Blog - 20 februari 2012

Second level domains : opportuniteit  ?

.jp.net logo

Binnenkort wordt .jp.net geïntroduceerd als nieuwe domeinnaam extensie.  Het bijzondere is dat dit gebeurd door een commercieel bedrijf. Die kocht (voor veel geld) de domeinnaam jp.net en biedt nu subdomeinen hierop aan. 

 

CentralNic is hiermee niet aan zijn proefstuk. Het profileert zich als registry voor 27 domeinnaam extensies als .eu.com, .uk.com, .us.com en .cn.com. En CentralNic is niet alleen. Ook EuroDNS, via zijn dochterbedrijf CoDNS, biedt subdomeinen aan als .co.nl en .co.no. CoDNS is opgericht als subdomain registry.

 

Lokale extensies

Japan is met zijn 100 miljoen internetgebruikers een significante doelgroep voor marketeers. Japanners zijn goed vertrouwd met e-commerce en consumeren heel wat content, ook mobiel. Dat potentieel aanspreken kan via een lokale domeinnaam. De Japanse extensie, .jp, is echter relatief moeilijk te registreren voor buitenlanders : er is een lokaal adres vereist. Dit werpt een barriere op voor heel wat ondernemingen.

 

.jp.net

CentralNic’s nieuwe extensie, .jp.net, is echter registreerbaar zonder lokaal adres en kan een goede toegang tot die markt bieden. Een .jp.net domeinnaam relatief goedkoop tegenover een reguliere .jp-domeinnaam. Daarnaast beloofd CentralNic dat een .jp.net domeinaam het beste biedt van een .net en een .jp domeinnaam gecombineerd. Het zou dus door consumenten als betrouwbaar aanzien worden.

 

ICANN buiten spel

Maar… CentralNic is niet erkend als registry bij ICANN. Registries van ccTLD’s aan de strenge eisen van ICANN moet voldoen naar infrastructuur, legale aspecten en financiële garanties. Bovendien moeten die registries zich ook onderwerpen aan lokale politiek en regelgeving. CentralNic wordt als commerciëel bedrijf niet gecontroleerd en hoeft geen verantwoording af te leggen over zijn financiële situatie, de redundantie van de infrastructuur, disaster recoveryplannen,….

 

Controversieel bij registries

Ook de registries van de landen zijn niet onverdeeld gelukkig met de activiteiten van de CentralNic’s en EuroDNSsen van deze wereld. Zo is de introductie van de .co.no-domeinnaam in oktober 2011 op het laatste moment verhinderd door NORID, de .no-registry. Het geschil wordt nu beslecht in rechtbanken. Wat er moet gebeuren met intekenaars tijdens de sunrise periode is onduidelijk. Ook bij de introductie van de .co.nl-extensie was er wrevel bij SIDN, die prompt liet weten niks met de .co.nl domeinnamen te willen maken hebben.

 

Advies

Voor het afstemmen van uw marketingstrategie, het opzetten van een e-commerce shop of bedrijfscommunicatie is een top level domain de veiligste investering. Top level domains bieden de grootste herkenbaarheid en worden ze als betrouwbaar aanzien.

 

 

Gerelateerde berichten


Tags : second level domains, .jp.net, sld, tld

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief