Blog

Gepubliceerd op vrijdag 25 oktober 2013

Wat u moet weten over de nieuwe domeinnaam extensies

Deze week gaf ICANN het startschot om de eerste nieuwe domeinnaam extensies toe te laten op het internet. In enkele minuten leest u wat u moet weten over de nieuwe domeinnaam extensies.

 

Om de innovatie en concurrentie op het internet te stimuleren startte ICANN bijna 2 jaar geleden met het new gTLD programma. Hierbij konden bedrijven, overheden en steden hun eigen domeinnaam extensie aanvragen.

Vanuit onze contreien werden er dossiers ingediend voor .vlaanderen, .gent en .brussels. Wereldwijd kwamen er 1930 aanvragen voor zowel generieke (bijv. .shop, .web, .art), geografische (bijv. .london, .amsterdam), cultuurgebonden extensies (bijv. .film, .wedding) en dotbrands (bijv. .apple, .audi).

Na een traject van ruim 20 maanden komen de eerste domeinnaam extensies er eindelijk aan, al zal het nog 6 tot 12 maanden duren voor we een .vlaanderen-domeinnaam kunnen registreren.

 

Meer keuze

Vandaag zijn er al een 280 domeinnaam extensies beschikbaar voor alle landen wereldwijd. Daarnaast zijn er al 20 generieke domeinnaam extensies als .com, .net, .org, .info en .biz.

De komende 2 jaar komen er door het new gTLD programma 1400 extensies bij. Al zal het voor "maar" 600 extensies mogelijk zijn om domeinnamen te registreren. De andere 800 zullen gesloten extensies zijn. Het grootste deel daarvan zijn merknamen van grote bedrijven.

Het toelaten van nieuwe generieke tld’s is zeer omstreden. Volgens critici leidt het tot complete chaos en een nachtmerrie voor merknaamhouders.

 

Al heel snel

De eerste domeinnaam extensies zullen al beschikbaar komen in de komende weken. Zo plant Donuts, een bedrijf dat meer dan 200 nieuwe extensies claimt, dat ze op 29 oktober starten met de sunrise periodes van 11 extensies.

In de eerste helft van 2014 zullen er mogelijk al 200 nieuwe extensies beschikbaar worden. Maak dus snel werk van een strategie voor uw bedrijf of merknaam.

De grootste opportuniteit ligt er voor kleinere bedrijven of starters. De introductie vann de nieuwe domeinnaam extensies zet alle tellers terug op nul. Iedereen strijdt met gelijke wapens.

 

Nieuwe opportuniteiten

Een fan-pagina past op een .rocks of .hot-domein, .ninja is gewoon voor fun en bij .wtf kan je in dialoog gaan met klanten.

Of misschien ben je actief in .camera, .bikes, .art of .immo ? Voor ieder product of dienst bestaat een extensie, die nieuwe klanten aantrekt en prioriteit krijgt in zoekmachines.

Ook voor organisaties is er een domeinnaam extensie op maat : .shop, .holdings of .contact.

En wie sterk regionaal actief kan kiezen uit .brussels, .gent of .vlaanderen.

 

3, 2, 1,... lift off !

Iedere domeinnaam extensie zal voorrang geven aan merknaamhouders via een sunrise-periode, die 30 of 60 dagen duurt.

De tweede fase is de landrush periode waarbij, tegen een hogere prijs, domeinnamen kunnen geregistreerd worden.

Daarna volgt de vrije registratie waarbij iedereen domeinnamen met de nieuwe extensie kan registreren.

 

Begin vandaag !

Door de overvloed aan nieuwe extensies is het onmogelijk om voor alle extensies uw mark- en handelsnamen te registreren. Daar is het belangrijk om vandaag nog te starten met een strategie voor het registreren of blokkeren van de domeinnamen die belangrijk zijn voor uw business.

Eind oktober start Donuts al met de eerste sunrise periodes. Merknaamhouders kunnen dus best vandaag hun merknames registreren in het Trademark Clearing House.

Hiermee krijg je als merknaamhouder de informatie over de alle lanceringen en kan je deelnemen aan de sunrise periodes. Bovendien krijg je een waarschuwing als iemand jouw merknaam als domeinnaam probeert te registreren.

 

De volgende stap

Wil je advies of hulp bij het bepalen van uw domeinnaam strategie? Contacteer onze specialisten op 0800/26800 of welkom@nomeo.be om u bij te staan bij het bepalen van uw strategie. We helpen u graag !

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief