Nieuws - 20 december 2012

VN-top Dubai: Internetvrijheid niet in gevaar

ICANN loterij ticket voor .christmas

Europa en de Verenigde Staten weigeren het nieuwe verdrag te ondertekenen.

Tijdens de VN-conferentie in Dubai van de ITU (International Telecommunications Union) over de toekomst van het internet, hebben de VN-lidstaten geen akkoord bereikt om meer macht te krijgen over het internet. Daardoor komt de internetvrijheid niet in gevaar.

 

Druk van Algerije

Afgelopen week kwamen 192 lidstaten samen op de World Conference on International Communications (WCIT) om het telecommunicatieverdrag, dat dateert van 1988, te vernieuwen. Een aantal lidstaten grepen de kans om meer macht te leggen bij de ITU, dat zich wereldwijd ontfermt over ICT.

Daardoor zouden landen regels kunnen opleggen rond het gebruik van het internet binnen hun grondgebied. Vooral landen die niet meteen bekend staan voor hun respect voor vrije meningsuiting zoals Algerije, Cuba, Saudi-Arabië en Nigeria probeerden het voorstel door te duwen.

 

Het Westen weigert

Een meerderheid van de lidstaten, waaronder vooral autoritaire regimes zoals China en Rusland, stemden voor de resolutie. Maar een alliantie van democratische landen, met Europa en de Verenigde Staten op kop, weigerden het verdrag te ondertekenen.

 

2014

“Het was nooit de bedoeling dat deze conferentie focuste op het internet,” zei Terry Kramer, de afgevaardigde voor de VS. “Het internet heeft de wereld tijdens de afgelopen 24 jaar onvoorstelbaar veel economische en sociale voordelen opgeleverd, allemaal zonder regulatie door de VN.” Ook landen als Canada, Zweden, Groot-Brittannië, Nederland en België sloten zich hierbij aan.

Er verandert voorlopig dus niets aan de vrijheid van het internet. Een nieuw overleg staat gepland voor 2014.

 

Gerelateerde berichten


Tags : Dubai, ITU, VN, internet, verdrag

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief