Nieuws - 18 december 2012

.vlaanderen komt pas in 2014

ICANN loterij ticket voor .christmas

Deze week vond de loting plaats die de prioriteit bepaald voor de nieuwe domeinextensies. .vlaanderen wordt pas in 2014 registreerbaar.

 

Begin dit jaar werd de aftrap gegeven voor de grootste expansie van het internet ooit. Iedereen (die 200.000 euro vrij had) kon een aanvraag doen voor een domeinnaamextensie. Daarbij werden er bijna 2000 dossiers ingediend. Om te bepalen welke dossiers nu eerst behandeld zouden worden, werd er een ouderwetse lotterij georganiseerd.

 

Slaapverwekkend

De loting vond plaats in een hotel in Las Vegas en werd live uitgezonden over het internet. Twee assistentes trokken de loten uit een goudversierde doos en gaven de getrokken lotjes door aan een ICANN-beheerder. Dit ging zo uren door, tot er bijna 2000 lotjes uit de doos getrokken waren.

Het systeem van de loterij werd gehanteerd na een hele reeks van blunders van ICANN met onder meer digitale boogschietwedstrijd. Ook nu blijven er nog tal van onbeantwoorde vragen, zoals wat er gebeurd met verschillende aanvragen voor hetzelfde topleveldomain.

 

Niet gunstig

Er werd prioriteit gegeven aan domeinnaamextensies die Chinese, Cyrillische, Japanse en andere niet-Latijnse lettertekens bevatten. De Belgische dossiers kwamen laat uit : positie 1021 voor .gent, 1416 voor .vlaanderen en 1518 voor .brussels. Omdat ICANN zo'n 1000 dossiers per jaar kan behandelen lijkt het erop dat we pas domeinnamen met die nieuwe extensies kunnen gaan registreren vanaf de zomer van 2014.

Het eerste Nederlandse dossier was voor softwarebedrijf WolterKruwer met positie 345. Hiermee zal het wel bij de eerste batch van aanvragen zitten. De aanvraag voor .overheidnl kwam pas op positie 1909 van de 1917 dossiers uit de loting.

 

Verloop timing

De eerste stap dat ieder aanvraagdossier wordt ge-evalueerd naar verschillende criteria zoals financiële stabiliteit van de aanvrager, legitimiteit, bescherming van merknamen,... Hiervoor denkt ICANN tot 6 maanden nodig te hebben. Daarna volgt er een technisch traject. Ten vroegste eind 2013, maar waarschijnlijker begin 2014 zullen dan de eerste nieuwe domeinextensies beschikbaar worden. Als ICANN niet opnieuw blundert natuurlijk.

 

Gerelateerde berichten


Tags : .vlaanderen, .brussels, .gent, new gTLD

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief