Blog - 5 januari 2012

Tips om u te wapenen tegen domeinnaamfraude !

domeinnaam fraude

Er bestaan heel wat dubieuze bedrijven die er bedenkelijke strategiën op na houden om een domeinnaam en domeinnaam gerelateerde diensten aan te bieden. Met deze tips bent u gewapend tegen deze louche praktijken.

 

Fraude met domeinnamen is niet nieuw. Het bestaat al even lang als domeinnaamregistratie zelf. En toch blijven fraudeurs bedrijven en particulieren in de val lokken. Door combineren van informatie over domeinnamen en informatie opgepikt uit social media als facebook beschikken ze vaak over een schat aan informatie. Die informatie gebruiken ze dan om geloofwaardige en accurate e-mails, facturen of andere correspondentie uit te sturen om nieuwe slachtoffers te maken.

 

Verlengingsmailtjes

Bedrijven als "Domain Registry of America" en "Domain Renewal Group" gaan inmiddels als jaren mee, dus ik ben meestal op mijn hoede met correspondentie over mijn domeinnamen. Enkele dagen geleden kreeg ik een e-mail met de titel "Notice of expiring domain". Omdat de domeinnaam pas recent is geregistreerd en de e-mail onvolledige informatie toont, ging er een belletje rinkelen : ik word belaagd door een fraudeur.

Dit is de inhoud van de email (afbeelding onderaan) :

NOTICE OF EXPIRING DOMAIN
Dear , 
This solicitation is to inform you that it's time to send in your registration for CLOUDGIDS.COM. DRS is a search engine ranking and submission service organization.
Failure to complete your search engine registration by March 19, 2012 may result in the cancellation of this offer (making it difficult for your customers to locate you using search engines on the web).
Your registration includes search engine submission for CLOUDGIDS.COM for 1 year. You are under no obligation to pay the amount stated above unless you accept this offer by Sep 19, 2011. This notice is not an invoice. It is a courtesy reminder to register CLOUDGIDS.COM for search engine listing so that your customers can locate you on the web.

 

Gidsen

Ook bedrijvengidsen, internetgidsen en faxgidsen zijn een een ware plaag aan het worden. Per post krijg je een brief die er verdacht veel uitziet als een factuur. Even niet aandachtig zijn en hun misleiding lukt. Een andere veel gebruikte methode van de gidsen is het toesturen van een bestelbon. Bovenaan staat een iets vermeld over gratis vermelding in de gids, maar in kleine letters staan waterdichte clausules die je binden aan een driejarig duur contract voor nutteloze diensten.

 

Tips

Tips om niet in handen te vallen van fraudeurs :

  • Registreer domeinnamen via een lokale registrar die kan je makkelijk bellen.
  • Als je een e-mail krijgt voor de verlenging van een domeinnaam, controleer dan eerst de factuur van de originele registratie. Als de periode of de prijs afwijken van het voorstel in de e-mail, dan is de kans groot dat het om fraude gaat.
  • Als het bericht in het Engels is, verkeerde of onvolledige informatie bevat of de prijzen in dollar, dan moet er een lichtje gaan branden dat het om fraude gaat.
  • Tijp een stukje tekst uit de e-mail in Google. De kans is groot dat je meerdere blogposts en berichten terugvindt over fraude of dubieuze praktijken.
  • Reageer NOOIT op dergelijke berichten en klik niet op de links in de e-mail. Direct in de prullemand. Blokkeer de afzender als spammer.
  • Als je twijfelt, kan kan je best contact opnemen met het bedrijf waarmee je samenwerkt voor domeinnaam registraties.

 

Gerelateerde berichten


Tags : domeinnaamfraude, internetgidsen

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief