Iran - .ir

De Islamitische Republiek Iran is een land in Zuidwest-Azië. Iran ligt in het Midden-Oosten en grenst aan Irak, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan. De Perzische Golf en de Golf van Oman bevinden zich ten zuiden en de Kaspische Zee ten noorden van Iran. Iran deelt de Kaspische Zee, behalve met de republiek van Azerbeidzjan en Turkmenistan, ook met Kazachstan en Rusland. Aan de kust tegenover de Perzische Golf liggen Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. In totaal wonen er in Iran 66 miljoen (2009) mensen op een oppervlakte van 1.648.195 km². De hoofdstad is Teheran, dat met meer dan 10 miljoen inwoners tevens de grootste stad van het land is.

 

.ir domeinnaam

Iraanse vlag

De .ir domeinnaam is de officiële, Iraanse domeinnaamextensie.

 • Lengte : 4 tot 63 karakters
 • Toegelaten karakters : a tot z, 0 tot 9 en koppelteken (-)
 • IDN : Nee.
 • Specifieke regels : Nee. Geen beperkingen.
 • Registry : IPM
 • Opmerkingen : Makkelijk te registreren, een .ir domeinnaam kan door iedereen geregistreerd worden.

kaart van Iran

Feiten over Iran

 • Aantal inwoners : 66,4 miljoen (2009)
 • Hoofdstad : Teheran
 • Talen : Perzisch
 • Munteenheid : Iraanse rial (IRR)
 • Telefoon prefix : +98
 • domeinnaam extensie : .ir

Economie

De export van aardolie en aardgas vormen de belangrijkste bron van inkomsten van Iran. Iran heeft daardoor een belangrijke positie als op drie na grootste olie-exporteur ter wereld. Iran heeft te maken met een economische boycot die de Verenigde Staten tegen het land heeft afgekondigd. Door de grootte en regionale klimatologische verschillen, heeft Iran verschillende soorten landbouw. In het natte noorden wordt onder andere rijst verbouwd. In het zuiden worden mediterrane producten verbouwd, zoals sinaasappels. Bekende Iraanse producten zijn de pistachenoot en de granaatappel. Ook saffraan wordt veel geproduceerd in Iran. De waterkers komt oorspronkelijk uit Iran. Iran heeft een eigen vliegtuigfabriek, waar onder licentie enkele types Antonovs (en reserve-onderdelen) worden geproduceerd. Iran heeft enkele zeehavens aan de Perzische Golf, waarvan Bandar Abbas de bekendste en grootste is. Het bedrijf Iran Khodro maakt de Samand en de Paykan, de bekendste auto's die in Iran gemaakt worden. Ook Peugeot en Renault hebben fabrieken in Iran.

Toerisme & cultuur

Iran heeft een unieke flora en fauna en meer dan 1 miljoen nomaden die traditioneel leven in een modern land. De variatie in landschap is enorm met 2 grote woestijnen, de Kaspische zee, de Perzische Golf, 2 bergketens, lagunes, de vulkaan Damavand (5671 m), moerasgebied, warmwater bronnen, subtropische eilanden, watergrotten en oerbossen. Meer dan 7 procent van Iran is beschermd gebied met een ongekende variatie wildlife zoals bruine beren, reuze zeeschildpadden, dolfijnen, haaien, krokodillen, herten, wilde zwijnen, “Perzische zebra’s”, hyena’s, jakhalzen, Aziatische cheeta’s, gazellen, steenbokken, hagedissen, slangen, rode vossen, grijze wolven en luipaarden. Voor een dosis geschiedenis kun je het legendarische Persepolis bezoeken, ooit de bakermat van een geavanceerde samenleving, tegenwoordig een schitterende ruïne.

 

Meer over Iran


Tags : .ir, Iran, Iraanse domeinnaam

domeinnaam

Domeinnaam registreren

.  

Meer extensies registreren

Verhuis uw domeinnaam

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief