Nieuws

Gepubliceerd op dinsdag 6 augustus 2013

Startschot voor .vlaanderen

Deze week kreeg DNS Belgium de toelating van ICANN om verder te gaan in de voorbereiding van het .vlaanderen-domeinnaam.

 

Het .vlaanderen-domein lijkt daarmee dus een stap dichter bij de introductie, nu DNS Belgium geslaagd is in de "initial evaluation". Eerder kon ook al .gent die horde nemen. Er zijn momenteel al 1377 goedgekeurde dossiers. 14 dossiers worden nog van dichterbij bestudeerd en 438 aanvragers wachten nog op hun resultaat, waaronder ook .brussels.

De volgende stap is dat er een registrar contract wordt getekend en dat er een technische stabiliteitstest gebeurd van de infrastructuur van DNS Belgium. Al lijkt dat laatste eerder een formaliteit voor DNS aangezien het nu al 1,4 miljoen .be domeinnamen beheert.

DNS Belgium hintte eerder al dat het in de meest optimistische versie 12 maanden zou nodig hebben om alles in gereedheid te brengen zodat de eerste .vlaanderen-domeinnaam geregistreerd kunnen worden.

 

Gevaar voor phishing

Die timing zou wel eens een stuk later kunnen zijn. ICANN heeft recent een rapport gekregen waaruit blijkt dat de meeste nieuwe domeinnaam extensies een groot gevaar betekenen voor de stabiliteit van het internet.

Zo zouden ruim 1300 van 1400 aangevraagde domeinnaam extensies op één of andere manier al in gebruik zijn, waardoor er dagelijks opvragingen over gebeuren op de root nameservers. Die aanvragen resulteren in een foutief antwoord, maar eens de domeinnaamextensies in gebruikt zouden zijn, dan kan dit onverwachte resultaten opleveren.

Hierbij zouden vooral de extensies .home en .corp problemen kunnen geven op grote schaal. Voor .home alleen worden er dagelijks bijna 1 miljard foutieve aanvragen op de root nameservers gedaan. Het lijkt er dus op dat nieuwe domeinnaam extensies gewild zullen zijn bij phishing attacks of andere vormen van misbruik. Op zijn minst zullen de nieuwe domeinnaam extensies voor heel wat verwarring zorgen bij internet gebruikers.

Het valt dus af te wachten wat ICANN met deze informatie gaat doen.

 

Stabiliteit van de root nameservers

En ook Verisign liet van zijn kant kritische woorden horen over het programma voor nieuwe domeinnaam extensies, meer specifiek over de stabiliteit van de root nameservers en het ontbreken van goede systemen om problemen in een vroeg stadium te identificeren.

Verisign is de beheerder van de A-root nameserver, één van de dertien root nameservers die wereldwijd verspreid zijn. Hoewel het bedrijf zelf niet de authoriteit heeft om de weigeren om nieuwe domeinnaam extensies toe te voegen - die ligt bij het Amerikaanse ministerie van Telecommunicatie, NTIA - is de demarche van Verisign wel veelbetekend.

De komende dagen zal Verisign zijn positie moeten duidelijk maken aan het NTIA : zal het weigeren om de nieuwe gTLD's in de root zones toe te voegen ? Bovendien zal het NTIA zich buigen over de geldigheid van de commentaar van het bedrijf.

Naast de gigantische commerciële belangen die Verisign heeft als uitbater van het .com domein heeft, worden de aangehaalde technische redenen van Verisign door waarnemers als zinnig bestempeld.

 

Vertraging op komst ?

Na een eerste reeks van blunders en vertragingen heeft ICANN zich duidelijk herpakt in het project voor de nieuwe domeinnaam extensies, maar nu de introductie van honderden nieuwe extensies bijna realiteit wordt lijken ook de obstakels op de weg groter te worden.

De komende weken zullen dus uitmaken of er vertragingen komen of ICANN de kritiek kan pareren en met volle kracht vooruit kan blijven stomen.

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief