Blog - 06 november 2012

Staat de internetvrijheid op het spel?

parking

Een aantal VN-lidstaten zien hun kans om de macht over het web naar zich toe te trekken tijdens de VN-conferentie in Dubai.

 

In Dubai vindt een VN-conferentie plaats waar de ITU (International Telecommunications Union), dat onderdeel uitmaakt van de Verenigde Naties, een 24 jaar oude verdrag laat herzien over de regels van het internet en de telecombranche. Een aantal VN-lidstaten zien hun kans om de macht over het web naar zich toe te trekken.

Nieuwe voorstellen

In het telecomverdrag staat onder meer hoe telefoonnetwerken onderling verbonden moeten zijn. Aangezien het verdrag werd opgesteld in 1988, voor de opkomst van het internet en de telecomsector intussen veel veranderd is, vindt de ITU dat het tijd is om het verdrag te herzien.

Volgens de ITU valt internet onder de telecommunicatie en moeten er ook bepalingen en regels voor het internet opgenomen worden in het nieuwe verdrag. Lidstaten konden de afgelopen maanden voorstellen indienen om op te nemen in het reglement.

Tegen de Westerse macht

Het internet is van niemand en iedereen en wordt georganiseerd door verschillende organisaties zoals ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), dat de IP-adressen en domeinnamen regelt. Een aantal landen zien de herziening van het verdrag als een kans om de de verantwoordelijkheid voor het internet volledig bij de ITU, en dus de lidstaten te leggen.

Minder vrijheid, meer gegevens

Vooral niet-Europese landen zien de conferentie als een mogelijkheid om de Westerse dominantie te doorbreken. Zo stelt een groep van 17 Arabische landen voor om bij alle internetverkeer de gegevens van de zender mee te sturen.

Ook China, Rusland en Iran, die niet symbool staan voor internetvrijheid, willen meer macht over het internet. Zo wil Rusland de totale macht over het internetverkeer binnen de landsgrenzen en het beheer van de domeinnamen. Na veel protest heeft Rusland inmiddels een aangepast voorstel ingediend.

Protest

Toch hoeft extra regulering niet altijd negatief te zijn. Met meer verantwoordelijkheid kunnen landen zelf de prijzen van onder andere domeinnamen onder controle houden en prijsstijgingen vermijden, zoals onlangs in Amerika het geval was. 

Europa en de Verenigde staten zijn tegen de overdracht van meer macht naar de ITU. Ook zoekgigant Google en milieuorganisatie Greenpeace protesteren tegen de voorstellen. Toch volstaat een meerderheid en wat lobbywerk voor drastische nieuwe richtlijnen voor het internet.

Gerelateerde berichten


Tags : VN, ITU, internet, telecomverdrag

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2020 © Nomeo bvba
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief