Blog

Gepubliceerd op dinsdag 14 mei 2013

Wat is de waarde van mijn domeinnaam?

We krijgen regelmatig de vraag hoeveel een domeinnaam eigenlijk waard is. Op het internet zijn er tal van 'Domain Appraisal Tools' te vinden, maar laten we die luchtbel meteen maar doorprikken.

 

Die Domain Appraisal Tools zullen je weliswaar wel vertellen hoeveel ze denken dat je domeinnaam waard is, maar of dat ook het effectieve bedrag is dat je zal krijgen als je de domeinnaam verkoopt, dat is een ander paar mouwen.

 

Algoritme en statistieken

De bedragen die je online vindt zijn gebaseerd op een algoritme en statistieken van vraag en verkoopprijzen. Zo staat DSN.be bijvoorbeeld genoteerd voor 28.000 dollar bij EstiBot en Gamma.COM schatten ze eveneens op 28.000 dollar. Domeinnamen worden daar beoordeeld op lengte, echte woorden, extensie en mogelijke bekende gegevens van verkoopprijzen voor overeenkomstige domeinnamen. Maar er komt meer bij kijken.

 

Wat is echt van belang, wat speelt echt een rol bij de waardebepaling van je domeinnaam?

  1. Persoonlijke waarde voor de verkoper

Je registreert een domeinnaam altijd met een doel en die persoonlijke waarde is de belangrijkste factor bij de waardebepaling van een domeinnaam. Zo zouden we onze domeinnaam Nomeo.be pas voor enkele ettelijke miljoenen van de hand doen.

 

Waarde voor de koper

Moeilijker om in te schatten is hoeveel de koper bereid is om te betalen voor jouw domeinnaam. Is de potentiële koper een groot bedrijf met een onuitputtelijk marketingbudget die het noodzakelijk vindt om jouw domeinnaam over te nemen of is het een particulier die het wel leuk zou vinden om jouw domeinnaam er bij te hebben.

 

Bezoekersaantallen huidige site 

Generieke domeinnamen zijn voor allerhande markten handig. Een domeinnaam met termen als verzekering, school, auto, aandelen en sport in, die hebben meer potentiële waarde dan domeinnamen die zich al richten op een welbepaalde niche. Een domeinnaam met autoverzekering in, zal voor meer over de toonbank gaan.

Potentiële waarde

Bezoekers zijn potentiële klanten of kopers van wat jij aanbiedt. Dit is waarom de huidige bezoekersaantallen ook mee de waarde van een domeinnaam bepalen.

Overige factoren

De overige factoren zijn allemaal van belang, maar net even wat minder. Waarde van de domeinnaam is bijvoorbeeld ook afhankelijk van:

- Correcte spelling van de domeinnaam

- Lengte / aantal karakters in de domeinnaam

- Taal: sommige talen hebben een groter bereik dan anderen

- Extensie

- Niche

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2020 © Nomeo bvba
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief