Andorra - .ad

Het Vorstendom Andorra is een klein, ingesloten vorstendom en tevens dwergstaat in het zuidwesten van Europa, in de oostelijke Pyreneeën en begrensd door Frankrijk en Spanje. Het geïsoleerde land is tegenwoordig vooral afhankelijk van toerisme en zijn status als belastingparadijs. Andorra is geen lid van de Europese Unie. Het land heeft een oppervlakte van 468 km² en 84 duizend inwoners.

 

 

.ad domeinnaam

vlag van Andorra

De .ad domeinnaam is de officiële top level domainname van Andorra.

 • Lengte : 2 tot 63 karakters
 • Toegelaten karakters : a tot z, 0 tot 9 en koppelteken (-)
 • IDN : Nee.
 • Specifieke regels : Ja. Handelsmerk hebben, erkend in Andorra.
 • Registry : STA Servei de Telecomunicacions d'Andorra
 • Opmerkingen : Moeilijk te registreren.

 

Kaart van Andorra

Feiten over Andorra

 • Aantal inwoners : 83.888 (2009)
 • Hoofdstad : Andorra la Vella
 • Talen : Catalaans
 • Munteenheid : Euro (EUR)
 • Telefoon prefix : +376
 • domeinnaam extensie : .ad

Economie

Het toerisme vormt de belangrijkste pijler van Andorra's kleine economie en vertegenwoordigt ruwweg 80% van het bbp. Het bankwezen draagt, door 's lands reputatie van belastingparadijs, ook wezenlijk bij aan de economie. De landbouwproductie is beperkt — slechts 2% van het land is bebouwbaar — en het meeste voedsel moet worden geïmporteerd. De belangrijkste veeteelt is het fokken van schapen. Deze export bestaat voornamelijk uit machines (16%), transportmiddelen (14%), papier (13%), sigaretten, sigaren en meubels. Andorra's belangrijkste exportpartners zijn Spanje (60%) en Frankrijk (31%). Geïmporteerd werd er in hetzelfde jaar voor 1,222 miljard euro, voornamelijk voedingsmiddelen (23%) en machines (17%) uit Spanje (45%) en Frankrijk (29%).

Toerisme & cultuur

Jaarlijks wordt het land bezocht door naar schatting 9 miljoen toeristen, aangetrokken door de belastingvrije status van Andorra en door de vele recreatiemogelijkheden, zowel in de zomer als in de winter. Doorheen zijn duizendjarige geschiedenis heeft het Vorstendom Andorra een rijk architecturaal patrimonium weten te bewaren. Verspreid over de valleien liggen 40 kerken en talrijke middeleeuwse bruggen. De meest uitzonderlijke kerken zijn die van Santa Coloma (Andorre-la-Vieille, 9e en 10e eeuw), een van de oudste en enige met een ronde klok die dateert uit de 12e eeuw, en de kerk van Sant Miquel d’Engolasters (Escaldes-Engordany, 12e eeuw) met een klokkentoren van 17,5 m hoog.

De gemiddelde leeftijd is 36 jaar en het hoge immigratiepercentage sinds de tweede helft van de 20e eeuw is de oorzaak van het grote aantal nationaliteiten in Andorra. Slechts 35,7% van de bevolking heeft de Andorrese nationaliteit.

Meer over Andorra


Tags : .ad, Andorra

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2020 © Nomeo bvba
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief