Nieuws - 30 november 2012

Wereldwijd protest tegen .army, .sucks en .wtf

domeinnamen gehacked

Overheden hebben meer dan 200 klachten neergelegd tegen de komst van nieuwe Top Level Domeinnamen (TLD's).

Eerder dit jaar schreven we over de kritiek van verschillende overheden tegen het programma voor nieuwe domeinnaam extensies. Nu raakte bekend dat overheden van over de hele wereld meer dan 200 klachten hebben neergelegd tegen nieuwe Top Level Domeinnamen (TLD's), zoals .sucks, .army en .airforce.

Australië op kop

Australië staat vooraan in het protest met meer dan 100 bezwaren tegen TLD's zoals .sucks en .wtf. Volgens de Australische overheid zijn de extensies te negatief en is het risico op misbruik te groot. Ook .antivirus, dat werd aangevraagd door antivirusgigant Symantec, krijgt tegenwind van de Aussies. De extensie zou de toegankelijkheid van de brede marktsector verkleinen, waardoor concurrenten zich moeilijker kunnen manifesteren.

.amazon of amazonewoud?

Daarnaast krijgt ook Amazon.com een stevige tik. Down Under veegde de aangevraagde extensies .app, .book, .cloud en .store van tafel en dat in meerdere talen. Ook Peru en Brazilië protesteren tegen de TLD's. De Latijns-Amerikaanse landen vrezen ook dat de domeinnaam .Amazon beschikbaar moet blijven voor het grote publiek, om bewustmaking en informatie rond het Amazonewoud ook in de toekomst mogelijk te maken.

Grondwet en specificaties

De Verenigde Staten laten ook van zich horen. De domeinnaam extensies .navy, .army en .airforce liggen volgens hen te dicht bij de gelijknamige gouvernementele organisaties. Ook India is tegen aangezien de namen beschermd zijn door de wet. Gebruik ervan zou een inbreuk zijn tegen de wetgeving.

India protesteert ook tegen .halal, omdat er te veel specificaties en regelgevingen zijn rond de creatie van Halal voedsel. Gebruikers van een .halal domeinnaam kunnen de regelgevingen makkelijk overtreden met foute informatie.

Protest in Europa

In Europa hebben vooral Frankrijk, Duitsland en Luxemburg van zich laten horen. Frankrijk en Luxemburg protesteren tegen .sarl, wat in beide landen staat voor Société Anonyme à Responsabilité Limitée, een bedrijf met beperkte aansprakelijkheid (bvba). Het is een naam met juridische bevoegdheid, waardoor .sarl niet mag gebruikt worden voor publieke doeleinden. Ook .vin staat ter discussie omdat het de wijnmarkt kan beïnvloeden.

Misbruik

Duitsland en Frankrijk delen dezelfde bezorgdheid bij .hotel. Gebruik van de .hotel extensie buiten de hotelsector kan duidelijke informatieverstrekking ondermijnen. Gelijkaardige argumenten zijn er te horen bij .health, .reisen en .bio. Andere zorgen hebben de Duitsers bij .city. “Internetgebruikers zouden bij een stadsnaam.city een officiële instantie verwachten, terwijl dit niet altijd het geval zal zijn', aldus de Duitse overheid.

Deze klachten en bedenkingen vellen geen vonnis over de toekomst van de TLD's. De discussie zal verder gevoerd worden en overheden hebben nog steeds de kans om protest aan te tekenen tegen de ingediende domeinnaam extensies.

Bekijk hier de volledige klachtenlijst.


Tags : protest, Australië, ICANN, gTLD

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2020 © Nomeo bvba
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief