout en papier; chemicaliën; voedsel; elektro en elektronische apparatuur; en textiel. Bekende Finse producten, dan wel in Finland ontwikkelde producten, zijn mobiele telefoons en grote machines voor industrie en bosbouw. Finland is ook een bekend producent van designartikelen uit glas en keramiek en van bestek van roestvast staal. Hoewel de mijnbouwproductie van Finland klein is, omvat deze een aantal belangrijke mineralen zoals ijzererts, koper, zink, nikkel, kobalt, titanium, vanadium, kwik, zilver en goud. De Finse houtkapindustrie is één van de grootste in Europa.

Toerisme & cultuur

Finland wordt wel 'het land van de duizend meren' genoemd, in werkelijkheid zijn er ongeveer 188.000 meren. Het grootste meer is het Saimaameer. In het zuidoosten is het land bespikkeld met ontelbare meren en meertjes. Toeristen worden aangetrokken door het ongerepte landschap van bossen en meren, de fauna (elanden, rendieren en vogels), de oude en moderne architectuur, en de midzomernachten in het noorden van Finland. Cruiseschepen doen de Finse steden Helsinki en Turku aan. Hoewel de meeste toeristen Finland in de zomer bezoeken, wordt wintersport steeds populairder. Naast traditionele activiteiten als skiën en langlaufen kun je in Finland ook een tocht maken met een hondenslee. Rovaniemi in Lapland is de officiële residentie van de Kerstman, een bijzonder populaire attractie.

Finland staat bekend om moderne ontwerpen, zowel in de architectuur als in industrieel design. Een van de bekendste architecten is Alvar Aalto die beroemd werd door het gebruik van glas en hout in gebogen vormen. In de klassieke muziek heeft de Finse componist Jean Sibelius een grote naam. Hij verwerkte het verzet van de Finnen tegen de Russische overheersing in een zesdelig werk waarvan het laatste, Finlandia, het bekendste is. De sauna is een vast onderdeel van ieder Fins huis. Het is veel meer dan een kamer om even lekker te zweten, de sauna heeft onmiskenbaar een sociale functie.

Meer over Finland


Tags : .fi, Finland, Finse domeinnaam

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2020 © Nomeo bvba
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief