Bosnië en Herzegovina - .ba

Bosnië en Herzegovina is een republiek in het zuidoosten van Europa. Het land bestaat uit de landstreken Bosnië en Herzegovina en is ontstaan bij het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië (sinds 5 april 1992). Het bevindt zich op het Balkanschiereiland en grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro. Bosnië en Herzegovina telt 4.377.033 (1991) inwoners en heeft een oppervlakte van 51.197 km².

 

 

.ba domeinnaam

bosnië en herzegovina vlag

De .ba domeinnaam is de officiële top level domain van Bosnië en Herzegovina.

 • Lengte : 3 tot 63 karakters
 • Toegelaten karakters : a tot z, 0 tot 9 en koppelteken (-)
 • IDN : Nee.
 • Specifieke regels : Ja. Enkel registreerbaar voor een lokaal bedrijf.
 • Registry : Universtiy Telinformatic Centre (UTIC)
 • Opmerkingen : Moeilijk te registreren.

 

kaart van Finland

Feiten over Bosnië en Herzegovina

 • Aantal inwoners : 4,6 miljoen (2009)
 • Hoofdstad : Sarajevo
 • Talen : Bosnisch, Servisch, Kroatisch
 • Munteenheid : Bosnische convertibele mark (BAM)
 • Telefoon prefix : +387
 • domeinnaam extensie : .ba

Economie

De economie van Bosnië en Herzegovina heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de oorlog. Met name de industrie, waar het land (en het vroegere Joegoslavië) van afhankelijk was en is, is flink beschadigd geweest. Het land telt vele industrieën, waarvan vele te maken hebben met het delven van de ruim aanwezige delfstoffen (kolen, zink). Ook is er veel petrochemische industrie in het land. Daarnaast is er sprake van intensieve akkerbouw en veeteelt. Vanwege de ligging vindt de meeste handel plaats met de buurlanden Kroatië, Servië en Montenegro. In de afgelopen jaren liet de economie van Bosnië-Herzegovina gunstige groeicijfers zien. De groei werd vooral gedreven door een stevige toename van de particuliere consumptie.

Toerisme & cultuur

In Bosnië en Herzegovina is veel te doen voor natuurliefhebbers en sportbeoefenaars. In het oosten kun je bergbeklimmen, in centraal-Bosnië (rondom Sarajevo) kan geskied worden, in het westen kun je raften, en er is veel cultuur en wandelmogelijkheden. Aan de Adriatische Zee bij Neum is veel zonneschijn en strand. Het bekendste symbool van Bosnië-Herzegovina is de brug van Mostar. Deze in de 14e eeuw door de Turken gebouwde brug werd in de oorlog in 1993 vernietigd, maar is met de originele stenen herbouwd en op 23 juli 2004 heropend. Aan de bron van de rivier de Buna, nabij het dorpje Blagaj staat naast de loodrecht oplopende, 250 meter hoge, rots een oud Turks klooster (Tekija). Dit altijd goed onderhouden klooster is een van de meest bekende bouwwerken van Bosnië-Herzegovina. Bosnië kent veel ongerepte natuurgebieden. Vooral de hoge toppen van de Dinarische Alpen in het zuidoosten van het land zorgen voor moeilijk toegankelijke gebieden. Bezoek zeker : Nationaal park Sutjeskan Nationaal park Kozara en Hutovo Blato.

Het Bosnisch kent veel Turkse woorden, een overblijfsel uit de Turkse overheersing. Serviërs en Kroaten hebben hun taal meer gezuiverd om zich van de andere te talen te kunnen onderscheiden. Het Servisch wordt vaak in het cyrillische schrift (het Bosancica) geschreven; Bosnisch en Kroatisch in het Latijnse. Het cyrillische schrift stamt uit de negende eeuw en werd ontworpen door twee Byzantijnse missionarissen, Sint Cyrillus en Sint Methodius. Het cyrillische schrift is gebaseerd op Griekse en Hebreeuwse letters.

Meer over Bosnië en Herzegovina


Tags : .ba, Bosnië, Herzegovina

Diensten

Tools

Over Nomeo

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief