Nieuws

Gepubliceerd op maandag 4 maart 2013

.uk op de lange baan

De plannen van Nominet voor de introductie van een .uk-domein zijn op zwaar verzet gestuit van domeinnaamhouders en domainers.

 

Het Verenigd Koninkrijk maakt gebruik van zogenaamde third level domains. Bedrijven moeten een .co.uk domeinnaam registreren.

Maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen. In oktober startte Nominet, de beheerder van domeinnamen in het Verenigd Koninkrijk, een consultatieronde voor het beschikbaar stellen van .uk domeinnamen.

De voordelen hiervan zijn dat Britse domeinnamen korter zouden zijn. Bovendien wou Nominet het .uk domein veiliger willen maken door actief te controleren op malware en DNSSEC te verplichten.

 

Green field

De openstelling van het .uk-domein zou ook nieuwe kansen betekenen voor nieuwe bedrijven, die de kans misten voor een interessante generieke domeinnaam. En dat is net waarom de plannen nu worden gedwarsboomd door bestaande domeinnaamhouders en domainers.

Beide groepen vinden dat er onvoldoende rekening gehouden is met bestaande .co.uk domeinnaamhouders in de plannen. Nominet zou de .uk domeinnamen willen aanbieden aan iedereen, niet eerst aan de bestaande domeinnaamhouders van generieke .co.uk-domeinnamen, zonder merknaam.

Ook vrezen domainers, speculanten die grote hoeveelheden domeinnamen opkopen, dat hun investering een pak minder waard zou worden als .uk het zonlicht ziet.

 

Duur

Een andere doorn in het oog van merknaamhouders is dat .uk domeinnamen een stuk duurder zouden worden, minstens 50 euro per jaar. Hierdoor zouden merknaamhouders nog extra dure domeinnamen moeten registreren om hun merknamen te beschermen.

Waarschijnlijk zal Nominet niet met de pakken blijven zitten. Er waren ook heel wat positieve reacties in de markt, waar vooral een kortere domeinnaam aantrekkelijk is voor bedrijven.

Mogelijk wordt er een nieuw plan opgezet waar er meer aandacht is voor bestaande domeinnaamhouders. Daarna start de organisatie terug een consultatieronde. Een proces dat nog eens 6 maanden kan duren.

 

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief