Nieuws

Gepubliceerd op donderdag 12 februari 2015

Pas op met typfouten in domeinnamen

Uit onderzoek van de Leuvense onderzoekgroep iMinds-distrinet en de Stony brook University blijkt dat maar liefst 95% van de top 500 domeinnamen het doelwit zijn van typosquatters.

 

Typosquatting is het fenomeen waarbij domeinnamen geregistreerd worden die een typfout bevatten van een originele domeinnaam. De personen die deze domeinnamen registreren hopen op deze manier geld te verdienen aan het fout intypen van de domeinnaam.

Het voornaamste doelwit van deze typosquatters zijn de allergrootste bedrijven en financiele instellingen. De websites van deze bedrijven krijgen dagelijks duizenden bezoekers. Ondanks dat typfouten in het webadres niet vaak voorkomen, volstaat een klein percentage van typfouten toch voor typosquatters om hun praktijken verder te zetten.

Domeinnamen met slechts 1 klein verschil in naam linken vooral door naar websites die ofwel reclame tonen aan bezoeker, of via affiliatie producten proberen te verkopen zoals bvb. amazon. Ook phishing pagina's komen voor bij dit soort domeinen (Zie eerder artikel)

 

Soorten typosquatting

In de studie ging men uit van 5 soorten typfouten die optreden wanneer iemand naar een domeinnaam surft.

  • Typfout zonder punt (vb. http://wwwnomeo.be)
  • Typfout met 1 missende letter (vb. http://www.nomo.be)
  • Typfout met omgewisselde plaats van letter (vb. http://www.nomoe.be)
  • Typfout met 1 andere letter (vb. http://www.nomep.be)
  • Typfout met 1 letter teveel (vb. http://www.nomeoo.be)

 

Resultaten van de studie

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat maar liefst 477 van de top 500 domeinnamen last hebben van typosquatters. Het grotendeel van deze bedrijven doet ook helemaal niets aan deze domeinnamen.

Onlangs liet Facebook nog meer dan 100 domeinnamen via een gerechtelijke procedure verwijderen. Indien Facebook deze domeinnamen zelf ingekocht had als deel van een defensieve strategie, had dit een pak goedkoper geweest.

Andere bedrijven zoals Huffington Post, American Express en Bloomberg beschermen zich wel tegen deze typosquattters. Deze registreerden 138 defensieve domeinnamen zodat typosquatters geen kans krijgen

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief